Voor de harddenkende Rotterdammer

De afbeelding van een grote Calimero zet direct de toon van het minicollege; het vermeende minderwaardigheidscomplex van Feyenoord en haar stad. Of dat complex ook wetenschappelijk te duiden valt, heeft historicus Hans Koole onderzocht aan de hand van krantenberichten, clubbladen en andere bronnen uit de periode 1960-2010.

Minicollege door historicus Hans Koole over vijftig jaar relatie tussen de club Feyenoord en haar stad. Bron: beeld: www.youtube.com

Een minderwaardigheidscomplex dus. Dat dicht je iemand niet zomaar toe. Hans Koole benadrukt dan ook dat dit complex aan hoge mate van interpretatie onderhevig is. Stedelijke rivaliteit lijkt hierbij voor Rotterdam een grote rol lijkt te spelen. “Als je een Feyenoordfan vraagt of hij last heeft van een minderwaardigheidscomplex, krijg je te horen: ‘Als je denkt dat wij Feyenoorders jaloers zijn op die Ajacieden, dan moet je echt het IQ hebben van een stoeptegel!’” Dit gaat niet over voetbal, maar is gericht tegen de hoofdstad en haar inwoners zélf.
 

Gekleineerd

Die stedelijke rivaliteit komt maar weinig terug in de berichtgeving van Amsterdamse zijde. Daarin gaat het puur om voetbal. Voetballers van Feyenoord worden in vergelijking met die van Ajax gezien als een stel technisch matig presterende voetballers die maar wat aanrommelen. “Wellicht kan daarmee een minderwaardigheidsgevoel opgewekt worden in Rotterdam. Je wordt als club een beetje gekleineerd.” aldus Hans.
Tenslotte toont Hans een spotprent uit 1975, gepubliceerd in een Amsterdams clubblad. De God Ajax in verval en ‘De verwoeste stad’ van kunstenaar Zadkine symboliseren de twee grote Nederlandse voetbalclubs, in die periode beiden slecht presterend. De club Ajax staat hier tegenover de stad Rotterdam, niet tegenover de club Feyenoord. Of zijn Rotterdam en Feyenoord dan toch één? Een kwestie van interpretatie wellicht. Interpreteert u even? Bekijk het minicollege van Hans Koole!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.