Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week: Anne Ardon schrijft gewoon óók een stuk over de verkiezingen. Maar ze richt zich voor de verandering niet op de niet-stemmer.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Voor ik begon met het schrijven van dit stuk heb ik even wat getallen op een rijtje gezet: de opkomst bij de verkiezingen lag in Rotterdam 2012 12% onder het Nederlandse gemiddelde. Het Centraal Bureau voor de Statistiek vult aan dat “jongeren tot 35 jaar en allochtonen met een niet-westerse achtergrond”  minder vaak stemmen dan gemiddeld. Dit zijn groepen die  in Rotterdam ruim vertegenwoordigd zijn. Initiatieven als De Stembus rijden op dit moment langs middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen. Zo sporen ze leerlingen en studenten aan om te gaan stemmen op 15 maart. Maar lost dat eigenlijk het probleem wel op?
Het ligt er namelijk niet aan dat mensen niet weten dat er verkiezingen zijn − ik voel me bijna schuldig dat óók ik er een stukje over de verkiezingen schrijf. Als ik Facebook open, zie ik gesponsorde posts van politieke leiders die zich, charmant lachend voor de camera, mengen onder het volk. Onderweg naar de supermarkt kom ik langs een houten bord vol trieste verkiezingsposters die de februaristorm Doris amper overleefden. En op tv worden de nieuwsberichten over 15 maart alleen nog maar afgewisseld met de laatste updates uit het tijdperk Trump.
Ondertussen banjeren vrijwilligers van politieke partijen gemotiveerd door de straten. Ze zijn van plan om naar de mensen te luisteren, een flyer in de hand. Uit de bubbel, contact met de boze burger. “Wij lossen de problemen voor jullie op” zie je ze denken. Op Twitter zag ik een foto van de SP Rotterdam, flyers plakken op één van de vele borden. “In actie en op straat” stond erbij. D66 Rotterdam organiseerde een bijeenkomst, voor de verandering eens niet in het centrum maar in het meest sjieke café van Delfshaven.

Fundamenteel ondervertegenwoordigd

Ik snap wel dat grote groepen Rotterdammers zich niet aangesproken voelen hierdoor. Op basis van de cijfers van het CBS kunnen we concluderen dat de groep die stemt voornamelijk de groep is die ook oververtegenwoordigd is op het Stadhuis: hoogopgeleid, wit en oud. Een van de favoriete feitjes van onze city marketeers is dat onze stad 170 nationaliteiten rijk is. Maar in het centrum van de Rotterdamse macht is dat niet terug te zien. Daar kunnen we bovenop tellen dat we ons nu genoodzaakt voelen om de mensen uit te leggen dat er op 15 maart daadwerkelijk verkiezingen zijn. Alsof zij de borden niet zien. Alsof zij niet lezen dat Wilders weigert aan het zoveelste debat mee te doen.
Het feit dat zo veel Rotterdammers de vorige keer geen moeite nam om naar de stembus te gaan, zegt namelijk niet alleen iets over de dag van de verkiezingen. Het zegt namelijk ook iets over hoe zij zich in de gehele democratische cyclus bij het politieke proces betrokken voelen. Niet, dus. Dit gaat niet over een zeteltje meer of minder, maar over een deel van de bevolking die zich fundamenteel niet vertegenwoordigd voelt. En dat gaan we niet oplossen met flyers en een bus door het land om mensen te laten weten dat ze kunnen stemmen.
Daarom is dit stuk geen boodschap aan alle mensen die van plan zijn om niet te gaan stemmen: dit is een oproep voor iedereen die dat wel gaat doen, en dan in het bijzonder aan de mensen die lid zijn bij een politieke partij of volksvertegenwoordiger zijn. Als de verkiezingen net zoals in 2012 verlopen gaat bijna 40% van het Rotterdamse electoraat niet stemmen. Dat zijn er genoeg om even wat extra moeite te doen. Zoek één niet-stemmer en vraag eens waarom ze besloten hebben om hun stem niet uit te brengen. Luister naar waar zij tegenaan lopen en op welke thema’s zij zich niet gehoord voelen. Probeer wat met die informatie te doen. Het is misschien niet zo eenvoudig als flyeren, maar het levert broodnodige politieke participatie op.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anne Ardon

Anne Ardon

Anne Ardon (1995) woont sinds een aantal jaar in Rotterdam. Naast student Crisis and Security Management is ze oprichter van het feministische platform Stellingdames.nl.

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.