Voor de harddenkende Rotterdammer

Het bronzen beeld van Auguste Rodin aan de Westersingel is tijdelijk naar een tentoonstelling in Duitsland. Kunstenaar Sil Krol zag zijn kans schoon en plaatste een eigen werk op de lege sokkel.

P1150623
Beeld door: beeld: Jasmijn Krol

Ik tref Sil Krol in zijn pauze tijdens het opbouwen van een nieuwe tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen. Ja hoor, hij wil me wel vertellen waarom hij eind februari, midden in een westerstorm een ‘ongeoorloofde’ sculptuur plaatste op de lege sokkel van L’homme qui marche van Auguste Rodin aan de Westersingel. Dit bronzen werk was de afgelopen maanden te zien in een tentoonstelling in Wuppertal. Op de sokkel was te lezen dat het werk, in beheer van Sculpture International Rotterdam, half maart terugkeert.

Sil fietste precies over de Westersingel toen de lopende man van de sokkel werd getakeld, “Het ding bleef staan als een soort podium en was ook nog eens perfect uitgelicht!” Die kans kon hij niet laten schieten. In zijn atelier werkte hij in korte tijd een maquette uit, die hij al tijdens zijn studietijd aan kunstacademie St. Joost in Breda had gemaakt. Deze vorm wordt een ‘di-piramide’ genoemd; twee piramides op elkaar. Hoe hij het werk vervolgens op de sokkel monteerde, laat Sil mysterieus in het midden: “Laten we zeggen dat het echt preciés past.” De kunstenaar vroeg geen vergunningen aan bij de gemeente en lichtte niemand in over zijn plan. Geen enkel probleem, volgens Dees Linders, artistiek leider van Sculpture International Rotterdam: “Eindelijk iemand die goed gebruik maakt van die plek. Eigenlijk gek zelfs, dat het niet eerder is gebeurd – ik hoopte er al op!”

Spontane sculturen

De di-piramide van Sil komt voort uit zijn interesse in alle elementen die de mens toevoegt aan de natuur – van architectuur tot grafische vormen. Hij vertaalt zijn interesse in verschillende toegestane én spontane sculpturen die hij plaatst in de openbare ruimte. Dit doet hij al bijna vijf jaar, maar niet al het werk dat hij maakt is zo opvallend. Zo maakte hij al verschillende elektriciteitshuisjes, die werkelijk niemand op leken te vallen. In Amsterdam plaatste hij de reproductie van een typisch Rotterdams elektriciteitshuisje, maar ook daar lopen mensen langs zonder deze echt te zien. “Mijn theorie is dat de openbare ruimte gewoon zó vol is dat je dit soort elementen op straat ongezien categoriseert als irrelevant”.

P1150563
Beeld door: beeld: Jasmijn Krol

Dat is in het geval van Krols ongeoorloofde interventie wel anders: “Ik fiets er elke dag even langs en zie dan heel vaak mensen stil staan en selfies maken”. Toch ziet hij even vaak mensen langs de beeldengalerij aan de Westersingel lopen zonder de beelden een blik waardig te keuren. Ook daar heeft Krol een idee over: “Rotterdam is natuurlijk zo rijk aan kunst in de openbare ruimte, misschien is er op een bepaald moment sprake van verzadiging, hebben kunstwerken hetzelfde effect als het straatmeubilair – en worden ze uit je blik weggefilterd.”
Kunnen we binnenkort meer van dit soort verrassingen in de stad verwachten? “Haha, nee, voorlopig houd ik het even bij dit werk, maar het onderwerp blijft me zeker bezig houden.” Sils werk is binnenkort te zien op het Tweetakt Festival in Utrecht. Zijn interventie aan de Westersingel blijft nog ongeveer een week staan – dan keert de lopende man van Rodin weer terug op zijn ‘eigen’ sokkel.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

pasfoto

Josine Sibum Siderius

Josine (1983) studeerde Kunst, Cultuur en Media aan de RuG en realiseerde sindsdien verschillende tentoonstellingen en kunstprojecten. Ze werkt sinds 2014 bij CBK Rotterdam.

Profiel-pagina
Jasmijn Krol 2

Jasmijn Krol

Fotograaf

Jasmijn Krol (1988, Dongen) is beeldend kunstenaar en woonachtig in Rotterdam. Ze werkt voornamelijk met video, fotografie en performance. Naast haar autonome werk, maakt ze momenteel een documentaire en werkt ze ook als fotograaf in opdracht.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.