Voor de harddenkende Rotterdammer

In deze columnreeks houden gebiedscommissieleden ons op de hoogte van de ontwikkelen in zijn of haar gebiedscommissie. De samenwerking tussen het college en Prins Alexander is uitstekend. Ron Davids, voorzitter van de gebiedscommissie, legt uit hoe dat komt. 

Prins Alexander is zeer geschikt voor startende wooncarrières; het woonaanbod is divers en het is er groen. Met 2.800 bedrijven en 750 winkels is er een ruime werkgelegenheid. Belangrijke ingrediënten omdat in heel Rotterdam, kunde en koopkracht al jaren weglekken naar bijvoorbeeld Lansingerland. Dat moet worden voorkomen!
Het probleem is dat er in Rotterdam onvoldoende aantrekkelijke plekken zijn voor doorstarters om te wonen. In Prins Alexander zijn die plekken er wél. Als gebiedscommissie pleiten wij bij het college ervoor om wijken als Ommoord op orde te houden, om de stad qua opleidingsniveau en koopkracht sterker te maken.

FLBIMG-1389-2014-04-08

Lees meer

Iedere wijk een burgerbegroting

In deze columnreeks  houdt maandelijks steeds een ander gebiedscommissielid ons op de ho…

Kunde en koopkracht

In het voorwoord van Programma Oost schrijft wethouder Joost Eerdmans dat bewoners en ondernemers ervaren dat het gebied Prins Alexander langzaam aan het afglijden is. Daarom zijn in de loop der jaren op verschillende manieren ‘grote zaken’ vanuit Prins Alexander richting de Coolsingel aanhangig gemaakt. We doen dit altijd in samenspraak met stakeholders.
Programma Oost is door actieve inzet van de gebiedscommissie, waardoor het goed aansluit op ons gebiedsplan, en in samenspraak met het college tot stand gekomen. Ook is door de gemeente besloten om Prins Alexander te laten meedraaien met het programma ‘Sterke Schouders’, dat gericht is op het behouden van goed opgeleide inwoners voor onze stad. Ik ben benieuwd of dit effectief gaat zijn!

Onze goede samenwerking met stakeholders blijkt ook uit de plannen  omtrent het stationsgebied. Vijfentwintig betrokken ondernemers en investeerders slaan de handen ineen, samen met de gemeente, voor een complete make-over. Ook hier is de gebiedscommissie de aanjager geweest door alliantiegesprekken te initiëren tussen partijen zoals de NS, RET en het Alexandrium.

DSC5328
Beeld door: beeld: Hielke Zevenbergen

Lobbywerk loont

Ik stel dan ook vast dat het college oog voor Prins Alexander heeft, wat overigens niet uitsluitend een verdienste van deze gebiedscommissie is. De deelraden voor ons zijn hier al actief mee aan de slag geweest. Wel zijn wij, vrij snel na ons aantreden, begonnen met lobbywerk. Er is sprake van een goed samenspel tussen de commissie en het college.

Kevin van Eikeren stelde in een eerdere column dat gebiedscommissies geen geld en bevoegdheden hebben. Maar de raad heeft de gebiedscommissie gemaakt zoals het nu is. Het is nu de kunst om uitgaande van dat gegeven, er het maximale uit te halen. Ook de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk is dus niet vleugellam. Als je vakmatig en professioneel goed acteert kan je veel bereiken. Kom als commissie met de goede informatie en argumenten. Daarmee help je de raad ook, die kunnen tenslotte niet alles overzien.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ron Davids

Ron Davids

Ron Davids is voorzitter van gebiedscommissie Prins Alexander

Profiel-pagina
Schermafbeelding 2016-06-17 om 16.41.59kopie

Hielke Zevenbergen

Hielke Zevenbergen (1974) is een Rotterdams fotograaf. Hij ontwikkelt zich als straatfotograaf na jarenlang als theatermaker te hebben gewerkt. In zijn autonoom fotografisch werk vindt hij de vorm waarin zijn kwaliteiten zich verenigen. De straat is het theater, de architectuur, en het licht geven vorm en ruimte, de mensen zijn de protagonisten en figuranten, de camera is de regisseur.

Profiel-pagina
Lees 19 reacties