Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Rotterdamse vrouwen hebben vrijwel allemaal te maken met een vorm van straatintimidatie, al ervaart iets minder dan de helft dit ook als intimiderend. Toch past het merendeel haar gedrag aan. Bekijk het minicollege van onderzoeker Tamar Fischer.

Bron: beeld: vimeo.com

Tamar Fischer hield onder 1200 Rotterdamse vrouwen een enquête over straatintimidatie. “Daaruit kwamen nogal schokkende bevindingen,” aldus Fischer. “Complimenten, nagefloten worden en sissen, dat maakt bijna elke vrouw mee, maar ook achterna gelopen worden noemt 40% van de respondenten.”
Opvallend is dat we het hier hebben over vormen van seksuele toenadering, maar dat lang niet elke vrouw dit als intimidatie ervaart. Dat heeft deels te maken met de normalisering ervan: “We zijn eraan gewend geraakt en vinden het onderdeel van het dagelijks leven in de stad”. Toch blijkt dat bijna alle vrouwen (90%) hun gedrag aanpassen. Het heeft dus wel degelijk gevolgen voor het gevoel van vrijheid en veiligheid van vrouwen op straat.
Omdat beboeten van straatintimidatie wettelijk (nog) niet kan en bovendien moeilijk uitvoerbaar is, is het vooral van belang om tot bewustwording te komen door middel van campagnes en debat. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen het meest gebaat zouden zijn bij omstanders die kunnen en willen ingrijpen. Maar ook in de opvoeding zou meer aandacht moeten zijn voor de omgang met vrouwen en bewustwording van wat intimiderend gedrag doet met vrouwen, vinden de respondenten.
Fischer heeft bewust de respondenten niet gevraagd naar de etnische achtergrond van de mannen/jongens in kwestie. “We hebben wel gevraagd of de ‘daders’ uit de eigen de bevolkingsgroep of uit een andere komen, maar wij denken dat een vrouw niet betrouwbaar kan antwoorden of het om een Marokkaanse, Turkse of Syrische man gaat.” Ze denkt ook niet dat het helpt om dit te weten, omdat uit het onderzoek blijkt dat de problematiek heel divers is en dat je specifiek moet inspelen op de unieke situatie waar het plaatsvindt.

In het volgend minicollege vertelt cultuursocioloog Janna Michael waarom we zo’n hekel hebben aan hipsters, op dinsdag 11 april in Studio Erasmus.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Hoe grappig, aan de andere kant van de oceaan heeft iemand iets vrouwonvriendelijkst gezegd en heel het malieveld en de dam staat vol, structureel lastig vallen van vrouwen in eigen land, niemand die je hoort. Hoe hypocriet

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

unnamed-2