Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Geen woorden, maar daden, leve Feyenoord 1!” Het supporterslied van de club lijkt de bekende niet lullen maar poetsen-mentaliteit van de stad Rotterdam mooi te verwoorden, maar hoe Rotterdams is de voetbalclub als het erop aankomt?
Historicus Hans Koole onderzocht voor zijn masterscriptie de relatie tussen Feyenoord en Rotterdam in de periode 1960-2006. In zijn onderzoek toont hij aan hoe de beeld- en identiteitsvorming van de stad zich verhouden tot de clubcultuur van Feyenoord.
De Rotterdamse club zou een minderwaardigheidscomplex hebben. Al tientallen jaren profileert Feyenoord zich als arbeidersclub bij uitstek, hét symbool van de haven- en werkstad. Zo Rotterdams is de club echter vooral in gouden tijden. Bij verlies valt er plotseling weinig samensmelting met de stad meer te bespeuren.
Ajax is sinds jaar en dag de ultieme rivaal van Feyenoord. Dat ook deze rivaliteit tussen de twee grote steden een belangrijke rol speelt in de identiteitsvorming van stad en club bespreekt Koole op dinsdag 9 mei in Studio Erasmus.

Kom op 9 mei naar Studio Erasmus, in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg. Inloop 20:00 uur, start programma 20:30 uur. Klik hier voor meer informatie. 

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van sytsia
  sytsia

  Ik zag net bij diverse hippe koffiebarretjes en zo hippe genoemde straten enorm veel Feyenoord vlaggen hangen..maar niet heus!
  Ik zag bij bakfietsgezinnen de feyenoord vlag voor het venster hangen..dus niet!
  Ik zag veel bakfietsen met Feyenoordsticker erop geplakt voor de hip gerenoveerde woningen staan..Echt niet!
  Wat zullen er een boel hipsters straks met bakfiets en al op de Coolsingel meejuichen voor Feyenoord..geen woorden maar daden zingend..
  Het valt me reuze mee enorm van in shock dat zo een volks evenement nog mag plaatsvinden,terwijl er hipsters rondom het centrum wonen en op een koffiebar terrasje zitten.
  Misschien de laatste keer omdat de gemeente al weet dat dit binnenkort not done is?
  Stel je voor hippe verheven deftige hoogmoedige “hoog opgeleide” elitaire mijnheren en mevrouwen die worden geconfronteerd met schreeuwende dronken Feyenoord aanhangers die een voetbalclub willen suporten in een pas gegentrificeerde nette hipsterwijk?
  tuut tuut tuut zulk intens ordinaire wanstaltigheid in onze buurtschap?
  Tegenwoordig met een mavo diploma werkend op een kantoor om inschrijvingen in te voeren noemt men al hoogopgeleid.
  Ik dacht dat daarmee raketgeleerden of artsen en advocaten mee bedoeld werden..maar die wonen al zo mooi in hun dure woningen..die wachten niet op een knus gerenoveerde bovenwoning met trap in de van Speijkstraat of andere zijstraat.Uit die straatjes zijn zij ook nooit verdreven want in die huisjes woonden de gewone mensen en die zijn WEL verdreven..beetje verandering in samenstelling qua wonen en inkomen is niet erg,maar een gehele stad van zijn ziel ontdoen en van de gezellige diversiteit aan inwoners is een schandaal.

 2. Profielbeeld van Jopie
  Jopie

  Zijn de hipsters en de bakfietsrijder/sters ook zo fan van Feyenoord?
  Ik bedoel de hipsters zullen zij ook voetbalclub Feyenoord omhelzen?
  En hun kinderen zullen die allemaal een Feyenoord vlag op hun kamertje hebben?
  Als de gewone rotterdammer straks totaal weg gegentrificeert is blijft er niets van de kuip over,tenzij er andere sporten worden beoefend later?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.