Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wat van ver komt, is lekker. En als er iets van bizar ver komt, dan is het wel het naderende kampioenschap van Feyenoord. Clubkenner Frank Fabian van Keeren diept daarom nog één keer de ergste momenten op, zodat de titel zondag nóg zoeter smaakt.

Feyenoord kan komende zondag eindelijk weer kampioen van Nederland worden. Sinds het vorige kampioenschap, in 1999, legde de club een lijdensweg af vol sportieve, financiële en bestuurlijke dieptepunten, waar de meeste supporters liever niet aan herinnerd worden. Maar wie het zuur heeft geproefd, smaakt het zoet extra goed! Daarom zet Vers Beton de dertien diepste dalen sinds de laatste titel in 1999 op een rij, zodat iedereen begrijpt hoe bijzonder dit kampioenschap is.

1. En op de zevende dag schiep God de lijdensweg
Zes hele dagen duurde de hegemonie van Feyenoord als kampioen van Nederland in 1999. Na precies een week trakteerde Ajax het nog halfdronken elftal van Leo Beenhakker op een ontnuchterende 6-0-nederlaag.

Bron: beeld: www.youtube.com

2. Faalfinale
In 2003 bereikte Feyenoord voor het eerst sinds 1995 weer eens de bekerfinale. Tegen het FC Utrecht van – toen nog – Dirk Kuyt ging de club echter met 4-1 af als een gieter. Paul Bosvelt randde uit frustratie scheidsrechter Luinge aan. Dat was meteen zijn laatste actie als speler van Feyenoord.

Bron: beeld: www.youtube.com

3. Niet te benijden
We zouden Ruud Gullit en Mark Wotte hun karrenvracht aan miskopen in het seizoen 2004 – 2005 enkel kunnen vergeven, als ze die zelf hadden betaald. Maar dat deden ze natuurlijk niet. Feyenoord moest Nicky Hofs, Gerson Magrao, Maikel Aerts, Edwin de Graaf, Alexander Östlund, Karim Saidi, Bart Goor, Romeo Castelen, Cory Gibbs, Pascal Bosschaart, Bruno Basto en Ivan Bandalovski allemaal zelf bekostigen. Met geld dat er niet was. Gullit zei na de zoveelste nederlaag dat seizoen: “Ik ben niet te benijden”. Je kreeg bijna met hem te doen.

4. Nieuwe avonturen van Calimero
In het seizoen 2005-2006 won Feyenoord zowel uit als thuis van Ajax. Ter viering daarvan bracht de club een dubbel-dvd uit, die gretig aftrek vond onder de supporters. Helaas trof Feyenoord de Godenzonen aan het einde van dat seizoen nog tweemaal, in de play-offs voor Champions League-voetbal. Met 3-0 en 2-4 gingen beide wedstrijden verloren, wat leidde tot hoongelach van de aanwezige Ajaxsupporters, die eindeloos “Spoel die dvd maar door de plee” zongen.

Bron: beeld: www.youtube.com

5. De tranen van Pierre
In de zomer van 2006 vertrokken de spitsen Dirk Kuyt en Salomon Kalou voor samen bijna dertig miljoen euro naar respectievelijk Liverpool en Chelsea. Dat fortuin was enkele jaren daarvoor helaas al uitgegeven door shopaholics Gullit en Wotte. Als opvolger van Dirk Kuyt kwam Angelos Charisteas over van Ajax, waar ‘Harrie’ in rangorde zo’n beetje de vijfde spits was. Theo Lucius werd de nieuwe aanvoerder en dat zegt eigenlijk wel genoeg. Niet onverwacht eindigde Feyenoord het seizoen als zevende. Bovendien werd de club door de UEFA uitgesloten van Europees voetbal, na supportersrellen in Nancy. De competitie kreeg een passende afsluiting met een vernederende 5-1 in Heerenveen, het ontslag van trainer Erwin Koeman en een huilende Pierre van Hooijdonk.

Bron: beeld: www.youtube.com

6. Jubileum om te janken
In 2008 bestond Feyenoord honderd jaar. Daar paste een landstitel bij, vond men in het Maasgebouw. Om dat voor elkaar te krijgen, contracteerde technisch manager Peter Bosz maar liefst negen nieuwe spelers: Giovanni van Bronckhorst, Roy Makaay, Kevin Hofland, Michael Mols, Tim de Cler, Nuri Sahin, Luigi Bruins, Andwele Slory en Danny Landzaat. Dat gebeurde – natuurlijk – voor heel veel geld dat Feyenoord niet had. De lucratieve Champions League waar Bosz met deze spelers op gokte, werd met de zesde plek op de ranglijst niet gehaald. Sterker nog: dit resultaat duwde Feyenoord keihard richting een faillissement.

7. Gertjan Verbeek
Trainer Gertjan Verbeek moest in 2008 het werkschuwe tuig in de Kuip weer vooruitbranden. Hij timmerde persoonlijk een nieuw krachthonk in elkaar en wie niet wilde luisteren nog net niet op zijn bek. Die aanpak sprak bijna iedereen in Rotterdam aan, behalve de selectie. In de winterstop werd Verbeek door de spelersgroep kaltgestellt door hem tijdens een training consequent te negeren. Verbeek werd opgevolgd door Leon Vlemmings, die er ook niet veel van bakte. Feyenoord eindigde het seizoen als zevende.

Bron: beeld: www.youtube.com

8. Twee voor de prijs van geen
In 2010 bereikte Feyenoord de bekerfinale. Omdat supporters van Feyenoord en tegenstander Ajax niet in één stadion kunnen zitten zonder elkaar de hersens in te slaan, besloot de KNVB er een dubbelfinale van te maken, met een thuis- en een uitwedstrijd. Zo kreeg Feyenoord niet één keer, maar twee keer een pak slaag van de aartsrivaal.

Bron: beeld: www.youtube.com

9. Tien – nul
“Wat wou je dan? De boel dichtgooien en er een zwembad van maken?” Dat antwoordde technisch directeur Leo Beenhakker op de vraag of Feyenoord na deze nederlaag nog wel door kon. Het klonk niet eens als een gek idee.

https://www.youtube.com/watch?v=biMZafWuhXg
Bron: beeld: www.youtube.com

10. Huilen met de pet op
De zoveelste mokerslag in het seizoen 2010 – 2011 zorgde voor tranen met tuiten bij spelers en fans. Want waar Feyenoord – De Graafschap een prachtig eerbetoon moest worden aan de kort daarvoor overleden Coen Moulijn, werd het vooral prachtig voor de supporters in het uitvak, die De Graafschap met 0-1 zagen winnen.

Bron: beeld: www.youtube.com

11. Jhonny van de Burger King
Wie denkt dat de 10-0 tegen PSV in 2010 het ultieme dieptepunt uit de geschiedenis van Feyenoord was, heeft kennelijk de demarrage van Jhonny van Beukering verdrongen.

Bron: beeld: www.youtube.com

12. Fred Rutten
Voor trainer Fred Rutten begon de competitie pas wanneer de transferperiode afliep, zei hij steeds. Helaas begonnen alle andere Eredivisieclubs in 2014 wel gewoon al in augustus. Bovendien werd de achterstand die Feyenoord daardoor opliep op de concurrentie, vervolgens ook niet kleiner maar juist steeds groter. Zo begon het seizoen voor Rutten niet alleen later, maar eindigde het ook eerder: na een 3-0-nederlaag tegen PEC Zwolle.

Bron: beeld: www.youtube.com

13. Zeven op een rij 
In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer, vestigde Giovanni van Bronckhorst meteen een nieuw clubrecord. Het was helaas wel een negatief record. NEC, PSV, AZ, Heerenveen, ADO Den Haag, Ajax en PEC Zwolle incasseerden achter elkaar de volle buit tegen Feyenoord.

Bron: beeld: www.youtube.com

Lijden: niet mijden maar verspreiden
Ook zo geleden de afgelopen 18 jaar? Wat waren jouw meest memorabele dieptepunten, waardoor het aankomend kampioenschap je extra goed zal smaken? Laat het weten in de reacties bij dit artikel, liefst inclusief link naar de bijbehorende video op YouTube!

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Frank Fabian van Keeren

Frank Fabian van Keeren

Frank is een kind van Rotterdam-Zuid. Na een paar jaar in Leiden te hebben gewoond, keerde hij in 2015 terug op het oude nest. Zijn tijd vult hij met schrijven, zich ergeren aan Feyenoord en als lid van GroenLinks. Eind 2015 verscheen bij uitgeverij Geroosterde Hond zijn debuutbundel ‘Massamoord is ook maar een woord’.

Profiel-pagina
willem_profielfoto

Willem de Kam

Fotograaf

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Johan
  Johan

  Misschien moet er – in de geest van Cruijff – nog een 14e bij: mislopen kampioenschap 16/17 ;-)

 2. Profielbeeld van Dennis
  Dennis

  Ja er zijn genoeg dieptepunten geweest de afgelopen 18 jaar. De puinhopen van Gullit zijn niet te ontkennen, maar laten we niet vergeten dat een jaar eerder nog een grote prijs gepakt werd: de UEFA Cup. Dat heeft tot nu toe geen Nederlandse ploeg ze nagedaan. Ook het paniekbeleid in 2008, toen er een kar pensionado’s werd aangeleverd om maar even die titel te pakken was rampzalig. Maar als je het vanaf een positief perspectief bekijkt (wat ik liever doe), zie ik een club die na een flink aantal jaar wanbestuur het roer het omgegooid en daar nu de vruchten van plukt.

  De titel komt namelijk niet uit de lucht vallen. Feyenoord was er al 2 keer dichtbij in de laatste 5 jaar. Feyenoord heeft na 2008, zij het verplicht, op de centen gezeten en zich gefocust op hun eigen talent. De jeugdopleiding van Feyenoord wordt inmiddels net zo geroemd als die van Ajax. Die jonge knapen hebben het elftal tot 2 seizoenen geleden op de been gehouden en zelfs vooruit gebracht. Wijnaldum is inmiddels een ster in Liverpool. De Vrij speelt in de Serie A, Martins Indi in Portugal.

  Ook op technisch en tactisch vlak heeft Feyenoord een andere wind laten waaien. Trainer Koeman durfde af te stappen van het in Nederland heilige, maar internationaal afgedankte, 4-3-3 systeem en ging 5-4-2 spelen. Een tactiek die ze bijna de titel opleverde. Een jaar later probeerde trainer Louis van Gaal hetzelfde in het WK. Met een Nederlands Elftal met hoog Feyenoord gehalte werd de halve finale bereikt, iets wat weinigen verwacht hadden. Inmiddels staan de pupillen van Koeman aan het roer en voetbalt Feyenoord, in tegenstelling tot veel Nederlandse clubs, volwassen en zakelijk. Misschien niet altijd attractief, zoals het evangelie van Cruijf verkondigd, maar wel succesvol. Zie ook de gemiddelde wedstrijd in de Champions League of de Premier League.

  De eigen jeugd werd de afgelopen seizoenen verkocht en de vruchten van 8 jaar goed beleid (waarvoor dank, Gudde, van Geel en consorten) konden worden geplukt. Er kon worden geïnvesteerd en in tegenstelling tot Ajax, dat de neiging heeft blind op de talentvolle, maar onervaren jeugd te bouwen, werden elftallen gesmeed met een goede mix van talent en ervaring. Een Botteghin bijvoorbeeld, of een El Ahmadi, is zo belangrijk voor de stabiliteit die we afgelopen seizoen in dit Feyenoord hebben teruggezien. Jongens die alles al gezien hebben, die niet zo snel ergens van schrikken en een elftal vuur kunnen geven wanneer de twijfel toeslaat bij de jonkies. Dat maakte dit jaar het verschil tussen het frivole Ajax en het teleurstellende PSV (dat op papier toch de beste selectie had).

  Vooruitkijkend naar volgend seizoen ben ik des te meer hoopvol dat Feyenoord de lijn voorzet. Kongolo, Karsdorp, El Ahmadi, Vilhena, zomaar 4 basisspelers die hun contracten verlengd hebben. Jorgensen heeft volmondig aangegeven te blijven. Dit bedoel ik met goed beleid. Wanneer de internationale voetbalgrootmachten aan de deur staan om talentjes te kapen, zullen ze diep in de buidel moeten tasten. Daarmee wil ik maar zeggen, de weg terug naar de top was lang. Dit seizoen was geen toevalstreffer. De dieptepunten die in dit artikel worden beschreven waren pijnlijk, maar ik heb altijd de stijgende lijn gezien na 2008. Ik ben blij dat het bestuur niet is gezwicht voor de “rot-op” geluiden van kortzichtige “supporters” maar rustig door heeft gebouwd aan dit Feyenoord.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.