Minicollege Studio Erasmus17 maart 2017

Minicollege over straatintimidatie: Rotterdamse vrouwen passen hun gedrag aan

Rotterdamse vrouwen hebben vrijwel allemaal te maken met een vorm van straatintimidatie, al ervaart iets minder dan de helft dit ook als intimiderend. Toch past het merendeel haar gedrag aan. Bekijk het minicollege van onderzoeker Tamar Fischer.

Tamar Fischer hield onder 1200 Rotterdamse vrouwen een enquête over straatintimidatie. “Daaruit kwamen nogal schokkende bevindingen,” aldus Fischer. “Complimenten, nagefloten worden en sissen, dat maakt bijna elke vrouw mee, maar ook achterna gelopen worden noemt 40% van de respondenten.”

Opvallend is dat we het hier hebben over vormen van seksuele toenadering, maar dat lang niet elke vrouw dit als intimidatie ervaart. Dat heeft deels te maken met de normalisering ervan: “We zijn eraan gewend geraakt en vinden het onderdeel van het dagelijks leven in de stad”. Toch blijkt dat bijna alle vrouwen (90%) hun gedrag aanpassen. Het heeft dus wel degelijk gevolgen voor het gevoel van vrijheid en veiligheid van vrouwen op straat.

Omdat beboeten van straatintimidatie wettelijk (nog) niet kan en bovendien moeilijk uitvoerbaar is, is het vooral van belang om tot bewustwording te komen door middel van campagnes en debat. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen het meest gebaat zouden zijn bij omstanders die kunnen en willen ingrijpen. Maar ook in de opvoeding zou meer aandacht moeten zijn voor de omgang met vrouwen en bewustwording van wat intimiderend gedrag doet met vrouwen, vinden de respondenten.

Fischer heeft bewust de respondenten niet gevraagd naar de etnische achtergrond van de mannen/jongens in kwestie. “We hebben wel gevraagd of de ‘daders’ uit de eigen de bevolkingsgroep of uit een andere komen, maar wij denken dat een vrouw niet betrouwbaar kan antwoorden of het om een Marokkaanse, Turkse of Syrische man gaat.” Ze denkt ook niet dat het helpt om dit te weten, omdat uit het onderzoek blijkt dat de problematiek heel divers is en dat je specifiek moet inspelen op de unieke situatie waar het plaatsvindt.

In het volgend minicollege vertelt cultuursocioloog Janna Michael waarom we zo’n hekel hebben aan hipsters, op dinsdag 11 april in Studio Erasmus.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tag: straatintimidatie

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *