Human interestKunst & Cultuur30 mei 2017

Ondertijds: Een lege etalage

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor wat kijkplezier, met deze maand: een lege etalage.

Beeld: Frank Hanswijk

In de Schiebroekselaan in Noord zat vroeger Meneer Veenstra, een ouderwetse buurtsuper. In een mooi winkelpand op een hoek met glas in lood en een belletje aan de deur. Alles was er klein; kleine winkelwagentjes, een kleine loopband en een kleine koeling waarin de zuivel stond. Meneer Veenstra had de winkel van zijn vader overgenomen en het personeel in de winkel was familie of werkte er al zo lang dat het familie leek. Het was de winkel waar ze me als kind naartoe stuurden om een vergeten doos eieren of pak vermicelli te halen. Op een warme zomerdag haalden mijn zusje en ik er een raketje of perenijsje.

Het zal niemand verbazen dat Meneer Veenstra geen buurtsuper meer heeft. In het mooie hoekpand zit nu een huisartspraktijk. Tijden veranderen en de manier waarop we inkopen doen ook. Ik houd niet van nostalgie. En toch doe ik hard mijn best om vaker boeken bij de boekwinkel te halen en brood bij de bakker. Een poging om een balans te vinden tussen de heerlijke gemakken van het heden en het schuldgevoel als ik weer eens een boek bij Bol.com bestel en niet naar Van Gennep of Donner ga. Lege etalages blijven herinneren aan het verleden. Gelukkig kan je daarachter ook gewoon werken of wonen

Reageer of deel op Social Media

Tags:buurtsuper, etalage, foto, Rotterdam Noord, schiebroeklaan en winkelpanden

Secties: Human interest en Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *