Kunst & CultuurPolitiek26 juni 2017

Aboutaleb remt ontwikkeling van de horeca

Opinie

Aboutaleb voert een uiterst conservatief horecabeleid, terwijl dit juist zoveel kansen voor de stad biedt. De stad moet experimenteren met de vergunningen, zo vinden Jan Willem de Bruin en Elene Walgenbach van D66.

Beeld: Loes van Duijvendijk

Het gaat fantastisch met Rotterdam. De festivals en kroegen schieten als paddenstoelen uit de grond en als we de verschillende internationale ranglijsten mogen geloven, is het tegenwoordig zelfs hip om in Rotterdam te wonen. De stad die jarenlang werd gezien als het lelijke eendje, wordt zowel nationaal als internationaal omarmd als de mooie zwaan die het altijd al was.

De groei in Rotterdam biedt veel kansen. De stad kenmerkt zich door veel verschillende uitgaansgebieden met allemaal een eigen karakter en een eigen publiek. Door de vooruitgang van de stad is de ontwikkeling van sommige gebieden versneld. Dit biedt tal van kansen voor Rotterdam om zich te profileren als uitgaansstad. Zo zou er een (ontbrekend) uitgaanshart gecreëerd kunnen worden bij Eendrachtsplein, met clubs op de Westblaak.

Op de rem

De enige die de groei tegenhoudt is burgemeester Aboutaleb. Hij kijkt met argusogen naar alle ontwikkelingen en trapt op de rem uit angst voor overlast. Het gevolg is een uiterst conservatief horecabeleid: er worden nauwelijks nieuwe 24-uurs vergunningen verstrekt, ook niet als oude vergunningen verdwijnen. Volgens burgemeester Aboutaleb zouden (meer) 24-uurs vergunningen een te grote last zijn voor de politie. Hij gooit daarmee alle horecaondernemers op één hoop, terwijl het juist een paar slechte zaken zijn die het verpesten voor de rest.

Als Rotterdam écht het Manhattan aan de Maas wil zijn, hoort daar een bruisend uitgaansleven bij. Enthousiaste initiatiefnemers in de horeca bieden deze stad kansen. Meer horeca hoeft niet ten koste te gaan van de rust van bewoners of de veiligheid in de stad. Flexibele sluitingstijden kunnen bijvoorbeeld zorgen voor minder overlast. In Breda heeft de politie hier positieve ervaringen mee, omdat jongeren verspreid over de avond naar huis gaan, met als gevolg minder overlast en minder agressie. In Gouda wordt er gewerkt met een puntensysteem. Een kroeg kan zijn vrijesluitingstijdvergunning verliezen bij teveel strafpunten.

Experimenteer met vergunningen

Rotterdam blijft vasthouden aan een rigide systeem. Het is óf een 24-uursvergunning, óf openstelling tot één á twee uur en dat past niet bij het dynamische karakter van de stad. Aboutaleb maakt ook totaal geen haast met een door D66 afgedwongen proef met flexibele sluitingstijden. Maar Rotterdam moet experimenteren. Elk uitgaansgebied kent zijn eigen publiek en de gemeente moet daar maatwerk voor leveren. Daarnaast moeten overlastgevende horecazaken sneller beboet of gesloten worden. Tot slot zou er geëxperimenteerd kunnen worden met het geven van vergunningen aan ondernemers, in plaats van aan panden.

Het college van B&W staat aan de vooravond van een beslissing hoe het uitgaansleven in het centrum Rotterdam eruit moet zien. Ze moeten het dynamische Rotterdam omarmen en gaan voor een uitgaansstad die kansen biedt, ziet en stimuleert.

Dinsdag 27 juni wordt het horecagebiedsplan voor het centrum in het College van B&W besproken.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:horecagebiedsplan, horecanota, uitgaan, uitgaansleven en vergunnningen

Secties: Kunst & Cultuur en Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *