Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Voorliefde voor obscure bands, vintage brilmonturen en ambachtelijk gebrouwen speciaalbiertjes? Dikke kans dat je wel eens uitgemaakt bent voor hipster. In dit minicollege legt cultuursocioloog Janna Michael uit waarom vrijwel iedereen een hekel heeft aan deze subcultuur.

Bron: beeld: www.youtube.com

“Iemand een hipster noemen is net zoiets als zeggen dat iemand heel dik is”, opent Janna Michael het minicollege. “Je ziet dat iemand dik is, maar het is onbeleefd dat hardop uit te spreken.” Michael, cultuursocioloog aan de Erasmus Universiteit, deed onderzoek naar hipsters. Een opvallende subcultuur, waar vrijwel iedereen een hekel aan lijkt te hebben.
Blogs, krantenartikelen en social media zijn al jaren bezig met hipsters pesten en belachelijk maken. Hipsterbashing wordt het ook wel genoemd. En zelfs hipsters zelf voelen kennelijk enkele schaamte om zichzelf hardop onder de betreffende subcultuur te scharen.

Ironisch

Volgens Michael is dé hipster niet zo eenvoudig te duiden. “We hebben wel plaatjes in ons hoofd van mannen met baarden en fixie bikes, maar dat is geen definitie.” Hipsters willen voorlopers zijn in trendontwikkeling, maar zodra deze trends mainstream worden, zijn ze alweer oud en niet meer interessant. Ironisch is dus dat deze subcultuur zichzelf al lijkt af te schieten voordat ze zichzelf echt heeft gemanifesteerd.
Maar waar komt die antipathie naar hipsters en de (schijnbare) zelfhaat vandaan? De paradox tussen de voortdurende zoektocht naar vernieuwing en het ‘nergens bij willen horen’ heeft daar veel mee te maken, legt Michael uit in het minicollege. Waar hem dat precies in zit, zie je in de video.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Hicham
  Hicham

  Een hipster wat kan die nu economisch betekenen voor Rotterdam?
  ze zien er armoedig uit,hebben tweedehands kleding en meubels,kopen goedkoop hun boodschappen en zitten urenlang met een glaasje wijn a 3,50 op een terrasje in de rondte te kijken.
  Ze kopen geen dure meubelen,ze dragen geen merken en komen niet in de dure merkwinkels,ze dragen hip en alternatief,en kopen deze hippe outfits op de markt of in hippiewinkels.
  Kan iemand mij vertellen waarom hipsters zo door de gemeente worden onthaald?
  Waar werken deze hipsters? wat doen zij voor de kost en hoe kan men uitrekenen hoe deze hipsters de economie zullen opstuwen in de stad waar merken wij dat aan?
  Er worden ook veel nieuwe “rijken”naar Rotterdam gelokt..waar werken zij en wat willen zij zelf in rotterdam?

 2. Profielbeeld van Theodoor
  Theodoor

  Doordat de Rotterdamse gemeenteraad dwangmatig de sfeer heeft veranderd/wil omkeren naar een alternatief gebied van hipsters en muurbloempjes die in een galerie een kunstwerk zitten te boetseren,is de stad enorm ongezellig en hangt er een gevoel van depressie in de stad.
  je ziet dat burgers meer depressiever zijn geworden doordat woonlasten en gemeentelijke belastingen enorm zijn verhoogd door het college.
  Ook diverse subsidies en kwijtscheldingen voor de Rotterdammer zijn door het college gestopt,dit allemaal om de door de gemeenteraad opgedrongen hipster en bakfietsrijdsters sfeer in de stad te te promoten en te bekostigen!
  De blijdschap van burgers ligt op een diep punt nu,de sfeer is ongezellig en duidelijk van boven af opgelegd aan de gewone nuchtere Rotterdammer die nu opeens hip en chique zou moeten zijn.
  Als je zo drastisch je stad en je woonomgeving dwangmatig en geregiseerd veranderd ziet worden en je kan er niets tegen doen,wordt je in feite een levenstijl opgelegd die je niet als natuurlijk aanvoelt.
  Wanneer je als Rotterdammer met een leuke sociale huurwoning,je boodschappen doet bij de super om de hoek,gezellig naar het bruine cafe gaat,de gezellige Rotterdamse kroegen en feesten zoals Danceparade en zomercarnaval gewend bent,en nu opeens de hippe moderne chique knul moet gaan uithangen in je eigen stad omdat de gemeenteraad (leefbaar) dit met stevige hand oplegt,wordt je echt depressief.
  Je ziet Koningsdag steeds verder verdwijnen van het straatbeeld,de Coolsingel en westblaak zijn al schoongewaard voor deze feestelijkheden,ook de danceparade helemaal uit de stad weggevaagd,en dan het zomercarnaval wat straks niet meer voor de hipster cultuur de nieuwe binnenweg mag passeren….het is maar een stoet van allochtonen die niet bij de hipster cultuur en hipster nieuwe binnenweg past.
  Het moet toch echt afgelopen zijn met deze gemeentelijke opgelegde rot sfeer,het is van de zotte dat leefbaar nog steeds in het college zo de boel verpest in de stad,Rotterdam begint een hatelijke kut stad te worden wat ie al is eigenlijk sinds het college met leefbaar.
  We willen in Rotterdam gezellige nachtkroegen,Koningsdag op de coolsingel en westblaak terug,de danceparade door de stad heen,betaalbare huurwoningen,subsidie terug want hebben we nodig,hoge gemeentelijke belastingen moeten weer kwijtgescholden worden,we willen onze supermarktjes en winkels weer terug,we willen onze gemoedelijke Rotterdamse open en wereldse havenstad weer terug.
  Leefbaar rot op uit de stad aub! jullie starre persoonlijke ideeen op een grote stad uitwerken verschrikkelijk! enge mensen bah!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

unnamed-2