Minicollege Studio ErasmusWetenschap en onderwijs18 april 2017

Minicollege: Waarom hebben we zo’n hekel aan hipsters?

Voorliefde voor obscure bands, vintage brilmonturen en ambachtelijk gebrouwen speciaalbiertjes? Dikke kans dat je wel eens uitgemaakt bent voor hipster. In dit minicollege legt cultuursocioloog Janna Michael uit waarom vrijwel iedereen een hekel heeft aan deze subcultuur.

“Iemand een hipster noemen is net zoiets als zeggen dat iemand heel dik is”, opent Janna Michael het minicollege. “Je ziet dat iemand dik is, maar het is onbeleefd dat hardop uit te spreken.” Michael, cultuursocioloog aan de Erasmus Universiteit, deed onderzoek naar hipsters. Een opvallende subcultuur, waar vrijwel iedereen een hekel aan lijkt te hebben.

Blogs, krantenartikelen en social media zijn al jaren bezig met hipsters pesten en belachelijk maken. Hipsterbashing wordt het ook wel genoemd. En zelfs hipsters zelf voelen kennelijk enkele schaamte om zichzelf hardop onder de betreffende subcultuur te scharen.

Ironisch

Volgens Michael is dé hipster niet zo eenvoudig te duiden. “We hebben wel plaatjes in ons hoofd van mannen met baarden en fixie bikes, maar dat is geen definitie.” Hipsters willen voorlopers zijn in trendontwikkeling, maar zodra deze trends mainstream worden, zijn ze alweer oud en niet meer interessant. Ironisch is dus dat deze subcultuur zichzelf al lijkt af te schieten voordat ze zichzelf echt heeft gemanifesteerd.

Maar waar komt die antipathie naar hipsters en de (schijnbare) zelfhaat vandaan? De paradox tussen de voortdurende zoektocht naar vernieuwing en het ‘nergens bij willen horen’ heeft daar veel mee te maken, legt Michael uit in het minicollege. Waar hem dat precies in zit, zie je in de video.

Reageer of deel op Social Media

Tags:hipsters, Janna Michael, minicollege en Studio Erasmus

Secties: Minicollege Studio Erasmus en Wetenschap en onderwijs

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *