Voor de harddenkende Rotterdammer

Voorliefde voor obscure bands, vintage brilmonturen en ambachtelijk gebrouwen speciaalbiertjes? Dikke kans dat je wel eens uitgemaakt bent voor hipster. In dit minicollege legt cultuursocioloog Janna Michael uit waarom vrijwel iedereen een hekel heeft aan deze subcultuur.

Bron: beeld: www.youtube.com

“Iemand een hipster noemen is net zoiets als zeggen dat iemand heel dik is”, opent Janna Michael het minicollege. “Je ziet dat iemand dik is, maar het is onbeleefd dat hardop uit te spreken.” Michael, cultuursocioloog aan de Erasmus Universiteit, deed onderzoek naar hipsters. Een opvallende subcultuur, waar vrijwel iedereen een hekel aan lijkt te hebben.
Blogs, krantenartikelen en social media zijn al jaren bezig met hipsters pesten en belachelijk maken. Hipsterbashing wordt het ook wel genoemd. En zelfs hipsters zelf voelen kennelijk enkele schaamte om zichzelf hardop onder de betreffende subcultuur te scharen.

Ironisch

Volgens Michael is dé hipster niet zo eenvoudig te duiden. “We hebben wel plaatjes in ons hoofd van mannen met baarden en fixie bikes, maar dat is geen definitie.” Hipsters willen voorlopers zijn in trendontwikkeling, maar zodra deze trends mainstream worden, zijn ze alweer oud en niet meer interessant. Ironisch is dus dat deze subcultuur zichzelf al lijkt af te schieten voordat ze zichzelf echt heeft gemanifesteerd.
Maar waar komt die antipathie naar hipsters en de (schijnbare) zelfhaat vandaan? De paradox tussen de voortdurende zoektocht naar vernieuwing en het ‘nergens bij willen horen’ heeft daar veel mee te maken, legt Michael uit in het minicollege. Waar hem dat precies in zit, zie je in de video.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties