Voor de harddenkende Rotterdammer

Landelijk zijn er tal van initiatieven om jongeren op naar de stembus te krijgen. Ook in Rotterdam. We spraken met Malique Mohamud (Concrete Blossom) en Shirin Mirachor (Vote2017), die ieder op hun eigen manier millennials motiveren om op 15 maart te stemmen.

versbetonhandklein
Beeld door: beeld: Esther Lankhaar

Het project Concrete Blossom omvat een reeks activiteiten, debatten, muziek en kunst, waarin culturele diversiteit centraal staat. “Wij willen ruimte bieden voor geluiden waar nu geen ruimte voor is. In de media, de politiek en de creatieve sector”, legt initiatiefnemer Malique Mohamud uit. Op 10 maart opende hij de deuren van het Pop-Up Politieke Helpdesk op de begane grond van de Blaaktoren. Jonge Rotterdammers gingen met elkaar in gesprek over politiek en biculturele maatschappelijke dilemma’s.
In Concrete Blossom wordt de huidige politieke situatie onderzocht vanuit een diasporisch perspectief. “Wij geven ruimte aan de meerstemmigheid binnen onze generatie. Het gaat om nieuwe stedelingen en biculturele Nederlanders. Wij zijn de blinde vlek van Nederland”, aldus Malique.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste vraagstukken voor biculturele Nederlanders?
Malique: “In onze debatten gaat het over racisme, uitsluiting, islamofobie en Nederlanderschap. Maar we zoeken ook antwoorden op vragen als: ‘Hoe gaan we rechts-extremisme bestrijden?’ De hoofdregel bij onze debatten is: geen witte mensen op het podium.”
Dat is nogal wat!
Malique: “Dat doen we bewust. Het gaat nu om de representatie van gemarginaliseerde groepen. Wij willen weten hoe politici van plan zijn om die groepen te bereiken én hoe zij het geluid van die groepen zullen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.”

Pas het begin

Het Concrete Blossom-verkiezingsdebat dat afgelopen zaterdag in Arminius georganiseerd werd, was dan ook geen makkelijke avond voor de uitgenodigde kandidaat-Kamerleden.  In een volle zaal mochten Sylvana Simons (Artikel 1), Cem Lacin (SP), llias Mahtab (GroenLinks), Don Ceder (ChristenUnie), Amma Asante (PvdA) en Mpanzu Bamenga (D66) antwoord geven op vragen als: ‘Wat heeft uw partij gedaan tegen de opkomst van extreemrechts?’ en ‘Welke stappen gaat uw partij nemen om het onderwijs te dekoloniseren?’ Lacin en Simons durfden écht stelling te nemen en kregen daarmee het publiek aan hun zijde. De andere potentiële Kamerleden kozen veelal voor veilige antwoorden uit de verkiezingsboekjes.

Veel jongeren, dus ook met een biculturele achtergrond, gaan niet stemmen. Hoe kunnen zij toch worden geactiveerd?
Malique: “Dat komt dus omdat hun geluid te weinig wordt gehoord. Dat is ook niet raar wanneer je kijkt naar alle lijststrekkers: voornamelijk oude witte mannen. Persoonlijk stem ik vóór vernieuwing. Ik vind het belangrijk dat er partijen in de Tweede Kamer komen die een nieuw geluid representeren.”
Wanneer is dit project voor jou geslaagd?
Malique: “Concrete Blossom is een movement. Wij zijn vóór vernieuwing in de stad en streven naar een progressief college. We gaan door totdat we dat bereikt hebben. Dankzij partijen als Leefbaar Rotterdam staat onze stad stil. Na 15 maart zullen wij ons daarom ook richten op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.”

Onderschat je Leefbaar dan niet? Zij hebben hier vaste voet aan de grond.
Malique: “Ik ben ervan overtuigd dat wij grassroots vanuit de kunsten en de creatieve sector een platform kunnen creëren waarmee we een immense verschuiving teweeg kunnen brengen. Zo verwacht ik dat het aantal zetels voor NIDA bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen verdubbelt. We moeten nadenken over hoe we millennials en de black vote beter kunnen mobiliseren. Als dat lukt, dan hebben we hier over een paar jaar een progressief college. Dit is het begin.”

Wees niet passief!

Kandidaat-Tweede Kamerleden

Lees meer

Wat gaan onze potentiële Tweede Kamerleden voor Rotterdam doen?

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart kan gestemd worden op diverse kandidaten met…

“We moeten onze stem gebruiken. Het wordt tijd om in actie te komen”, pleit Shirin Mirachor, oprichter van het Rotterdamse platform Get Me. Dit platform vertegenwoordigt een generatie activisten die met het gebruik van kunst en cultuur de maatschappij willen hervormen. Met het project Vote2017, geïnitieerd in samenwerking met Glamcult, wil zij jongeren uit de creatieve sector politiek bewust maken.”
Waarom is Vote2017 specifiek gericht op deze subgroep?
Shirin: “In onze achterban stikt het van creatief talent. Zij leggen zich niet neer bij de status quo en zijn vaak op creatieve wijze bezig met maatschappelijke vraagstukken. Het zijn wel vaak mensen die zich niet publiekelijk uitspreken over politiek. Met het project Vote2017 willen wij benadrukken waarom het belangrijk is om te stemmen. Juist dit jaar!”

Waarom vind je dat juist nu zo urgent?
Shirin: We hebben in 2016 gezien wat de gevolgen zijn van politieke passiviteit. Denk bijvoorbeeld aan Brexit en het Oekraïne-referendum. Als de nieuwe generatie collectief haar stem had laten horen, waren de uitkomsten wellicht anders geweest.”
In samenwerking met het HipHopHuis organiseerde Vote2017 eind februari het jongerendebat ‘Act upon: to vote or not to vote’. De polarisatie in de politiek stond centraal. Volgens Shirin hing er een sfeer van cynisme: “Veel jongeren geloven niet in het huidige politieke systeem. Zij denken dat we juist niet moeten stemmen om de politiek te veranderen.”

Hoe brengt Vote2017 hen op andere gedachten?
Shirin: “We hebben een videoserie geproduceerd waarin we in binnen- en buitenland op zoek gaan naar verhalen over de effecten van wel of niet stemmen. Een dj uit het Verenigd Koninkrijk vertelt bijvoorbeeld over de nadelige gevolgen van Brexit voor zijn internationale werkzaamheden. Daarnaast organiseren we drie debatsessies in samenwerking met onder andere het HipHopHuis, waarin we in gesprek gaan met prominenten uit de sector. Wij hopen daarmee de achterban te beïnvloeden.”

Naast de video’s en debatsessies heeft Vote2017 een onderzoek uitgezet onder de noemer ‘The Political Utopia’. Deze bestaat uit drie elementen: cultuur, economie en politiek. Hiermee wil Shirin inzicht krijgen in hoe jongeren denken dat een ideale samenleving eruit ziet. De aandacht ligt daarbij niet op het individu, maar op het collectief. “Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat de respondenten veel waarde hechten aan thema’s rondom (gender)gelijkheid, seksualiteit, milieu en duurzaamheid.”
Wanneer is het Vote2017 gelukt?
Shirin: “Het project is geslaagd wanneer we in de creatieve sector ook ná deze verkiezingen met elkaar in gesprek blijven gaan over dit soort maatschappelijke thema’s.”

Meer informatie over het resterende programma van Vote2017 vind je op Facebook. Deelname aan het Vote2017- onderzoek kan nog steeds.
Concrete Blossom is een initiatief van Studio Narrative. Het Pop-Up Politieke Helpdesk is nog open t/m 16 maart. Meer informatie over het programma vind je op de website en op Facebook.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
Screenshot-20170723-161008

Esther Lankhaar

Illustrator

Esther Lankhaar heeft een achtergrond in de jeugdhulpverlening en het maatschappelijk werk en werkt nu als illustrator.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Malique: “In onze debatten gaat het over RACISME, UITSLUITING, islamofobie en Nederlanderschap. Maar we zoeken ook antwoorden op vragen als: ‘Hoe gaan we rechts-extremisme bestrijden?’ De hoofdregel bij onze debatten is: ”GEEN WITTE MENSEN OP HET PODIUM”
  Volgens mij ook geen Aziatische mensen op het podium, maar wat een volslagen kritiekloos stukje.

  Lege kreten als neokoloniaal onderwijs? Is dat onderwijs waarij men voorleest uit een boek geschreven door een slavenhandelaar?

  Gelukkig kan “creatief “en op subsidie azend Rotterdam de aanhang van NIDA verdubbelen?
  De partij die vrouwen en ongelovigen als minderwaardig beschouwd ?

  Ik gebruik geen diskwalifikaties, maar dat kost me nu wel erg veel moeite.

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Beste Caterina

   De geïnterviewde hebben duidelijk een dubbele (politieke) agenda. Ze denken (hopen) Nida te verdubbelen zijn tegen Brexit en het Oekraïne referendum. Dus onder het mom van de jeugd naar de stembus krijgen politiek bedrijven. Ik denk dat een journalist daar op zijn minst even naar moet/kan vragen.

   Verder worden nogal wat kreten gebruikt. Neokoloniaal onderwijs, gemarginaliseerde groepen, bestuurlijke stilstand, progressief college enz.enz. Allemaal multi interpretabel en geen enkele diepgang of uitleg bij de beweringen. Een journalist prikt door kretologie heen en vraagt om invulling c.q. uitleg.
   Voor welke geluiden is in de media geen ruimte? Zowel Sylvana als Denk hebben de media bijna gedomineerd.

   Wat me als buitenstaander interesseert is de opmerking over de belangstelling van seksualiteit? Waarom? In verband met de religieuze voorschriften? Vrouwonvriendelijkheid (akker van de man) ? Dubbele moraal? In dit stuk wordt iedereen met een kleurtje over één kam geschoren, maar is dat wel logisch? Is dat niet, ja hoe zeg ik het, kleur eenzijdig interpreteren?
   Kortom veel vragen en geen antwoorden.
   Oh, ik zit niet op een vervolg te wachten.

 2. Profielbeeld van Veerle
  Veerle

  Ik juich dit alleen maar toe: rechttrekken qua vertegenwoordiging en (re)presentatie wat nu ondervertegenwoordigd is of niet aan bod komt!
  Vernieuwing en herbronning in de politiek kan pas als alle Rotterdammers zich (h)erkend weten en op eigen manieren in debat, gesprek en dialoog kunnen met diegenen die hen representen.

 3. Profielbeeld van Paul
  Paul

  “De hoofdregel bij onze debatten is: geen witte mensen op het podium” maar we zijn geen racist hoor, dat niet. Het hebben over erbij horen/samenleven/niet uitsluiten en dan zelf het wel doen?!? Selectieve verontwaardiging, iets waar heel veel mensen last van hebben.

  NIDA: vrouwen gescheiden laten zitten tijdens bijeenkomsten, is dat wat je bedoelt met ‘niet uitsluiten’ ‘gelijkwaardig behandelen’?

  Termen als dekoloniseren, oude witte mannen, iets van pot verwijt de ketel.

  Heel het stuk sluit ‘blank’ uit, alsof blank NL achter de huidige politieke macht staat of rechts is of de ‘biculturele’ jongeren niet kan vertegenwoordigen en zelf denken dat je geen racist bent?!?!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.