Voor de harddenkende Rotterdammer

De drie eigenaresses van CROOS misten een huiskamer in hun Crooswijk. Hun afzonderlijke plannen voor een koffiebar bleken zo vergelijkbaar dat Woonstad hen samenbracht.
De tafels van de koffiebar aan de Exercitiestraat/Paradijslaan zijn drukbezet op deze woensdagmiddag. Linda Wubben is druk bezig met het snijden van de huisgemaakte cake en Janneke Bolderheij is in de keuken in de weer. Ze doen naar eigen zeggen altijd honderd en één dingen tegelijk. “Je kent het wel”, lacht Linda.

croos-lvd-7
Beeld door: beeld: Loes van Duijvendijk

Jullie startten een jaar geleden op initiatief van Woonstad. Vertel eens hoe Croos begon?

“Wij hebben op Valentijnsdag 2016 de deuren geopend. De verhuurder van het pand, Woonstad Rotterdam, wilde graag een horecagelegenheid in het gebouw en deed een oproep aan ondernemers om een plan te schrijven. Janneke Bolderheij, Iris Schiebergen en ik – alle drie woonachtig in Crooswijk – kenden elkaar nog niet. We schreven afzonderlijk van elkaar onze ideeën op, maar de plannen bleken kwamen zó overeen dat de verhuurder ons samenbracht. Het klikte meteen en we mochten het in de praktijk brengen.”

Wat hadden jullie drie plannen gemeen?

“We misten in Crooswijk een ‘huiskamer’ waar mensen samen kunnen komen. Waar je een goede kop koffie kunt drinken en waar je je krantje kunt lezen. En ontbijten, lunchen, borrelen. Dat is wel gelukt. We zijn toegankelijk voor iedereen en hebben zelfs een speciale kinderhoek: ‘Croost’. Onze naam is natuurlijk een afgeleide van Crooswijk. Onze omgeving had er in eerste instantie weinig vertrouwen in. Mijn ouders kende het concept van ‘een bakkie doen’ helemaal niet. En daarbij; konden we een koffiebar niet beter beginnen op een A-locatie? Maar wij zien juist de potentie van Crooswijk.

croos-lvd-3
Beeld door: beeld: Loes van Duijvendijk

Hadden jullie ook ergens anders kunnen zitten?

“Zeker niet. Ik zou Croos op geen één andere plek kunnen runnen. Die Rotterdamse nuchterheid vind ik heerlijk. We werken veel samen met andere Rotterdamse ondernemers; zo komen verschillende van onze taartjes van een Italiaans Rotterdamse taartenbakster, de bitterballen van Mr. Potatohead en onze croissantjes halen we bij bakkerij Van Ballegoie.”
“Bovendien: op deze plek ontstond ons plan. De wijk is volop in ontwikkeling; nieuwbouwprojecten volgen elkaar in rap tempo op. Daarbij zitten we mooi hier tussen het Noordplein, de Meent en het Kralingse Bos. Parkeren is in het weekend gratis en we kunnen een terras voeren op de stoep! Dat de begraafplaats Crooswijk tegenover ons ligt blijkt ook belangrijk: er zijn regelmatig mensen die hier hun condoleance willen houden.”

Wel gedurfd om een onderneming te starten met mensen die je nog niet kent, of niet?

“We hadden alle drie het idee om de bar samen met iemand anders te runnen. Omdat onze plannen zo overeenkwamen, besloten we dan maar samen het avontuur aan te gaan. Vanaf het begin hebben we goede afspraken gemaakt. Janneke zegde bijvoorbeeld haar baan op en was de eerste periode als enige van ons drieën fulltime werkzaam in de koffiebar. We hebben daarom een constructie bedacht zodat zij het eerste jaar in elk geval salaris ontving. Iris en ik wilden niet per se fulltime aan de slag te gaan. Ik werk ook nog in de zorg als zzp’er. Door parttime in de koffiebar te staan, heb ik een goede balans. Inmiddels werkt ook Janneke parttime, dat vonden we fijner qua gelijkwaardigheid.”

Hoe zorg je dat mensen jullie weten te vinden?

“Ons pand heeft grote ramen waardoor je zo naar binnen kunt kijken, daarom lopen mensen vaak spontaan naar binnen. We doen zelf eigenlijk niks aan marketing, we posten alleen op sociale media. Maar waar wij veel voordeel aan hebben is dat bloggers ons goed weten te vinden. Zelf hebben we nog nooit een blogger uitgenodigd, maar op de één of andere manier komen ze bij ons langs en schrijven ze over ons. Heel fijn!”

Jullie zijn snel gegroeid en hebben inmiddels zeven medewerkers. Hebben jullie ook fouten gemaakt?

“Het klinkt gek, maar alles is zo gegaan als dat we van tevoren hadden gedacht. Onze instelling heeft ons wel geholpen, we zijn alle drie heel flexibel. We passen ons plan ook aan, aan de wensen van de mensen uit de wijk. Merken we dat er een behoefte is aan ruimere openingstijden? Dan gaan we langer open.”

croos-lvd-5
Beeld door: beeld: Loes van Duijvendijk

Vooruit, geen fouten dan. Hebben jullie wel frustraties gehad?

“Jawel. We hadden het plan om in september 2015 open te gaan. Dit werd bijna een half jaar later omdat het pand bestemd was als winkel en niet voor een horecagelegenheid. De eisen vanuit de politie, brandweer en DCMR waren streng. We moesten geduld hebben. Uiteindelijk kwam het ons goed uit, want nu hadden we meer tijd om andere zaken op orde te krijgen. Oh ja en dat de verbouwing duurder uitviel dan we hadden gedacht was ook wel een puntje. Maar door een buffer hebben we dat goed op kunnen vangen.”

Waar willen jullie over vijf jaar zijn?

“We kijken van periode tot periode en hebben geen vijfjarenplannen klaarliggen. We willen gewoon gestaag doorgroeien. Daarom hebben we ervoor gekozen een dag extra open te zijn en we willen steeds meer uit onze eigen keuken serveren. Eigenlijk is de waardering vanuit de buurt voor ons het belangrijkste. Geld is voor mij geen drijfveer. Ik ben blij als ik mijn eigen pad kan bepalen en plezier heb in mijn werk.”

Deze interviewreeks met jonge beeldbepalende ondernemers in Rotterdam is tot stand gekomen in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe. (Wat betekent dit?) R’damse Nieuwe is een community van ondernemende Rotterdammers tussen de 18 en 35 jaar die zich inzetten om de stad bruisend en aantrekkelijk te maken. Ken jij iemand die in deze serie zou passen? Mail Marjolein.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Marloes Nuijten

Marloes Nuijten

Marloes Nuijten (1991) studeerde Journalistiek, maakte een uitstapje naar de communicatie en marketing en is nu weer terug op ‘het honk’ als freelance journalist én ondernemer. Is gefascineerd door de verhalen van andere ondernemers.

Profiel-pagina
DSC_8616

Loes van Duijvendijk

Fotograaf

Loes van Duijvendijk (1987) is architectuur en landschapsfotograaf. In haar fotografisch werk onderzoekt zij aandachtig de beeldtaal in de stedelijke en natuurlijke omgeving. Geïnspireerd en gefascineerd door plekken die altijd in transformatie zijn, gaat zij op zoek naar unieke details, lichtinvallen en verrassende constructies. Haar werk is een persoonlijke en poëtische vertaling van haar ervaring tijdens dit proces. De relatie tussen fotografie en de perceptie van ruimte speelt dan ook een belangrijke rol.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
  1. Profielbeeld van Zandstra
    Zandstra

    Was woonstad maar voor iedereen zo toegankelyk ook voor horeca die 60 jaar bestaan wat een begrip in crooswyk is

  2. Profielbeeld van Zandstra
    Zandstra

    Woonstad moet zicht niet bemoeien met horeca maar met woningen schoenmaker blyf by Leest mensen die 60 jaar in het horeca zitten hebben meer ervaring als men van 30 jaar die net komen kyken

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.