Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week onthult Ferrie Weeda hoe het er bij een Buurt-bestuurtvergadering in oud/nieuw/historisch Delfshaven/Coolhaveneiland aan toe gaat.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

“Coolhaveneiland?! Ik woont niet op Coolhaveneiland!!” Tegenover me aan de vergadertafel zit een vuurrood aangelopen buurvrouw. Ik weet niet beter of de wijk waar ik woon heet Coolhaveneiland. Dit ligt voor buurvrouw S. blijkbaar anders. “Coolhaveneiland is voor studenten! En kunstenaars! Ik woont in Oud-Delfshaven! En ik wil mijn slager terug! Met spek!”
In een gemêleerde wijk krijg je de neuzen nooit dezelfde kant op. De tweemaandelijkse Buurt-bestuurtbijeenkomsten geven een interessante inkijk in de samenleving op micro-niveau, maar concrete oplossingen komen er zelden. Zelfs over de vraag wat een probleem is, bestaat nauwelijks overeenstemming. Vogels wel/niet voeren, want lieve dieren/vliegende ratten. Wel/niet anarchistisch tuintje, want duurzaam/rommelig. Lokale leden van No surrender mogen niet/wel over de speelplaats rijden, want gevaarlijke hufters/ronkende motoren zijn stoer.

Bij de vergaderingen zijn autoriteiten present. Ook zij dragen weinig bij aan constructieve oplossingen. De buurt bedelt al drie jaar om extra vuilnisbakken en fietsrekken. Waarom duurt dit zo lang, ondanks toezeggingen? Ambtenaar I. wordt boos: “Weet u wel hoeveel vuilnisbakken en fietsrekken er jaarlijks worden aangevraagd bij de gemeente?!” Ook de wijkagent straalt weinig daadkracht uit. Hij klaagt over waterbedeffect en onderbezetting en adviseert vooral het gesprek aan te gaan met de hangjongeren. Buurvrouw L. merkt fijntjes op dat de laatste keer dat zij een hangjongere aansprak, ze als reactie kreeg: “Bek houden k*nkerh*er anders ne*k ik je van achter kapot”.
Buurvrouw S. pruttelt nog na over de naam van de wijk. Ze kijkt me boos aan. Ik heb haar slager verdreven, en straks verdrijf ik haar. Ze weet niet dat ik in de wijk ben opgegroeid. Moet ik me daarmee gaan verdedigen?
Ik vind de naam ‘Coolhaveneiland’ fantastisch, en zoek thuis de oorsprong op. Dat is schrikken. De term ‘Coolhaveneiland’ hoort bij onversneden gentrificatie-beleid, met nauwelijks aandacht voor zittende bewoners. In een officieel rapport heet het woonblok van buurvrouw S. ‘introvert’ en ‘schizofreen’.
Enfin. Wat ik eigenlijk wil vertellen is dat het tóch goed is om met je buren over de buurt te praten – ondanks alle verschillen, en ondanks de matige resultaten. Bovendien wil ik alle lezers uitnodigen voor een rondleiding die ik zaterdag 10 juni om 15u geef in mijn wijk, startend bij Wijkkantoor Coolhaveneiland, Havenstraat 106. De tour is onderdeel van ‘Wijksafari Oud-Delfshaven’, georganiseerd door ‘bewonersorganisatie Delfshaven-Zuid’. Volg je het nog? De rondleiding is gratis, en je krijgt een boekje over Historisch Delfshaven cadeau, helemaal voor niks! Ik geef de tour trouwens ook voor niks, net zoals ik dit stukje schrijf voor niks. Want soms is het goed iets voor niks te doen, voor de buurt en voor de stad.
Naschrift:
De officiële naam van mijn wijk is ‘Delfshaven’. Verwarrend, want je hebt óók de (voormalige) deelgemeente ‘Delfshaven’. Vandaar de alternatieve naam, ‘Coolhaveneiland’. Maar vanwege de kwalijke reuk van gentrificatie weigert de bewonersorganisatie deze naam te gebruiken. Zij noemen mijn wijk ‘Oud-Delfshaven’. Dat maakt alles nog verwarrender, want ze hebben het dan dus niet over Historisch Delfshaven. De bewonersorganisatie is er ook voor onder andere Mathenesse en Bospolder-Tussendijken, en noemt zichzelf daarom ‘bewonersorganisatie Delfshaven-Zuid’. Ineens dringt het besef bij mij door: Ik woon in “Delfshaven-Zuidoost”. Een verfrissend idee.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

✉ ferrie@versbeton.nl

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties