Kunst & Cultuur4 mei 2017

Unieke snowflakes

Column

Zijn millenials egocentrischer dan de generaties voor hen? Welnee, schrijft Fay in de Uitagenda-column van mei. Het bewijs? De tentoonstelling Etnomanie in het Fotomuseum en het retrospectief van fotograaf Robert Mapplethorpe in de Kunsthal.

Beeld: ikRotterdam

De huidige generatie jongeren wordt er nog wel eens van beschuldigd te veel met zichzelf bezig te zijn. In plaats van zich in dienst te stellen van een groter goed, zouden de illustere millenials en generatie Z constant bezig zijn hun eigen identiteit te onderzoeken en te manifesteren. Ze beschouwen zichzelf allemaal als unieke snowflakes, ondanks hun bijna identieke foto’s van latte art op Instagram. Daarom zal de beschaving zoals we die kennen vroeg of laat ten onder gaan aan de navelstaarderij van hen die geboren zijn na de vroege jaren tachtig.

Onzin natuurlijk. De babyboomers die nu dergelijke verwijten uiten, kregen van de generatie voor hen precies hetzelfde te horen toen zij zich tegen de naoorlogse burgerlijkheid afzetten. Het verschil zit hem in de zichtbaarheid. Digitale media van nu zijn oneindig veel toegankelijker en kunnen potentieel de hele wereld bereiken. Dat is andere koek dan een lokaal radiostation of de gestencilde schoolkrant van weleer.

"De jongvolwassene op zoek naar zijn ‘eigen ik’ kan een motor zijn achter vernieuwing en grootse kunst"

Ga in het Fotomuseum maar eens kijken naar de tentoonstelling Etnomanie, samengesteld door Ellie Uyttenbroek. Samen met Ari Versluis maakt zij sinds 1994 de fotoserie Exactitudes, die laat zien hoe volslagen identiek en toch origineel mensen kunnen zijn. In Etnomanie legt ze een verband tussen historische foto’s uit de Wereldcollectie van het Fotomuseum, eigentijdse eclectische mode en de superdiverse stad Rotterdam.

Of ga naar de Kunsthal voor het retrospectief van het werk van fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989). In zijn werk zie je veel gestileerde seks, beroemde vrienden en zelfportretten. Beide tentoonstellingen laten wat mij betreft zien dat de jongvolwassene op zoek naar zijn ‘eigen ik’ niet alleen van alle tijden is, maar ook een motor kan zijn achter vernieuwing en grootse kunst. Op naar het museum dus! En vergeet je selfiestick niet.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Fotomuseum, kunsthal en Uitagenda Rotterdam

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *