Stedelijke ontwikkeling & architectuur21 april 2017

De Beste Stuurlui: Rotterdam: edgy paradijs of Rodenrijs?

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week roept Anne Ardon de Vers Betonlezer op om in verzet te komen tegen de nieuwe keurigheid van de stad.

Beeld: Octavia van Horik

Vier jaar geleden besloot ik dat ik in Rotterdam ging wonen. Dat was nogal wat in het Hoge Noorden waar ik vandaan kom. Als ik bij bekenden liet vallen dat ik in Rotterdam ging studeren, keken ze me altijd maar bezorgd aan. “Wat is daar nou te vinden?”, vroegen ze me. En dan begonnen ze grapjes te maken over schietpartijen op straat.

Liefkozen

Ergens hadden ze toen wel een punt: het station en de studentencampus waren nog een bouwput en van de Markthal was nog geen spoor te bekennen. Rotterdam stond bekend als de stad van Kabouter Buttplug, grauwige hoogbouw en een voetbalteam dat nooit kon winnen.

Maar het beeld van deze buitenstaanders is veranderd. Als ik nu vertel dat ik hier woon gaan hun ogen langzaam van bezorgd naar gefascineerd, naar soms zelfs enthousiast. Ze dragen voorbeelden aan van Rotterdamse dingen waar ze over gehoord of die ze gezien hebben, noemen onze stad liefkozend ‘Roffa’ en de Erasmusbrug ‘De Zwaan’, om te laten zien dat ze heus wel weten hoe het er hier aan toe gaat.

Rotterdam blijft hangen, ook buiten de Maasstad, als die andere soort stad, een stad vol experimenten. Bezoekers waarderen het nieuwe Centraal Station, de Hofbogen, de Luchtsingel en het verbouwde Tropicana. En steeds vaker ook hoor ik ze buiten de Maasstad over de creatieve vibe en het gevoel dat je in Rotterdam van alles mag proberen, of dat nou gaat over absurde architectuur, een zwembad tot horecatent verbouwen of gewoon poëzie op de zijkant van vuilnisauto’s zetten.

Randje

Maar Rotterdam komt de laatste tijd ook steeds vaker met andere thema’s in het nieuws: de Rotterdamwet, tuigwoningen en een woonreferendum waarvan de eigen stadsgeografen zeiden dat het arme mensen uit de stad zou wegjagen. De laatste toevoeging aan dit rijtje is het idee van gedwongen anticonceptie voor “kwetsbare” vrouwen.

Een stad waar de overheid de vakjes voor je uittekent waar je in mag wonen, leven en kinderen mag baren

Opeens zijn dit de thema’s waar de mensen die buiten onze stad wonen met me over willen praten. Terecht: het zijn zorgwekkende en vrijheidsbeperkende ontwikkelingen waar soms zelfs een seksistisch of racistisch randje aan zit. Aan de ene kant wil men op de Coolsingel hip, edgy en een grote stoere stad zijn. Aan de andere kant worden we steeds meer een stad waar de overheid de vakjes voor je uittekent waar je in mag wonen, leven en kinderen mag baren. Kenmerken die me doen denken aan het kleine Drentse dorpje waar ik opgroeide.

Reservaat

Als stad zullen we een keuze moeten maken: zijn we die grote metropool die internationaal wil meedraaien, of blijven we het provinciestadje dat blijft steggelen op de vierkante centimeter? En welke rol willen wij, bewoners van Rotterdam, hier zelf in spelen? Willen we in een ruige experimentele stad wonen, waar voor iedereen een plek is, of maken we van onze stad soort reservaat voor hoogopgeleide bakfietsbewoners die de leuke kroegjes in gesegregeerde buurten vullen?

Maken we van onze stad soort reservaat voor hoogopgeleide bakfietsbewoners die de leuke kroegjes in gesegregeerde buurten vullen?

Het een sluit het ander uit: er is geen ruimte voor creativiteit als we slechts één homogene groep mensen vieren. Hierbij dus een oproep aan de hippe, rijke, hoogopgeleide Rotterdammers, de mensen die het goed getroffen hebben. Houd je buurt in de gaten en vraag je bij nieuw beleid af of Rotterdam er meer of minder op een suburb of vinexwijk gaat lijken. Vraag je af wie er van nieuwe maatregelen profiteert – en als dat slechts één geprivilegieerde groep is, dan ben jij vast kritisch genoeg om aan de bel te trekken.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, Gentrification, suburb en woonreferendum

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *