Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. De stad stond feestelijk vol, precies 77 jaar na het bombardement. Dit inspireert Sereh tot een pleidooi voor verdichting.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Hoewel de meeste Rotterdammers hun aandacht elders zullen hebben gehad, herdacht de stad afgelopen zondag 14 mei 2017 het bombardement dat 77 jaar geleden plaatsvond. Als onderdeel van de herdenking hield architecte Arna Mackic, zelf afkomstig uit een andere verwoeste stad, Mostar in Bosnië, en als jong meisje naar Nederland gevlucht, de eerste H.J.A. Hofland-lezing. Hierin sprak zij onder meer over de verantwoordelijkheden die het bouwen aan een wederopbouwstad met zich meebrengt.
De modernistische wederopbouwers van Rotterdam grepen hun kans om op het schoongeveegde blad van de stad nieuwe lijnen uit te zetten. De bewoners die deze stad al snel zouden bevolken, waren echter niet nieuw. ‘Hoe kan de stad ruimte bieden aan de verschillende verhalen en interpretaties van het verleden die zijn bewoners hebben?’, vroeg Mackic zich dan ook af. En: ‘Hoe geef je een stad vorm waarin ruimte is voor verschillende identiteiten, geschiedenissen en rituelen?’

Stad vol ruimte

Mackic is niet de enige die deze vragen stelt. Ook de vorige week gepresenteerde bundel ‘Licht Verdicht’ gaat ze te lijf, al is het op een veel prozaïscher manier. De bundel is het resultaat van een studie van de BNA (de Bond voor Nederlandse Architecten) en de gemeente Rotterdam naar manieren om meer woningen toe te voegen aan het Rotterdamse centrum.
Goed getimed, want de afgelopen weken staan de kranten vol met berichten over een groeiend tekort aan woningen, met name in de grote steden. Ook in Rotterdam neemt de druk op de woningmarkt toe. Met een belangrijk verschil: deze stad heeft wél de ruimte. Alle naoorlogse metropolitane dromen ten spijt, blinkt het Rotterdamse centrum niet uit in dichtheid. Sinds de wederopbouw kent het centrum een relatief lage hoeveelheid woningen (7.500 inwoners per vierkante kilometer, ongeveer de helft van een historisch centrum als dat van Amsterdam).

Monsteroperatie

Het onderzoek gaat uit van een onorthodoxe verdichtingsstrategie: geen sloop en nieuwbouw, maar bouwen tussen, op en over bestaande bebouwing heen. Want, zo stellen de samenstellers van de bundel, naast het verdichten van de stad behoud je op deze manier de herkenbaarheid van de bestaande tijdslagen van Rotterdam. Niet uitwissen en opnieuw beginnen, maar zorgvuldig, of soms ook bruut, verder borduren op wat er is, zodat de geschiedenis van de stad leesbaar blijft.
“Volle benutting van ongebruikt draagvermogen” staat ergens halverwege de bundel als onderschrift van een diagram. De betekenis is hier letterlijk (veel wederopbouwpanden hebben zulke robuuste constructies dat ze eenvoudig een paar extra verdiepingen kunnen dragen), maar het had net zo goed een oproep voor het Rotterdamse centrum als geheel kunnen zijn.
Afgelopen maandag, 77 jaar en een dag na het bombardement op de stad, stonden er 140.000 mensen op de Coolsingel. Het was een monsteroperatie, maar het lukte. Als je het zorgvuldig aanpakt, kan de stad nog heel veel hebben.
 

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Sereh Mandias

Sereh Mandias

Na studies wijsbegeerte en bouwkunde laveert Sereh Mandias (1987) in haar werk tussen ontwerp en theorie, met een specifieke interesse voor de totstandkoming van de hedendaagse stad. Ze is werkzaam als docent en coördinator bij de leerstoel Interiors Buildings Cities (faculteit Bouwkunde, TU Delft) en redacteur van podium voor stadscultuur De Dépendance.

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 6 reacties
 1. Profielbeeld van Karima
  Karima

  En wat D’66 Rotterdam betreft: heel jammer dat het niet gelukt is wat meer nuance in de Woonvisie aan te brengen! Misschien in de volgende raadsperiode? Ik hoop het!

 2. Profielbeeld van Marcel Ramaker
  Marcel Ramaker

  Mooi! Echt, maar de vraag blijft bestaan of er een plekje bij kan voor sociale woningbouw. Het centrum zou ook bereikbaar moeten blijven voor de wat kleinere beurs.

  1. Profielbeeld van Karima
   Karima

   Helemaal mee eens! Trouwens ook de hoogste tijd om eens anders te gaan denken over huren. Zorg voor betaalbare woningen voor iedereen zonder die enorm strikte inkomensgrenzen. Inkomens zullen steeds meer fluctueren. Niemand is meer zeker van een bepaald hoog inkomen en een dure vrije sectorwoning (zonder maximale huurgrens) huren is daarom voor veel mensen een riskant avontuur aan het worden. De weg terug naar iets goedkopers als het tegenzit, is er vrijwel niet meer nu de sociale huursector steeds kleiner wordt.

   Reguleer de huren tot zo’n 900 euro en stel geen maximum inkomensgrens meer voor huurwoningen met een huur boven de aftoppingsgrenzen Huurtoeslag. Dan blijven de goedkoopste woningen beschikbaar voor de mensen met echt lage inkomens en kunnen anderen zélf de afweging maken wat in hun situatie de beste woonkeuze is. Nu moeten mensen met een iets hoger inkomen dan het minimum zulke hoge huren betalen dat zij uiteindelijk nog minder overhouden om van te leven dan iemand met een minimuminkomen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

   Verder ontstaat (of blijft er) op die manier ook diversiteit in wijken, maar op een natuurlijke manier. Dit afdwingen door goedkope woningen te slopen en er dure voor in de plaats te zetten is volgens mij niet wat past bij een eigenwijze stad als Rotterdam!

   1. Profielbeeld van Marcel Ramaker
    Marcel Ramaker

    Dit is een ingewikkeld onderwerp waarbij landelijke wetgeving zal moeten worden aangepast. Ik zie dat niet snel gebeuren. Wij hebben niet zoals Trump Executive Orders om bestaande dingen terug te trekken. Ook dat lijkt me wat rigoureus.

    Op lokaal niveau kunnen we alleen de doorstroming stimuleren. Want wees eerlijk, als je met redelijk hoog inkomen in een huurwoning zit (ondanks de toeslag die betaald moet worden) rond 600 euro blijven we toch gewoon Nederlanders en blijven lekker zitten. Dwingend doorstroombeleid zou wellicht een optie zijn maar zal stuiten op veel weerstand. En nu juist dat doorstromen is een van de uitgangspunten in de WoonVisie. Dat is een van de zwakke punten waar ik, ondanks het voorstemmen van mijn partij D66, het niet mee eens ben. Helaas was dit een coalitie onderwerp zodat de gehele fractie wel moest volgen.

    Mogelijk dat ik in een volgende periode daar wat nuance in mag aanbrengen. In dat opzicht lijk ik een beetje op onze Jos Verveen. Voorop gesteld dat ik gekozen wordt natuurlijk :)

    1. Profielbeeld van Karima
     Karima

     Ja, uiteraard zouden de landelijke regels moeten wijzigen. Voor 2011 waren er niet zulke strikte inkomensgrenzen voor de duurdere sociale huur. Voor de betrokken huurders en woningzoekenden was dat toch echte een prettiger situatie dan de huidige.
     Mensen die (te) goedkoop wonen dwingen om door te stromen naar dure huur? Lijkt mij inderdaad geen goed plan. Dat gebeurt toch ook niet als iemand een te goedkope koopwoning heeft in relatie tot het inkomen? De betreffende huurders krijgen nu al enkele jaren hogere huurverhogingen dus dat “probleem” lost zich vanzelf op. Zo vreemd is het niet dat mensen die niet kunnen/willen kopen enige zekerheid zoeken als het gaat om woonlasten. Die zekerheid ontbreekt in de vrije huursector.

     In een tijd waarin de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt, kun je mensen niet dwingen in de vrije sector te gaan huren waar de huurprijzen echt niet verlaagd zullen worden als de inkomens van de huurders scherp dalen. Het is niet realistisch om te verwachten van mensen die huren dat zij maar blijven verhuizen als hun inkomen stijgt of daalt.
     Ik vrees dat die enorme belangstelling voor Schneider’s dure (huur)woningen nog wel eens flink kan tegenvallen als er geen garanties komen dat de huren voor een lange reeks van jaren begrensd verhoogd worden.

 3. Profielbeeld van Claire
  Claire

  De koophuizen markt is verzadigt!
  Men wil meer woningen in het centrum bijvoorbeeld,en er zijn heel wat Rotterdammers die een woning zoeken,maar voor hen wordt er niet bijgebouwd!
  En omdat er weinig vraag naar exclusieve koop appartementen is (die zijn er al voldoende) is er weinig animo om te bouwen..voor de sociale klasse wil men dit niet in ieder geval.
  De gemeenteraad wil van Rotterdam een open zonnig bakfietsendorp maken waarbij centrumwoningen lanen en tuinen krijgen..hoe krijg je die stadse dichte bebouwing dan?daarom dus niet!
  De gemeenteraad heeft geen zin in multiculti en met gentrificatie wil men die uit het stadsbeeld laten verdwijnen..dan lijkt het net wanneer expats of bakfietsgezinnen die naar het Rotterdamse centrum komen vanaf Centraal Station,alsof er helemaal geen allochtonen in Rotterdam meer wonen.
  En daarom wil de gemeenteraad de wijkjes rondom het centrum ook meenemen.
  Voor het zicht moet men denken dat Rotterdam een geheel blanke rijke stad is met rijke gezinnen en hoogopgeleide burgers..de afgelegen wijkjes worden zoveel mogelijk buiten beeld gehouden..die wijken komen later aan de beurt.
  Door hurenprijs omhoog,nieuwbouw in dure segment,sluiten van bepaalde horeca en allochtonenwinkels..en deze geen vergunning meer te geven,winkelpanden opkopen en er gesubsidieerde koffiebarren in plaatsen,en rotterdamwet in het geheel in te voeren wil men laten zien dat men de multiculti uit Rotterdam kan krijgen en er weer gewoon een echt Hollandse stad van kan maken,zoals pim dat wilde.
  Ondertussen kookt de ketel bijna over met daarin allochtonen,laag verdienenden,gewone burgers,mensen op zoek naar een sociale huurwoning,mensen op zoek naar gezellig vertier en diversiteit in de horeca.
  Als de druk niet meer te houden is en de ketel ontploft..het lijkt mij dat leefbaar eens de druk er niet meer op kan houden..
  Het wordt er niet gezelliger op en Rotterdam zou de meest ongelukkige stad van Nederland zijn..kan wel kloppen ja

  Honderdduizenden op zoek naar een sociale huurwoning,en wonen is een levens vereiste OOK in Rotterdam
  Vele festivals afgeschaft zoals de danceparade
  Rotterdamwet invoering
  Subsidies gestopt van vele organisaties
  Kwijtscheldingen gestopt die mensen hard nodig hebben
  Horeca die overal streng worden gecontroleerd op elke poep en scheet en ook snel worden gesloten
  Hoge woonlasten
  Gevoel van dat men weg wordt gekeken vanwege de leefbaar bakfietsplannen
  Het zwaar opgelegde theatrale verzonnen hippe en bakfiets levenstijl rethoriek,wat Rotterdamse burgers van bovenaf door leefbaar krijgen en helemaal niet zien zitten.
  Burgers mogen niet meer sociaal en of gewoon zijn maar moeten hip en welgesteld zijn om uberhaupt mee te mogen doen of zich gewenst te voelen in hun EIGEN stad waar ze geboren en getogen zijn
  Rotterdam moet vanzelf ontwikkelen tot diverse stad,NIET dwangmatig door een bepaalde partij opgelegd krijgen als straf, omdat men de Rotterdamse multiculturele identiteit wil afpakken!

  Wat een verschrikkelijk regiem zeg..ja Rotterdammers voelen zich ongelukkig ja verbaast me niet

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.