Politiek14 april 2017

De Beste Stuurlui: ‘Gesprek met de stad’ is een schaamlap

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week een extra lange editie van Ferrie Weeda, die de vloer aanveegt met het ‘Gesprek met de stad’. Wegwezen nou met je weeïge, naïef-megalomaan optimistische geneuzel.

Beeld: Octavia van Horik

“Wachten op de toekomst, daar zijn we niet van in Rotterdam. Hier geven we de toekomst graag zelf vorm. Deze stad is van de pioniers. Mensen met een idee, die de behoefte zien, de ruimte pakken, ervoor gaan en het waarmaken.” Je zou zeggen, dit is bombastisch proza uit pakweg 1947, toen de stad plat lag, gezinnen met tig kinderen in zolderkamertjes woonden en aardappelen nog op de bon waren. Aan den slag, Rotterdammer!

Niet dus. Bovenstaand citaat komt uit het startdocument van ‘Het verhaal van de stad’. Rotterdamse ambtenaren en bestuurders voerden op basis hiervan de afgelopen weken het ‘Gesprek met de stad’. Resultaat: bijna 10.000 stadsgenoten gaven hun droombeeld van Rotterdam in 2037.

Dromen scherpt de geest en vooruitkijken is belangrijk. Het Gesprek met de stad doet echter een flink aantal vragen rijzen. Voor wie is dit project in essentie bedoeld? Waarom kijken we maar liefst 20 jaar vooruit, en niet 5 jaar of 10 jaar? Welke waarde hebben de resultaten voor het gemeentelijk beleid? Wat zegt dit project over de problemen waar de stad nu mee kampt? Wat zegt het over het actuele functioneren van het gemeentelijk apparaat?

1 aprilgrap

Oorspronkelijk was het Verhaal van de stad een ideetje van het college van B&W. Het kwam een jaar geleden via een tweet van wethouder Joost Eerdmans naar buiten, en werd met scepsis ontvangen door de oppositie in de gemeenteraad (1 aprilgrap, vreemde timing halverwege de rit van dit college, ambtelijke capaciteit kan wat nuttiger worden ingesteld). Maar de raad ging uiteindelijk mee. Want héél veel Rotterdammers zouden “het verhaal bouwen”, zo verzekerde Eerdmans. En na de werksessies in het college zouden ook werksessies met de raadsleden plaatsvinden. Er werd een heuse ‘begeleidingscommissie Verhaal van de Stad’ ingesteld, en het hele plan werd eind 2016 bekrachtigd: “Deze vernieuwende aanpak en samenwerking is voor zover ons bekend uniek.”

Het startdocument ademt een weeïg, naïef-megalomaan optimisme. “Onze droom is een gezamenlijk verhaal van de stad. Begrijpelijk, uitdagend, inspirerend én concreet. Waarvoor we het beste uit onszelf naar boven moeten halen om het beste voor onszelf en Rotterdam te realiseren. Grensverleggend. Werelds. No-nonsense. Niet een verhaal waar niemand tegen is. Maar een verhaal waar iedereen vóór is.”

Ik hou mijn hart vast voor de prioriteiten van het gemeentebestuur en de gemeenteraad

Ik doe mijn best, maar ik begrijp geen bal van deze passage: “Een grensverleggende inspirerende concrete no-nonsense droom waarvoor je het beste uit jezelf naar boven haalt is niet een gezamenlijk verhaal waar niemand tegen is.” WTF? Ik ben blij dat ze elkaar in de raad gevonden hebben in een positief droombeeld (normaal jagen ze elkaar in de gordijnen), maar deze utopie is schizofreen.

Fantastische teambuildingervaring

Ik hou mijn hart vast voor het Verhaal van de stad… zou dat ook zo’n gnostisch-hermetische verhandeling worden? En nog belangrijker: ik hou mijn hart vast voor de prioriteiten van het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Is de fixatie op de toekomst niet een schaamlap? De utopie wordt centraal gesteld, waardoor de aandacht wordt afgeleid van de actuele problemen in de stad ­ samenhangend met maatschappelijke én politieke tegenstellingen. Helaas is het stadhuis te vaak een uitvergroting van tegenstellingen, en worden problemen niet constructief opgelost. De berichten over ‘angstcultuur’ onder ambtenaren en de dreiging om de rekenkamer voor de rechter te slepen, zijn hier recente voorbeelden van.

Maar laten we positief eindigen. Het Gesprek met de stad was ongetwijfeld een fantastische teambuildingervaring voor raadsleden, wethouders, burgemeester en ambtenaren. En er is ook nog eens contact gelegd met burgers in het wild! De volgende stap is hopelijk het bijschroeven van het ambitieniveau: De Coolsingel die het beste uit zichzelf naar boven haalt voor de stad van nu.

Reageer of deel op Social Media

Tags:college b&w Rotterdam, De Beste Stuurlui, gemeenteraad, gesprek met de stad en het verhaal van de stad

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *