Minicollege Studio Erasmus16 mei 2017

Minicollege: Hoe Rotterdams is Feyenoord?

De afbeelding van een grote Calimero zet direct de toon van het minicollege; het vermeende minderwaardigheidscomplex van Feyenoord en haar stad. Of dat complex ook wetenschappelijk te duiden valt, heeft historicus Hans Koole onderzocht aan de hand van krantenberichten, clubbladen en andere bronnen uit de periode 1960-2010.

Minicollege door historicus Hans Koole over vijftig jaar relatie tussen de club Feyenoord en haar stad.

Een minderwaardigheidscomplex dus. Dat dicht je iemand niet zomaar toe. Hans Koole benadrukt dan ook dat dit complex aan hoge mate van interpretatie onderhevig is. Stedelijke rivaliteit lijkt hierbij voor Rotterdam een grote rol lijkt te spelen. “Als je een Feyenoordfan vraagt of hij last heeft van een minderwaardigheidscomplex, krijg je te horen: ‘Als je denkt dat wij Feyenoorders jaloers zijn op die Ajacieden, dan moet je echt het IQ hebben van een stoeptegel!’” Dit gaat niet over voetbal, maar is gericht tegen de hoofdstad en haar inwoners zélf.

 

Gekleineerd

Die stedelijke rivaliteit komt maar weinig terug in de berichtgeving van Amsterdamse zijde. Daarin gaat het puur om voetbal. Voetballers van Feyenoord worden in vergelijking met die van Ajax gezien als een stel technisch matig presterende voetballers die maar wat aanrommelen. “Wellicht kan daarmee een minderwaardigheidsgevoel opgewekt worden in Rotterdam. Je wordt als club een beetje gekleineerd.” aldus Hans.

Tenslotte toont Hans een spotprent uit 1975, gepubliceerd in een Amsterdams clubblad. De God Ajax in verval en ‘De verwoeste stad’ van kunstenaar Zadkine symboliseren de twee grote Nederlandse voetbalclubs, in die periode beiden slecht presterend. De club Ajax staat hier tegenover de stad Rotterdam, niet tegenover de club Feyenoord. Of zijn Rotterdam en Feyenoord dan toch één? Een kwestie van interpretatie wellicht. Interpreteert u even? Bekijk het minicollege van Hans Koole!

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Ajax, Feyenoord, Hans Koole, minicollege, Studio Erasmus en voetbal

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *