Voor de harddenkende Rotterdammer

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bezoekt Vers Beton gevraagd en ongevraagd campagnebijeenkomsten in Rotterdam. Voor dit derde verslag ging Koen Voskamp naar een VVD speeddate-avond met minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Een vriendelijke dame houdt alles goed in de gaten in de Stadsbrasserie terwijl de zaal met tafeltjes voor twee, voorzien van donuts met oranje glacé, volloopt. Aan de opkomst is duidelijk te zien dat de JOVD het beste was in werven; het gros van de aanwezigen ziet eruit alsof ze uit een jeugdige herensociëteit komen. De overgrote meerderheid is man, onder de dertig en vrijwel iedereen is gekleed in een donkerblauwe jasje met een bijpassende das.
Jeanine Hennis haalt in haar openingswoord de successen aan van de afgelopen kabinetsperiode: de economische groei, afnemende werkloosheid en het begrotingsoverschot. “Maar de VVD is nog niet klaar” en ze gaat verder over de onrust die er leeft. Het gevoel dat we geen controle meer hebben wordt volgens de minister gevoed door conflicten ergens anders op de wereld. “Hoewel onze interne veiligheid in Nederland groot is, is die onder druk komen te staan door bijvoorbeeld meneer Poetin die zich wil positioneren als grootmacht of de opmars van ISIS. We hebben veel te beschermen, ook in een volgend kabinet.”
En daar moet het publiek in de zaal het mee doen. Het speeddaten gaat beginnen.

DSC-9427
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Ik begin aan een tafel met Rutger, een trouwe VVD stemmer die meegekomen is met zijn dochter. Hij vond het openingswoord van Hennis ook wat mager: “Ik had wel meer van Hennis willen horen over wat ze met defensie wil, en hoe ze de toekomst precies ziet.”
Daarna kom ik naast Hans te zitten, een ondernemer van in de vijftig. Hij stemt altijd op de VVD maar dit jaar twijfelt hij: “Als je als bijstandsmoeder ondernemer wilt worden, moet je te veel hordes nemen. Ook heeft de VVD het nog steeds te veel over ‘meer banen’. Het is fout want dat gaat uit van de oude werkgevers-werknemers verhouding.”
Ten slotte mag ik in gesprek met Johan. Hij is meegekomen met een JOVD-vriend en is er vooral om de minister een keer te zien. VVD stemmen zal hij niet want als bewust christen steunt hij het CDA: “Ik voel me eigenlijk meer verwant met moslims dan niet religieuzen want uiteindelijk geloven we allemaal in dezelfde God.”

DSC-9443
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Nederlandse normen en waarden

En dan krijg ik vier minuten de tijd om mevrouw Hennis enkele vragen voor te leggen. Ik haal het debat aan, van een dag eerder, tijdens WNL op Zondag. Daarin gaf ze aan dat mensen die zich niet houden aan de Nederlandse normen en waarden, het land moeten verlaten. Een opmerking die niet bij iedereen in goede aarde viel. Ze legt het nog een keer uit: “Accepteer de Nederlandse samenleving. Dus dat man en vrouw gelijkwaardig zijn. Dat twee mannen kunnen trouwen en een kind opvoeden. Maar óók dat het belachelijk is dat je, als Nederlander, gaat blèren tijdens een gemeenteraadsvergadering als er keurig wordt gesproken over de opvang van vluchtelingen.”

Maakt u zich zorgen over dat sommige mensen, ook hier, vinden dat de VVD te veel naar rechts opschuift?

“Nee, ik ben liberaal in hart en nieren. Dat betekent duidelijk zijn in wat je wél of niet vindt. Ik weet dondersgoed dat iedereen met een Nederlands paspoort volstrekt gelijk is voor de wet. Maar we mogen wél met elkaar bespreken wat we normaal en niet normaal vinden.”
Vrijheid, in de breedste zin van het woord, is volgens Hennis het belangrijkste thema van deze verkiezingen: “ Vanwege de financiële crisis hebben we maatregelen moeten nemen, die bijna voelde als een aantasting van de vrijheid. En zoveel jaar later hebben we resultaten neergezet. Thema’s als de economie en veiligheid staan allemaal met elkaar in verbinding.”

Een persoonlijke anekdote

In de afsluitende vragenronde gaan alle vragen uit de zaal over defensie met nadruk op de efficiëntie en onze NAVO-bijdrage. Bij de laatste vraag over de strijd in Irak tegen IS deelt ze haar persoonlijke ervaringen: “Toen ik samen met minister Ploumen op bezoek was in Fallujah zag ik een totaal vernietigde stad en ontreddering bij een terugkerende bevolking. Er was nauwelijks water of elektriciteit, bijna geen gebouw meer wat overeind stond. Je moet daar juist meersporenbeleid voeren met humanitaire en politieke hulp. Want de mensen die terugkeerden uit de vluchtelingenkampen uit Turkije vertelden me: ‘Hier kunnen we niet overleven. In het vluchtelingenkamp was het beter’.”
Ze eindigt met verborgen emotie: “Ik ga wat ik daar gezien heb nooit vergeten.”

DSC-9578
Beeld door: beeld: Salih Kilic

De tijd is om en Jeanine Hennis moet weg. We hebben vooral meer inzicht gekregen in Defensie maar waar de VVD de komende vier jaar landelijk voor staat, is niet duidelijk geworden. Maar daar gaat het volgens een van de bezoekers niet per se om: “Zo’n avond is er ook om de vrijwilligers te enthousiasmeren. Al gaat maar één persoon meer op ons stemmen, dan was deze avond het waard.”
Onderweg naar haar auto doe ik de constatering dat de VVD in Rotterdam klein is en of ze die verhoudingen landelijk niet vreest. Ik overval haar: “Tjeetje, daar vraag je me wat. Als ik de VVD nu hoor, de positionering zie en de inspanningen om de Rotterdammer erbij betrekken, denk ik dat we goed gaan scoren.”

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Koen_VB (1)

Koen Voskamp

Koen Voskamp (1971) raakte na een studie Chemische Technologie verzeild in Rotterdam en is er vanwege de liefde niet meer weggegaan. Hij is betrokken bij de samenleving en dus ook de politiek. Hij is (passief)lid van D66.

Profiel-pagina
salih_kilic

Salih Kilic

Fotograaf

Salih Kiliç (1986) is freelance reportage fotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een zoektocht naar microsamenlevingen. Met zijn foto’s wil Salih deze microsamenlevingen en hun verhalen delen. Een blik achter de schermen op bijzondere plekken en bij bijzondere mensen. Kortom; hij legt alles vast waar een verhaal in zit.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  “vrijwel iedereen is gekleed in een donkerblauwe jasje met een bijpassende das.”

  Ik lees zo’n zin, bekijk de foto’s en begrijp dat ik dit stukje beter niet kan lezen.

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Weet je wat het is Martin ?
    Aan het begin zie je dat de schrijver zijn stereotype denkbeeld over de JOVD – het zijn corpsballen – hoe dan ook gestalte wil geven.
    Ik noem dat een Procrustus redenatie (zoek maar op Martin)
    Je hebt al een idee over iets of iemand en modifiseert (zoek ook maar op Martin) de feiten en omstandigheden naar dat vooroordeel.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500