Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor wat kijkplezier, met deze maand: een lege etalage.

Ondertijds een lege etalage
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

In de Schiebroekselaan in Noord zat vroeger Meneer Veenstra, een ouderwetse buurtsuper. In een mooi winkelpand op een hoek met glas in lood en een belletje aan de deur. Alles was er klein; kleine winkelwagentjes, een kleine loopband en een kleine koeling waarin de zuivel stond. Meneer Veenstra had de winkel van zijn vader overgenomen en het personeel in de winkel was familie of werkte er al zo lang dat het familie leek. Het was de winkel waar ze me als kind naartoe stuurden om een vergeten doos eieren of pak vermicelli te halen. Op een warme zomerdag haalden mijn zusje en ik er een raketje of perenijsje.
Het zal niemand verbazen dat Meneer Veenstra geen buurtsuper meer heeft. In het mooie hoekpand zit nu een huisartspraktijk. Tijden veranderen en de manier waarop we inkopen doen ook. Ik houd niet van nostalgie. En toch doe ik hard mijn best om vaker boeken bij de boekwinkel te halen en brood bij de bakker. Een poging om een balans te vinden tussen de heerlijke gemakken van het heden en het schuldgevoel als ik weer eens een boek bij Bol.com bestel en niet naar Van Gennep of Donner ga. Lege etalages blijven herinneren aan het verleden. Gelukkig kan je daarachter ook gewoon werken of wonen

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
  1. Profielbeeld van Fay van der Wall
    Fay van der Wall

    Hoi Kees, de tekst is een associatie die los staat van wat er letterlijk op de foto te zien is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Breinaalden hoeven we in Nederland in 2017 alleen nog te gebruiken om mee te breien.

  2. Profielbeeld van Kees Versteeg
    Kees Versteeg

    Dus achter die gordijnen zit tegenwoordig een huisartsenpraktijk? My God! En wat doen ze daar? Aborteren met breinaalden?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.