Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week schrijft Eeva Liukku over het wedstrijdje internationaal armpje drukken tussen Rutte en Erdogan twee weken geleden. Zij hebben er electoraal baat bij, de lokale democratie is het slachtoffer.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Na het feest der democratie volgde een tragedie van de democratie. Kort na de verkiezingsuitslag van 15 maart werd bekend dat CDA raadslid Turan Yazir zich tijdelijk terugtrekt uit de politiek door bedreigingen en intimidatie. Hij is samen met andere lokale politici door Turkse kranten aangewezen als een ‘landverrader’ die ‘samenwerkt met fascisten’. Het is vreselijk dat een volksvertegenwoordiger aan wie 1849 Rotterdammers drie jaar geleden hun stem toevertrouwden zijn werk niet kan doen. Ook AD columnist Fidan Ekiz heeft te maken met intimidatie. In Nieuwsuur zei CDA-fractievoorzitter Sven de Lange dat het misschien wel tien of twintig jaar zal duren voordat de spanningen in de Turkse gemeenschap zullen zijn opgelost.

MAHO_20160221_171

Lees meer

Feyenoordprotest bewijst: de politie slaat de plank wéér mis

326 mensen werden zondag opgepakt tijdens een ludiek protest van Feyenoordsupporters. Een…

Het is daarom belangrijk dat onze burgemeester pal staat voor de lokale democratie. Maar in plaats daarvan zet hij een tandje bij: ook de vrijheid van meningsuiting staat nu onder druk. Er mocht geen campagnebijeenkomst plaatsvinden met de Turkse minister, wat aanleiding was van de hele rel, en deze week is er een poster van Erdogan in de Beijerlandselaan op last van de politie verwijderd. Het argument: de openbare orde was in het geding.
Al vijftien jaar woedt er een debat over de vrijheid van meningsuiting. Pim Fortuyn haalde zelf maar al te graag de aan Voltaire toegeschreven uitspraak aan: “Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten”.

Twee maten

Tegenwoordig delft deze vrijheid steeds vaker het onderspit ten opzichte van de openbare orde. Vorig jaar zagen we dat ook bij de ludieke Feyenoorddemonstratie, de anti-zwarte piet demonstratie in Rotterdam, en de feministen die tegen Geert Wilders demonstreerden in Spijkenisse. De Volkskrant maakte een overzicht van meer voorbeelden waarbij posters en demonstratieborden zijn weggehaald uit naam van de openbare orde. De politie is al vaak hierover bekritiseerd (onder meer door de Ombudsman en Amnesty International) en heeft in veel gevallen zelfs excuses moeten aanbieden. Je zou denken dat ze inmiddels toch wel zeer zuinig met dit machtsmiddel om zouden springen.

20160629_145640

Lees meer

Turkse Rotterdammers over de nasleep van de mislukte coup

Twee maanden ná de mislukte staatsgreep in Turkije, beïnvloedt de nasleep van deze…

Helaas is het deze week weer van stal gehaald. Kijk, ik snap ook niet waarom je zo’n fan van Erdogan zou zijn, dat je een poster van hem wilt ophangen poserend met Poetin. Maar in Nederland heb je het récht een dergelijk leider te steunen. Je mag er in dit land ondemocratische ideeën op na houden. Sterker nog, op 15 maart heeft 16% van de Rotterdammers gestemd op iemand die de Nederlandse grondwet drastisch wil wijzigen, het parlement, de pers en rechtspraak minacht en is veroordeeld voor racisme. Toch hoor je niemand over het gebrek aan integratie van PVV-stemmers en worden posters van deze partij niet verwijderd uit de publieke ruimte.

Eigen principes

Als we pal willen staan voor de lokale democratie, dan moeten we het braafste jongetje van de klas zijn. Dat is niet omdat we dan ‘toegeven aan de lange arm van Erdogan’, maar omdat we staan voor onze eigen principes. Dat betekent: iedereen gelijk behandelen. Staan voor de vrijheid van lokale raadsleden om hun werk te doen én staan voor de vrijheid om te demonstreren en van meningsuiting. Die vrijheden zijn niet enkel bedoeld voor ideeën die de meerderheid van de mensen accepteren. Het gaat juist om die ideeën die door sommigen of zelfs de meesten als provocerend worden opgevat. Alleen zo ben je béter dan een autoritaire leider als Erdogan of Poetin en werkelijk democratisch.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties