voor de harddenkende Rotterdammer

Rotterdam profiteert van de economische opleving, vooral dankzij ICT. En zzp’ers verdienen hier meer dan Amsterdamse eenpitters. Dat blijkt uit de Economische Verkenning Rotterdam, die deze week haar jaarlijkse cijfers presenteerde. Vers Beton zet de opvallendste trends op een rij.

Op welke gebieden groeit de economie? Waar kunnen ondernemers verschuiving verwachten? En wat ga je als Rotterdammer van die veranderingen merken? De Economische Verkenning Rotterdam geeft inzicht in de belangrijkste kerncijfers van de Rotterdamse economie. Het platform is een initiatief van de gemeente Rotterdam.

cijfers_EVR
Beeld door: beeld: Femke van Geffen

1. De werkgelegenheid groeit, vooral dankzij ICT

De groei in de economie laat ook de werkgelegenheid in Rijnmond weer toenemen. Voor 2016 en 2017 staat een groei van 1,3% en 0,7% genoteerd, in 2015 was de groei 1,1%. Met name de sector ICT gaat goed met een groei van 4%, maar ook bouw, handel en horeca floreren. Krimp wordt verwacht voor de industrie, landbouw, financiën, onderwijs en zorg, het gaat om percentages van 0,5% tot 0,8%. Juist die ‘hoogwaardige commerciële diensten’ als ICT, specialistische zakelijke diensten en financiële diensten lieten krimp zien na 2009. Maar met uitzondering van de financiële diensten groeien ze naar verwachting weer goed.

2. …en dat is te zien aan het aantal vacatures

Afgelopen jaar is het aantal openstaande vacatures met 21% gestegen naar 6606, gemeten eind november 2016. Er werden 16.717 nieuwe vacatures aangemeld, een stijging van 35%. 39% van de vacatures is voor personeel in technische beroepen, 17% op bedrijfseconomische en administratieve beroepsgroepen en 9% op transport en logistiek.
De meeste vacatures zijn op middelbaar beroepsniveau (47%). De verdeling over de andere niveaus is: elementair 5%, laag 20% en hoog 20%.
De werkloosheid daalt daarentegen langzaam, naar verwachting is in 2017 8,8% van de beroepsbevolking werkloos in Rijnmond. Het aantal uitkeringen nam af: 8% daling tussen januari 2015 en 3e kwartaal 2016. Vooral in drie beroepen daalde het aantal uitkeringen duidelijk. Dat zijn de bouwvakkers (-46%), openbaar bestuurders (-37%) en werkers in de zorg (-21%).

3. Start-ups zijn grote groeiers geworden.

Rotterdams bedrijf Coolblue is landelijk een van de grootste Nederlandse scale-ups, ofwel snelgroeiende bedrijven. En we hebben steeds meer van deze CoolBlue’s in de regio. In 2015 waren er 277 van deze doorgroeiers in Rotterdam Rijnmond, dat jaar zijn er 23 bijgekomen.
Meer dan de helft van die snelgroeiende bedrijven is in Rotterdam gevestigd (155). Maar ook Capelle a/d IJssel (70) en Vlaardingen (52) hebben er veel. Ze zitten niet speciaal in een sector, maar zijn goed verdeeld: 18% in de groot- en detailhandel (bijv. Coolblue), 17% zakelijke dienstverlening (bijv. DAAN en Fintrex), 16% advisering en onderzoek (Temporary Works Design), 15,5%vervoer en opslag (bijv. Rotterdam World Gateway), 9% industrie (bijv. Fondel) en 24,5% in overige sectoren (bijv. Metrological in informatie en communicatie).
Overigens zijn juist tech-bedrijven gevoelig voor veranderingen omdat ze in dynamische markten actief zijn. Ze kunnen dus snel groeien, maar bijvoorbeeld het jaar daarna ook weer flink dalen.
Opvallend detail is dat op bedrijventerrein Noord West, tegen Overschie aan, relatief veel innovatieve doorgroeiers zitten: goed voor 1300 banen in 2015. Dat is ruim 25% van de werkgelegenheid op het terrein. Het zijn niet starters, maar juist de doorgroeiers die zich hier hebben gevestigd.

4. Hoger opleidingsniveau gevraagd

Er is groei, er zijn vacatures, maar wel belangrijk is dat het opleidingsniveau van de werkzoekenden en schoolverlaters daarop aansluit. Zo is 28% van de jongeren hoogopgeleid, 41% midden en 30% laag. Maar op laag niveau is een overschot van 68.000 banen, en op middelbaar niveau een tekort van 29.000 banen.
Maar er is verbetering: het opleidingsniveau van de Rotterdammers stijgt. Het aandeel laagopgeleiden daalde met 5% over de afgelopen jaren, terwijl het aandeel hoger opgeleiden steeg met 2%.
En er zijn ook meer doorstromers van mbo naar hbo. In het studiejaar 2014-2015 stroomde 15% van de mbo-gediplomeerden in Rotterdam door. Ook de doorstroom binnen het mbo lag met 31% hoger dan het landelijke gemiddelde. Dit strookt met het beeld dat het aantal mbo 1+2 studenten al een aantal jaren afneemt en het aantal mbo 3+4 studenten toeneemt.

5. Huizenmarkt is de crisis duidelijk ontstegen

De verkoop van woningen stijgt, maar misschien nog wel interessanter is voor welke prijs ze weg gaan. Het prijspeil van de huizen kwam in 2016 voor het eerst weer boven dat van voor de crisis. En de verkoopprijzen per vierkante meter blijven toenemen, in de binnenstad is de stijging zelfs exponentieel te noemen. Daar wordt zelfs bij tweederde van de transacties meer betaald dan de vraagprijs. Gemiddeld wordt er 5% meer betaald dan gevraagd.
Rotterdam laat als enige stad in Nederland ook een vestigingsoverschot zien van nieuwe inwoners die van elders uit Nederland naar Rotterdam zijn verhuisd.
Ook het toerisme blijft overigens stijgen. Ten opzichte van het eerste halfjaar 2015 groeide het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten met 24% en het totaal aantal hotelovernachtingen met 9%.

6. We verdienen meer dan Amsterdamse zzp’ers

De grootste groep bedrijven in Rotterdam? Dat zijn inmiddels de zelfstandigen zonder personeel. Meer dan de helft van de Rotterdamse ondernemers (55%) is zzp‘er, goed voor ongeveer 7% van het totaal aantal banen (tegenover circa 10% in Amsterdam en Den Haag).
In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal zzp‘ers in Rotterdam met 36%, goed voor een middenpositie binnen de grote steden. Het groeicijfer tussen 2015 en 2016 was 8%. Ongeveer 7% van het aantal banen is voor een zelfstandige, tegenover en meer dan 10% in Nederland.
In aantal telt Rotterdam 10.000 ‘officiële’ zzp’ers, maar dat zijn er eigenlijk nog veel meer als ook de parttimers, zelfstandigen in organisaties en niet-ingeschrevenen worden meegerekend. Ongeveer 10% van de Rotterdamse ondernemers is zo’n parttime zelfstandige.
Het percentage met een laag inkomen (minder dan €15.000 euro per jaar) is 40%, iets hoger dan landelijk gemiddelde van 37%. Opvallend: Rotterdamse zzp’ers verdienen wel meer dan die in Amsterdam en Den Haag. En ietwat cliché, maar de grootste concentratie zzp’ers in Rotterdam is te vinden op de rechtermaasoever (Centrum, Noord, Blijdorp) en in de westelijke stadsdelen.
De branche met de grootste toename aan zzp’er is de industrie(10%). Maar ook hun aandeel in de logistiek groeit snel, bijvoorbeeld door de Taxiwet. Een derde snelle groeier qua zzp’ers is de sector gezondheid. Andere terreinen met veel zelfstandigen zijn verder de zakelijke dienstverlening, zoals accountant & administratie- consulenten, advisering, arbeidsbemiddeling, particuliere beveiliging en verhuur. Ook in de bouw is het aandeel zzp’ers hoog en een opkomende is de gezondheidssector. Verder is ook de cultuur-, sport – en recreatiesector in beweging.
Of het door al deze flexibele werkers met laptops komt, of toch door de toeristen…het aantal plekken waar je voor koffie, ontbijt en lunch terecht kunt neemt toe. Ten opzichte van 2007 is het aandeel horecazaken gestegen van 27,9 naar 32,3%. Niet alleen in het centrum, maar ook in de wijken eromheen, zoals het Oude Noorden en Delfshaven.
 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de EVR. (Wat betekent dit?) Bekijk hier het EVR magazine 2017 met het thema ‘Stad in Verandering’.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto-Willemijn

Willemijn Sneep

adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep (1989) is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. willemijn@versbeton.nl

Profiel-pagina
Femke van Geffen

Femke van Geffen

Illustrator Femke van Geffen maakt mandalas, illustreert kinderboeken en maakt beelden van boeken.

Profiel-pagina
Nog geen reacties