Human interest26 mei 2017

De Beste Stuurlui: hart tegen hart

Opinie

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Er was weer eens veel ophef over posters in Rotterdam. Awais Hassan pleit voor vrijheid, ondanks de ongeloofwaardige boodschapper.

Beeld: Octavia van Horik

Het is complex. Meer dan complex. Het is conflicterend. Het is hart tegen hart. Het schuurt de liefde. Het scheurt je ziel. Je voelt je slecht terwijl je doet wat goed is. Je voelt je een verrader, terwijl je trouw bent aan jezelf.

Kun je het je voorstellen hoe moeilijk het is om aan je ouders te vertellen dat je een andere richting op gaat dan zij voor jou hadden voorzien, terwijl je tegelijkertijd hun goedkeuring wil? Kun je het je voorstellen dat je maag een steen wordt die je laat zinken door de vloer als je ouders je vriendin afwijzen?

Hoeveel kinderen – van alle culturen – is al jong geleerd om bepaalde mensen bij voorbaat uit te sluiten omdat ‘onze mensen trouwen met onze mensen’? Hoeveel stiekeme liefdes op scholen zijn vertrapt door dit dogma zodra het een beetje serieus werd?

En stel je eens voor hoe complex het is voor ouders die vanuit hun achtergrond en levenservaring ook maar het beste menen voor hun kind? Hoe onzeker zij zich voelen om hun kind los te laten in een maatschappij die hen voortdurend afwijst?
Hoe het voor hen voelt als hun weinige houvast – religie/cultuur/sekte/kaste/ras/klasse – in al deze onzekerheid geen houvast meer biedt?

Sommige jongens en meisjes groeien op en verteren deze interne conflicten, gaan naar het land van herkomst, of een partycentrum op een industrieterrein, en trouwen groots tot ultieme blijdschap van hun ouders. Anderen slikken het niet en confronteren hun ouders. Soms valt het mee, maar vaak blijft de teleurstelling hangen als een grote grijze donderwolk en schicht het van tijd tot tijd ongemakkelijke situaties.

Het is een schande dat juist in een stad met zoveel verscheidenheid interculturele relaties niet vanzelfsprekend zijn.

Nu hangt de stad vol met posters, die heel stereotype en prikkelend bedoeld zijn. Er is terechte kritiek op de boodschapper, een Leefbaar-wethouder, die vooral weer een stok lijkt te hebben gevonden om moslims mee te slaan. Desalniettemin: de boodschap staat. In Nederland kies je je partner zelf. Het is goed dat meisjes (in dit geval) weten dat als ze er niet uitkomen, ze zich in woord en in daad gesteund weten door Femmes for Freedom en Dona Daria: organisaties gerund door vrouwen met een moslim achtergrond.

De giftigheid van de dag – de islamofobe en racistische tijdsgeest – is geen vruchtbare grond voor interculturele relaties. Het is een schande dat juist in een stad met zoveel verscheidenheid interculturele relaties niet vanzelfsprekend zijn. Dit zegt alles over hoe wij samenleven; beter gezegd hoe beperkt samen wij leven.

En het zijn juist al die jonge mensen die de moed bij elkaar schrapen om muren te slechten die soms hoger reiken dan de godsdienstige hemel, die ervoor gaan zorgen dat we samen gaan leven. Daarom verdient iedereen die kiest voor de liefde alle steun van ons. Hoe ongeloofwaardig de boodschapper in dit geval ook is.

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui, emancipatie, leefbaar en vrije partnerkeuze

Sectie: Human interest

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *