Voor de harddenkende Rotterdammer

Aboutaleb voert een uiterst conservatief horecabeleid, terwijl dit juist zoveel kansen voor de stad biedt. De stad moet experimenteren met de vergunningen, zo vinden Jan Willem de Bruin en Elene Walgenbach van D66.

guidovandieren_lvd_9
Beeld door: beeld: Loes van Duijvendijk

Het gaat fantastisch met Rotterdam. De festivals en kroegen schieten als paddenstoelen uit de grond en als we de verschillende internationale ranglijsten mogen geloven, is het tegenwoordig zelfs hip om in Rotterdam te wonen. De stad die jarenlang werd gezien als het lelijke eendje, wordt zowel nationaal als internationaal omarmd als de mooie zwaan die het altijd al was.
De groei in Rotterdam biedt veel kansen. De stad kenmerkt zich door veel verschillende uitgaansgebieden met allemaal een eigen karakter en een eigen publiek. Door de vooruitgang van de stad is de ontwikkeling van sommige gebieden versneld. Dit biedt tal van kansen voor Rotterdam om zich te profileren als uitgaansstad. Zo zou er een (ontbrekend) uitgaanshart gecreëerd kunnen worden bij Eendrachtsplein, met clubs op de Westblaak.

Op de rem

De enige die de groei tegenhoudt is burgemeester Aboutaleb. Hij kijkt met argusogen naar alle ontwikkelingen en trapt op de rem uit angst voor overlast. Het gevolg is een uiterst conservatief horecabeleid: er worden nauwelijks nieuwe 24-uurs vergunningen verstrekt, ook niet als oude vergunningen verdwijnen. Volgens burgemeester Aboutaleb zouden (meer) 24-uurs vergunningen een te grote last zijn voor de politie. Hij gooit daarmee alle horecaondernemers op één hoop, terwijl het juist een paar slechte zaken zijn die het verpesten voor de rest.
Als Rotterdam écht het Manhattan aan de Maas wil zijn, hoort daar een bruisend uitgaansleven bij. Enthousiaste initiatiefnemers in de horeca bieden deze stad kansen. Meer horeca hoeft niet ten koste te gaan van de rust van bewoners of de veiligheid in de stad. Flexibele sluitingstijden kunnen bijvoorbeeld zorgen voor minder overlast. In Breda heeft de politie hier positieve ervaringen mee, omdat jongeren verspreid over de avond naar huis gaan, met als gevolg minder overlast en minder agressie. In Gouda wordt er gewerkt met een puntensysteem. Een kroeg kan zijn vrijesluitingstijdvergunning verliezen bij teveel strafpunten.

Experimenteer met vergunningen

Rotterdam blijft vasthouden aan een rigide systeem. Het is óf een 24-uursvergunning, óf openstelling tot één á twee uur en dat past niet bij het dynamische karakter van de stad. Aboutaleb maakt ook totaal geen haast met een door D66 afgedwongen proef met flexibele sluitingstijden. Maar Rotterdam moet experimenteren. Elk uitgaansgebied kent zijn eigen publiek en de gemeente moet daar maatwerk voor leveren. Daarnaast moeten overlastgevende horecazaken sneller beboet of gesloten worden. Tot slot zou er geëxperimenteerd kunnen worden met het geven van vergunningen aan ondernemers, in plaats van aan panden.
Het college van B&W staat aan de vooravond van een beslissing hoe het uitgaansleven in het centrum Rotterdam eruit moet zien. Ze moeten het dynamische Rotterdam omarmen en gaan voor een uitgaansstad die kansen biedt, ziet en stimuleert.
Dinsdag 27 juni wordt het horecagebiedsplan voor het centrum in het College van B&W besproken.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

elenewalgenbach

Elene Walgenbach

Elene Walgenbach (1993) is gemeenteraadslid in Rotterdam voor D66. Daar zet zij zich als jongste raadslid in voor een bruisende stad, met de portefeuilles cultuur, horeca en evenementen. Ook zet ze zich in voor gelijke kansen voor alle Rotterdammers met de portefeuille onderwijs.

Profiel-pagina
Jan Willem de Bruin

Jan Willem de Bruin

Jan Willem de Bruin is gebiedscommissielid namens D66 in het Centrum.

Profiel-pagina
DSC_8616

Loes van Duijvendijk

Fotograaf

Loes van Duijvendijk (1987) is architectuur en landschapsfotograaf. In haar fotografisch werk onderzoekt zij aandachtig de beeldtaal in de stedelijke en natuurlijke omgeving. Geïnspireerd en gefascineerd door plekken die altijd in transformatie zijn, gaat zij op zoek naar unieke details, lichtinvallen en verrassende constructies. Haar werk is een persoonlijke en poëtische vertaling van haar ervaring tijdens dit proces. De relatie tussen fotografie en de perceptie van ruimte speelt dan ook een belangrijke rol.

Profiel-pagina
Lees 14 reacties
 1. Profielbeeld van rob
  rob

  Het heeft er alle schijn van dat Aboutaleb de enige verstandige persoon is in het stadhuis.

 2. Profielbeeld van Myranda Mulder
  Myranda Mulder

  Mogen we ook nog eens Slapen?
  Het is van tweeën een, of je laat meer mensen hartje stad wonen of je kiest voor meer nachtvergunningen. Het kan niet allebei tegelijkertijd. Ik denken niet dat er veel mensen veel geld willen uitgeven voor een huis midden tussen het lawaai van uitgaande publiek. Blijkbaar kan dat niet zachter……. ik weet niet wat ze allemaal gebruiken maar elke nacht is het een enorme herrie.
  Wij, bewoners van het centrum zijn erg blij met het beleid van onze burgemeester.
  En waarom zouden wij in de herrie moeten blijven zitten, niet elke toerist wil tot diep in de nacht uit gaan. Wie willen er eigenlijk tot diep in de nacht uit gaan? En zouden ze dat niet willen doen op een plek waar wij er geen last van hebben? Van wie is het centrum eigenlijk?

 3. Profielbeeld van Paul
  Paul

  25 jaar geleden was de buurt van en de straat Witte de With een dikke bak ellende, in de nacht no go area. Door een gestructureerd plan is het nu DE hipste straat van Rotterdam en er komt steeds meer horeca. IEZ is nog steeds een nachtkroeg.
  Pannenkoekstraat en plein, vergelijkbaar verhaal, je had er overdags ook niets te zoeken, zie nu, hippe plek en wordt steeds hipper.
  Verlengde Hoogstraat, idem dito.
  Schieblock, nog zo’n verhaal.
  de Meent wat eerst een troosteloze uitzendbureaustraat was, is enorm opgekrikt, zo ook de Binnenrotte met de eet tentjes, Grote Kerk (plein) en zij straat, Markthal.
  Hofplein/Weena met tent Weena, Gordons koffie bar, BAR

  Consult, gesloten vanwege geluidsoverlast, terwijl die er al tig jaar zat, Exit kreeg geen geld meer van de gemeente, terwijl U2 daar ooit stond en er leuke kleine optredens waren.
  Waterfront, Watt, Rotown – daar kan je dhr Rik Grasshoff van GroenLinks persoonlijk voor bedanken dat die niet meer bestaan, en de gemeente vervolgens tientallen miljoenen heeft gekost. Waterfront was echt geweldig, Rotown ook, Watt wat minder.

  Rotterdam doet het bedacht, en dat is niet altijd slecht.

  1. Profielbeeld van Kam wing
   Kam wing

   Wat is hip?
   En je noemt allemaal dingen op die voor een bepaald publiek leuk zijn..wellicht jij zelf ook maar er zijn MEER burgers met andere behoeften die ook een uitgaansplek/hart willen om het weekend door te brengen..en de vele expats en buitenlandse bezoekers ook,die entertain je niet met een bakje koffie en hippe knul in een lang t shirt en skinny broek of meid in zelfgemaakte rok en dan maar alternatief praten over hip en apart.
   Alternatieve mensen met alternatieve punk/junk kleding en een wollen muts op hun hoofd?
   Een simpele staart in het haar en een zelfgemaakte tas in de hand met rare zelf verzonnen studentikoze pantoffels aan.
   En maar praten,praten,praten op terrasjes in de Witte de With,je waant je in een woongroep van alternatieve einzelgangers die met uren kakelen en zelfgemaakte kleding denken dat ze hip zijn.
   En iez dat heeft ook een eigen publiek waar niet iedereen van houd,er is nu teveel een eenheidsworst van alternatieve geitenwollensokken praatgrage Utopia bewoners die daar haast gedwongen krampachtig het beeld van de straat vormen.
   Pannekoekstraat? nou ik kende een winkelier die daar een winkel had en ze had geen klant niks,ze viel zowat in slaap er liep geen ene kip daar,zo stil en alternatief daar moet je wel heel specifiek op zoek zijn naar een tweedehands jasje of zelfgemaakte kapstok van papier en ijsstokjes..hip hoor die straat is helemaal dood!
   Markthal is echt leeggelopen,het lijkt wel een kermis met donuts en chips op een stokje,er was door de Enorme commotie en berichten over die fameuze markthal veel KIJK publiek die nu wel eens wilde weten of het echt zo leuk zou zijn..maar na het vele kijken houd je nu een handvol toeristen over en wat langslopend publiek die er voor de regen schuilt.
   Waar kan je nu lekker tot diep in de nacht dansen,sjansen en uit je dak gaan?
   En dan bedoel ik niet kakelend in een tweedehands broek en zelfgemaakte hoed en tasje op een praat terrasje met glaasje witte wijn in de Witte de With..aanpappen met in zich zelf gekeerde Engels sprekende studenten of artistieke punkers.
   Een DIVERS aanbod is nu niet aanwezig om OOK andere burgers te voorzien van horeca,oke de ‘hippe’ burger heeft nu de Witte de With,de Pannekoek,de meent,de markthal,iez,en Binnenrotte..Hallo dit is te eenzijdig in een wereldstad!
   Salsa,House,Disco,Nachtclub,Karaoke,Feestcafe,Gay disco deze ontbreken allemaal in Rotterdam.
   En Gordons bar is tot vroeg dicht en is er voor koffie en een broodje..leuk maar geen uitgaansplek!

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Wauw, nergens zeg ik dat het mijn ding is, geef alleen aan dat er in de jaren heel veel al is verandert.

    Feestcafe, wat dacht je van heel stadhuisplein
    Karaoke, in de Oude Haven en als je Tropice in de Zwart-Jan straat niet kent, dikke aanrader en dan ook nog karaoke bij Cafe Aan Zet in de Delfshaven.

    Gay Disco, Gay Palace gesloten vanwege, en dit is van de eigenaar en een regelmatige bezoeker: ‘Sinds de komst van het internet lijkt een homo-ontmoetingsplek niet meer nodig en loopt de klandizie terug. “Je ziet ook dat Rotterdam steeds toleranter is geworden. Zoenen met een andere jongen in bijvoorbeeld de Skihut is hartstikke normaal geworden”, aldus een vaste bezoeker van Gay Palace.

    Nachtclub, zit bij Eendrachtsplein, OQ als het je ding is, Club Vie kan je dansen
    Men is druk bezig met Ferodome aan het ontwikkelen. Vibes is open tot 5.

    Nogmaals, met dank aan GroenLinks zijn vele dancetenten kapot gegaan.
    Kijk naar Aziz van Annabel, keihard werken, zelf ondernement, als de stad het niet doet doe ik het wel. Ja het aanbod mag breder, maar niet vergeten dat er al heel veel is verandert, maar soms zeiken mensen als kleine kinderen om wat ze NIET hebben ipv WEL en soms is het net buiten het centrum

 4. Profielbeeld van Cees van Dijk
  Cees van Dijk

  Wat een opgewonden standjes reageren hier. Onder het motto: ‘als het je niet bevalt, rot je maar op’. Je kunt je de vraag stellen of het werkelijk noodzakelijk is dat de overheid de lasten van een groepje ondernemers op zich moet nemen. En helemaal of de overheid de mogelijkheden van datzelfde groepje ondernemers moet faciliteren. Dat zijn de gerechtvaardigde vragen waarmee de burgemeester worstelt. Uiteindelijk gaat het hier namelijk om een probleem van openbare orde.

 5. Profielbeeld van daan
  daan

  Rotterdam lijkt na 20:00 soms op een dorp.
  Als je mee wil doen met wereldsteden mot er meer leven in de brouwerij komen!!!

  Het moet 24/7 door kunnen gaan come on.

 6. Profielbeeld van Farouk
  Farouk

  Meer nachthoreca en ook meer gay minded in de stad graag..en niet voor het jonge publiek alleen maar voor iedereen.
  De panden aan de westblaak inclusief dat jongerenloket gebouw zou een super locatie zijn om nacht horeca te vestigen en geloof mij maar dat zal een trekker zijn van jewelste en supergezellig,geen woningen erboven dus muziek en nachtleven kan er prima gerealiseerd worden.
  Er is zeker meer discotheken nodig en clubs zoals de IT of EXIT..en dan de danceparade en een gayparade erbij,dan wil iedereen in Rotterdam wonen.

 7. Profielbeeld van Farouk
  Farouk

  Het is echt hard nodig dat er meer horeca met een nachtvergunning komt in de stad rondom het centrum.
  Om een wereldstad met potentie te zijn die bruisend moet over komen heb je echt een breed aanbod qua horeca nodig om de miljoenen expats en studenten te entertainen,een tuttige koffiehoek of artistieke gallerie is dan niet toereikend.
  De Westblaak zou fantastisch zijn met nachthoreca die aansluit met de Mauritsweg en de Witte de Withstraat,met een boog om de Coolsingel op kunnen gaan om daar heerlijk te vertoeven richting het Stadhuisplein.
  Nu die Coolsingel naar horen zeggen een soort Ramblas wordt,waar geflaneerd en rustig gewandeld kan worden a la 1950..ben ik bang dat ie iets te saai wordt voor een wereldstad in spe.
  In het GROTE Rotterdam heb je meer dan genoeg rustige wijken waar je rustig kan wonen en diep in slaap kan vallen.
  Een centrumgebied behoort de spil van uitgaan en nachtvertier te zijn in de late uren waar men de rustige gezapige wijken kan ontvluchten.
  Wat werken betreft in het centrum,de kantoren zijn gesloten na zes uur en het winkelgebied ook op vrijdagavond na,en wonen tja niemand wordt verplicht in het centrum te wonen als je erg rustig gezapig en stil op je schommelstoel je breiwerkje wil afmaken,dat kan op de Meidoornsingel in Schiebroek ook..of in huize Roestrust in Zuid is het ook heerlijk rustig vertoeven.
  ELKE grote stad in Europa of daarbuiten heeft een bruisend levendig horeca beleid tot diep in de nacht..je zal maar in een saaie dooie stad wonen zeg!

  1. Profielbeeld van Eenechterotterdammer
   Eenechterotterdammer

   Precies dit! Als je rust wil moet je niet in het centrum wonen.. Nederland zit vol met plekken waar je rustig kan wonen.. Er zijn op het moment zo veel goede ideen en plannen die onuitvoerbaar zijn door mensen die zeuren over geluidsoverlast.. Op de witte de with straat nota bene.. Dat verzin je toch niet. Daar teken je voor op het moment dat je er gaat wonen.
   In het centrum van Rotterdam moet er leven zijn, ongeacht het tijdstip.

 8. Profielbeeld van Theresa
  Theresa

  denk aan de hippe en bakfietswijken en straten die om het centrum heen worden gerealiseerd..die nieuwe bewoners willen geen herrie en drukke horeca met 24 uurs vergunning rondom hun hippe bakfiets woning hebben.DAT is de clue en de burgemeester moet die nieuwe bewonersgroep te vriend houden om ze aan de stad te binden

 9. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Opinie duidelijk opgetekend, ongehinderd door enige historische kennis. De stad is nog nooit zo bruisend geweest. Ben blij dat Abu het niet uit de klauwen laat lopen zoals in Amsterdam. De komende jaren zal Rotterdam alleen nog maar groeien in bezoekers en horeca, gezien de wijze waarop de stad gepromoot wordt in buitenlandse media. Onbezonnen groei zal leiden tot Amsterdamse toestanden. Er wordt in het centrum van de stad ook nog gewoond en gewerkt. Het stadsbestuur wil dat ook bevorderen. Dan zou ik het houden bij gezellige drukte en niet het pretpark dat D66 er kennelijk van wil maken.

  1. Profielbeeld van Eenechterotterdammer
   Eenechterotterdammer

   De mensen die in de stad wonen en rust willen, kunnen verhuizen naar oost of andere plekken net buiten de stad. De stad is geen plek voor rust. De stad moet bruisen en ongeremd kunnen ontwikkelen. Mensen die daar niet achter staan en gaan klagen over geluidsoverlast horen niet in de stad. Er is genoeg ruimte buiten de stad waar je rustig kunt wonen. Wat ik erg vind is dat het vaak niet de echte Rotterdammers zijn, de mensen die er zijn geboren en getogen, die deze ontwikkeling tegen houden maar mensen die hier net zijn komen wonen en een duidelijk beeld hebben van de omgeving waarin ze willen wonen. Daarmee sturen ze de stad een richting in die niet wenselijk is voor veel andere mensen en de potentie van groei tot een mooie uitgaansstad waar altijf wat te doen is in de weg staan.
   Als je niet tegen drukte kan, is de stad geen plek voor jou..

  2. Profielbeeld van Karin
   Karin

   Opmerkelijk trouwens dat D66 hiermee komt. Dat zijn doorgaans mensen die al dood zijn, maar dat niet weten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.