Politiek11 mei 2017

Gebiedscommissie kan succes boeken

Columns uit de gebiedscommissies

In deze columnreeks houden gebiedscommissieleden ons op de hoogte van de ontwikkelen in zijn of haar gebiedscommissie. De samenwerking tussen het college en Prins Alexander is uitstekend. Ron Davids, voorzitter van de gebiedscommissie, legt uit hoe dat komt. 

Prins Alexander is zeer geschikt voor startende wooncarrières; het woonaanbod is divers en het is er groen. Met 2.800 bedrijven en 750 winkels is er een ruime werkgelegenheid. Belangrijke ingrediënten omdat in heel Rotterdam, kunde en koopkracht al jaren weglekken naar bijvoorbeeld Lansingerland. Dat moet worden voorkomen!

Het probleem is dat er in Rotterdam onvoldoende aantrekkelijke plekken zijn voor doorstarters om te wonen. In Prins Alexander zijn die plekken er wél. Als gebiedscommissie pleiten wij bij het college ervoor om wijken als Ommoord op orde te houden, om de stad qua opleidingsniveau en koopkracht sterker te maken.

Lees ookPolitiekIedere wijk een burgerbegrotingColumns uit de gebiedscommissies

Kunde en koopkracht

In het voorwoord van Programma Oost schrijft wethouder Joost Eerdmans dat bewoners en ondernemers ervaren dat het gebied Prins Alexander langzaam aan het afglijden is. Daarom zijn in de loop der jaren op verschillende manieren ‘grote zaken’ vanuit Prins Alexander richting de Coolsingel aanhangig gemaakt. We doen dit altijd in samenspraak met stakeholders.

Programma Oost is door actieve inzet van de gebiedscommissie, waardoor het goed aansluit op ons gebiedsplan, en in samenspraak met het college tot stand gekomen. Ook is door de gemeente besloten om Prins Alexander te laten meedraaien met het programma ‘Sterke Schouders’, dat gericht is op het behouden van goed opgeleide inwoners voor onze stad. Ik ben benieuwd of dit effectief gaat zijn!

Een gebiedscommissie kan successen boeken door professioneel te handelen

Onze goede samenwerking met stakeholders blijkt ook uit de plannen  omtrent het stationsgebied. Vijfentwintig betrokken ondernemers en investeerders slaan de handen ineen, samen met de gemeente, voor een complete make-over. Ook hier is de gebiedscommissie de aanjager geweest door alliantiegesprekken te initiëren tussen partijen zoals de NS, RET en het Alexandrium.

Beeld: Hielke Zevenbergen

Lobbywerk loont

Ik stel dan ook vast dat het college oog voor Prins Alexander heeft, wat overigens niet uitsluitend een verdienste van deze gebiedscommissie is. De deelraden voor ons zijn hier al actief mee aan de slag geweest. Wel zijn wij, vrij snel na ons aantreden, begonnen met lobbywerk. Er is sprake van een goed samenspel tussen de commissie en het college.

Kevin van Eikeren stelde in een eerdere column dat gebiedscommissies geen geld en bevoegdheden hebben. Maar de raad heeft de gebiedscommissie gemaakt zoals het nu is. Het is nu de kunst om uitgaande van dat gegeven, er het maximale uit te halen. Ook de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk is dus niet vleugellam. Als je vakmatig en professioneel goed acteert kan je veel bereiken. Kom als commissie met de goede informatie en argumenten. Daarmee help je de raad ook, die kunnen tenslotte niet alles overzien.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Coolsingel, Gebiedscommissie en joost eerdmans

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *