Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week roept Anne Ardon de Vers Betonlezer op om in verzet te komen tegen de nieuwe keurigheid van de stad.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Vier jaar geleden besloot ik dat ik in Rotterdam ging wonen. Dat was nogal wat in het Hoge Noorden waar ik vandaan kom. Als ik bij bekenden liet vallen dat ik in Rotterdam ging studeren, keken ze me altijd maar bezorgd aan. “Wat is daar nou te vinden?”, vroegen ze me. En dan begonnen ze grapjes te maken over schietpartijen op straat.

Liefkozen

Ergens hadden ze toen wel een punt: het station en de studentencampus waren nog een bouwput en van de Markthal was nog geen spoor te bekennen. Rotterdam stond bekend als de stad van Kabouter Buttplug, grauwige hoogbouw en een voetbalteam dat nooit kon winnen.
Maar het beeld van deze buitenstaanders is veranderd. Als ik nu vertel dat ik hier woon gaan hun ogen langzaam van bezorgd naar gefascineerd, naar soms zelfs enthousiast. Ze dragen voorbeelden aan van Rotterdamse dingen waar ze over gehoord of die ze gezien hebben, noemen onze stad liefkozend ‘Roffa’ en de Erasmusbrug ‘De Zwaan’, om te laten zien dat ze heus wel weten hoe het er hier aan toe gaat.
Rotterdam blijft hangen, ook buiten de Maasstad, als die andere soort stad, een stad vol experimenten. Bezoekers waarderen het nieuwe Centraal Station, de Hofbogen, de Luchtsingel en het verbouwde Tropicana. En steeds vaker ook hoor ik ze buiten de Maasstad over de creatieve vibe en het gevoel dat je in Rotterdam van alles mag proberen, of dat nou gaat over absurde architectuur, een zwembad tot horecatent verbouwen of gewoon poëzie op de zijkant van vuilnisauto’s zetten.

Randje

Maar Rotterdam komt de laatste tijd ook steeds vaker met andere thema’s in het nieuws: de Rotterdamwet, tuigwoningen en een woonreferendum waarvan de eigen stadsgeografen zeiden dat het arme mensen uit de stad zou wegjagen. De laatste toevoeging aan dit rijtje is het idee van gedwongen anticonceptie voor “kwetsbare” vrouwen.

Opeens zijn dit de thema’s waar de mensen die buiten onze stad wonen met me over willen praten. Terecht: het zijn zorgwekkende en vrijheidsbeperkende ontwikkelingen waar soms zelfs een seksistisch of racistisch randje aan zit. Aan de ene kant wil men op de Coolsingel hip, edgy en een grote stoere stad zijn. Aan de andere kant worden we steeds meer een stad waar de overheid de vakjes voor je uittekent waar je in mag wonen, leven en kinderen mag baren. Kenmerken die me doen denken aan het kleine Drentse dorpje waar ik opgroeide.

Reservaat

Als stad zullen we een keuze moeten maken: zijn we die grote metropool die internationaal wil meedraaien, of blijven we het provinciestadje dat blijft steggelen op de vierkante centimeter? En welke rol willen wij, bewoners van Rotterdam, hier zelf in spelen? Willen we in een ruige experimentele stad wonen, waar voor iedereen een plek is, of maken we van onze stad soort reservaat voor hoogopgeleide bakfietsbewoners die de leuke kroegjes in gesegregeerde buurten vullen?

Het een sluit het ander uit: er is geen ruimte voor creativiteit als we slechts één homogene groep mensen vieren. Hierbij dus een oproep aan de hippe, rijke, hoogopgeleide Rotterdammers, de mensen die het goed getroffen hebben. Houd je buurt in de gaten en vraag je bij nieuw beleid af of Rotterdam er meer of minder op een suburb of vinexwijk gaat lijken. Vraag je af wie er van nieuwe maatregelen profiteert – en als dat slechts één geprivilegieerde groep is, dan ben jij vast kritisch genoeg om aan de bel te trekken.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anne Ardon

Anne Ardon

Anne Ardon (1995) woont sinds een aantal jaar in Rotterdam. Naast student Crisis and Security Management is ze oprichter van het feministische platform Stellingdames.nl.

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties