Voor de harddenkende Rotterdammer

Priscilla’s zoektocht naar een andere woning in Rotterdam lijkt een verbeten missie in een waanzinnige woningmarkt te worden. Waar is dat huis waar ze fijn met vriend en dochter kan wonen? In deze serie onderzoekt zij de ontwikkelingen, alternatieven en haar persoonlijke overwegingen.
Deel 1: wachten is geen optie.
Met de groeiende populariteit van Rotterdam neemt het woningaanbod af. Eén blik op de kaart van Funda leert dat er onder de twee ton weinig te koop is in Rotterdam Centrum, Noord, West, Kralingen en Hillegersberg. Ook op Zuid stijgen de huizenprijzen en loopt de verkoop op. Door de nieuwe Woningwet zijn de woningcorporaties er niet meer voor de middeninkomens. De huurprijzen in de vrije sector zijn abnormaal hoog.

intro_laraarnoldusVB
Beeld door: beeld: Lara Arnoldus

Toen ik een paar jaar geleden met een vast contract op zak rondkeek in een naar mijn zin te kleine benedenwoning in het Oude Noorden, had ik niet gedacht dat het zo’n vaart zou lopen. Mijn vriend en ik kozen ervoor om te blijven waar we zaten: in een Blijdorpse bovenwoning. Fijne buurt, lage huurprijs. Helemaal prima.
Ook met de komst van een kindje was het nog goed toeven in ons jaren-dertighuis. We wonen dichtbij het park en het centrum. Maar toen dat kindje begon te kruipen, werden we ons opeens erg bewust van de onderbuurvrouw. We zijn nu vaker thuis (papadag, mamadag, omadag) en er is meer reuring in huis. De onderbuurvrouw, in de bijstand en altijd thuis, is daar minder blij mee. Het gevolg is dat haar plafond, dus onze vloer, regelmatig als drumstel fungeert. Niet alleen geluid, maar ook de rook van deze kettingrokende buurvrouw sijpelt door de kieren van ons oude huis naar boven. Buitenshuis ruik ik pas goed hoezeer onze kleding naar sigarettenrook stinkt. Gedachten aan de eventuele gevolgen voor onze gezondheid probeer ik te negeren. Kortom: de twijfel is toegeslagen. Wonen we hier nog wel zo prima?

Kapers op de kust

In de tijd dat mijn baby tot peuter uitgroeide, deed de Rotterdamse huizenmarkt hetzelfde. Door mijn werk ben ik geïnteresseerd in en betrokken bij alles rondom wonen en stedelijke ontwikkeling, in het bijzonder in Rotterdam. Angstvallig aanschouw ik de ontwikkelingen op de woningmarkt en ik vraag me af of er nog wel een plekje is voor ons.
Mijn vriend en ik werken allebei als zelfstandige, dus een hypotheek krijgen is voor ons geen vanzelfsprekendheid. Bovendien heb ik nog geen drie jaar aan jaarcijfers om te laten zien. Ondertussen loopt het storm in de stad. Op Funda maak ik er een sport van om te speuren naar ‘kansrijke woningen’, ruwe diamanten die ik met liefde wil opknappen. Veel van deze woningen stonden al ruim zes maanden te koop, maar vallen nu één voor één ten prooi aan de vele kapers op de kust.
Mijn vriend overtuig ik ervan dat we best vrijblijvend een hypotheekgesprek aan kunnen gaan. Je kunt toch maar beter weten wat je kansen zijn? Medio 2016 horen we dat een huisje van ongeveer 160.000 euro tot onze mogelijkheden behoort. Althans, in Rotterdam is dat inderdaad een ‘huisje’. In Middelburg, waar ik vandaan kom, koop je daar een volwaardige woning voor. Met een tuin. Dat willen we niet, maar het idee is soms toch frustrerend.

Amsterdamse enclave

“Jullie hebben het vast erg druk?”, vraag ik de hypotheekadviseur. Dat valt wel mee, vertelt hij. Veel huizenzoekers vissen achter het net vanwege de concurrentie uit Amsterdam: investeerders voor wie financiering geen probleem is. “Ze worden steevast overboden, dus dan zien we ze hier niet terug,” besluit hij. Ik had die geluiden al gehoord, maar dacht tot dan toe dat het een typisch tweedestadsdingetje was om te roepen. Heeft hij gelijk? Ik besluit om deze vraag voor te leggen aan enkele makelaars.
Wilbert Hoogendijk, directeur van Woonvisie Makelaars, vertelt dat hij nog nooit zo’n jaar heeft meegemaakt als 2016. Hoogendijk: “Ik spreek mensen die al veertig jaar in het vak zitten en zeggen dat het nog nooit zo snel is veranderd. Elke week word ik weer verrast.” Met dat laatste doelt hij op de prijzen waarvoor woningen worden verkocht, prijzen die steeds vaker flink boven de vraagprijs uittorenen. Hij bevestigt dat er een run is ontstaan op de huizenmarkt in Rotterdam. “Alles tussen de anderhalf en tweeënhalve ton is zó weg,” aldus Hoogendijk. Verkocht aan Amsterdamse investeerders? Hoogendijk: “Het aantal investeerders valt mee. De mensen die wij zien en spreken willen echt wonen en heel bewust in Rotterdam.” Daar zitten ook Amsterdammers tussen, veel meer dan normaal. Dat bevestigt ook Jasper Kuijs, directeur van Ooms makelaars Rotterdam. “Ik verkoop minimaal twee woningen per maand aan Amsterdammers, en ik ben maar één makelaar hè!” Hoogendijk registreert hetzelfde: “Het valt echt op dat we veel mensen hebben die vanuit Amsterdam naar Rotterdam komen, veel meer dan bijvoorbeeld uit Den Haag of Utrecht. Bij de open huizen die wij organiseren krijgen we óf mensen uit Rotterdam en de directe dorpen eromheen, óf Amsterdammers.”
Daar schrik ik van, vooral als Hoogendijk vertelt dat juist mensen van buitenaf bij biedingen het hoogst inzetten. Hoe kan dat? “Ze lachen om het prijsniveau hier,” verklaart hij. Voor Rotterdamse begrippen was 4000 euro per vierkante meter al best bijzonder, maar in Amsterdam betaal je daar niet zelden 7000 euro voor. Vergeleken met andere grote steden zit hier nog wat rek in de prijzen. Daarbij stijgen de huurprijzen en is de rente nog steeds relatief laag. Er is daardoor een stuwmeer ontstaan van mensen die juist nu de noodzaak voelen om iets te kopen, omdat ze anders denken de boot te missen, net als ik. Afwachten is geen oplossing, volgens Kuijs: “Het is ongekend hoe hard het nu gaat en ik denk dat dit nog wel een paar jaar doorzet.”

Wie zoekt zal vinden?

Hoe moeilijker het lijkt om een huis van onze gading te vinden, hoe obsessiever mijn zoektocht wordt. Ik neem alle opties in overweging – huur, koop, zelfbouw, verbouw – en stel ik mezelf allerlei vragen. Wat zoek ik in een huis? Wat zoek ik in een buurt? Hoe belangrijk is de nabijheid van de binnenstad? Wat wil ik voor mijn kind? Mijn vriend en ik staan open voor een avontuur en we schuwen suburbia. We zijn niet pretentieus, we zijn principieel. Het moet toch verdomme gewoon lukken?! We hebben creatieve beroepen en bloeien op bij de nabijheid van, nou ja, alles. Ik snap ook heel goed dat andere gezinnen een ‘veilige’ keuze maken. Een keuze van meer ruimte voor minder geld, jezelf omringen met mensen die ook rust, regelmaat en ruimte zoeken. Maar wij zien kansen in plaats van beperkingen. Voor ons is het juist een uitdaging om onszelf en een eventuele koopwoning aan te passen. Ik zoek dus hardnekkig verder.
In deze serie zal ik mijn zoektocht en de bijbehorende overwegingen, overpeinzingen en uitdagingen met jullie delen. Met aandacht voor nieuwe ontwikkelingen en inspirerende alternatieven. Wie zoekt zal vinden? We zullen zien.
Er zijn vast genoeg mensen die mijn frustratie delen. Ben jij ook op zoek? Dan wil ik graag weten waar jij tegenaan loopt. Welke alternatieven onderzoek je? En welke mogelijkheden wil je dat ik hier op Vers Beton onder de loep neem? Laat een bericht achter onder dit artikel. Gedeelde smart is halve smart.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto-prisdeputter-versbeton

Priscilla de Putter

Priscilla de Putter (1983) schrijft als freelance tekstschrijver over steden, wonen, mensen en ontwerp voor o.a. platform Wonen in Rotterdam, Woonstad, Dutch Designers (DuDe) magazine, Uitagenda Rotterdam, Vers Beton en diverse bureaus. Ze startte Habitat Magazine in 2013 en werkt aan het boek Habitat Rotterdam (Trichis Publishing, najaar 2018).

Profiel-pagina
avatar-lara

Lara Arnoldus

Lara Arnoldus is opgegroeid onder de rook van Rotterdam en ondertussen gevestigd ín de rook. Ze studeerde Interactive Media Design aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag waar ze een passie ontdekte om culturele en sociale tendensen in de samenleving op te sporen, en deze om te zetten in concepten. Lara is gefascineerd door subculturen, internetgekkies, mens en maatschappij en heeft een antropologische blik. Verder fotografeert, filmt en schrijft ze en zet ze zich in voor allerlei Rotterdamse culturele instellingen.

Profiel-pagina
Lees 25 reacties