Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week had Eeva zichzelf al streng toegesproken: ook als Marokkaan mag je heus wel bij Leefbaar. Maar Anfal vertrok alsnog.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Toevallig bekeek ik niet zo lang geleden op de website van Leefbaar Rotterdam wie er allemaal precies voor de partij in de gemeenteraad zit. Er kwamen best een aantal bekende gezichten voorbij die regelmatig hun stem laten horen in de media en zich weten te profileren. Dries Mosch, Tanya Hoogwerf, Ronald Buijt en Michel van Elck, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook een aantal raadsleden waar ik nog nooit van had gehoord. Wat doet Esther van der Stel, bijvoorbeeld? En wie is Gerben Vreugdenhill?
Mohammed Anfal viel mij toen ook op. ‘Ohja’, was mijn eerste gedachte, ‘die excuus-moslim waar je nooit meer wat van hoort’. Direct berispte ik mezelf. Wat wist ik eigenlijk van Mohammed Anfal om te denken dat hij een ‘excuus-moslim’ is? Alsof iemand met een migratie- of moslimachtergrond geen rechtse ideeën zou kunnen hebben? ‘Nee, je moet mensen niet beoordelen op hun achtergrond, maar op de inhoud’, sprak ik mezelf toe. ‘Hij zal vast wel een oprechte Leefbaar-aanhanger zijn. Waarom niet?’
Deze week kreeg mijn interne wijsvinger ongelijk toen de politieke bombshell van het jaar bekend werd: Anfal is overgestapt van Leefbaar Rotterdam naar Nida, waardoor het college direct zijn krappe meerderheid in de raad is verloren. Met een bestuurlijke crisis als gevolg.

Kiezen voor een outsider

Het is een zeer opmerkelijke overstap van een Islam-kritische naar een op de Islam geïnspireerde partij. Anfal vertelde NRC dat hij ooit uit loyaliteit kandidaat voor de partij is geworden. Leefbaar had hem als ondernemer eens uit de brand geholpen in een conflict met de gemeente. Hij was als politieke naïeveling op de lijst gegaan. Toen hij de partij eenmaal beter leerde kennen voelde hij zich steeds minder op zijn plek en, inderdaad, de ‘excuus-Marokkaan’.
Hoe komt het dat Leefbaar Rotterdam iemand in de raad had die helemaal nooit zo overtuigd was van de partij-ideologie? Hadden ze destijds niet een meer geschikte, stabiele kandidaat kunnen vinden? Waarom kiezen voor zo’n outsider?
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het zeer geringe ledenaantal van de partij een rol speelt. Eerdmans zei laatst tegen Pownews dat de partij nu 350 leden heeft in de stad. Ik schrok. Dat is écht niet veel. Het is de grootste partij in de gemeenteraad en zet al 15 jaar hun stempel op de lokale politiek. En dan heb je maar 350 leden op 14 zetels en bijna 60.000 stemmers. Ter vergelijking: Judith Bokhove twitterde laatst dat GroenLinks, 2 zetels, bijna 1000 leden heeft. Ook de PvdA, 8 zetels, heeft een veelvoud van wat Leefbaar aan leden heeft.

Dat betekent dat Leefbaar uit een relatief kleine vijver moet vissen om geschikte kandidaten te vinden voor raadsfuncties, gebiedscommissies en partijfuncties. Voor de volgende verkiezingen nóg lastiger nu ook de PVV op zoek is naar kandidaat raadsleden, en waarschijnlijk deels in dezelfde vijver vist. De vraag is dan ook wie wethouder Schneider, die woensdagavond is opgestapt vanwege de Waterfront affaire, gaat vervangen.
In het licht van het lage ledenaantal is het opeens heel begrijpelijk waarom Leefbaar een alliantie met Forum voor Democratie is aangegaan. Waar 350 leden weinig is voor een partij als Leefbaar Rotterdam, vind ik 350 lokale leden voor een nieuwbakken partij als Forum voor Democratie juist véél. Die partij bouwt een beweging op en weet kennelijk mensen te mobiliseren. Niet zo gek dat Leefbaar hulp uit deze hoek kan gebruiken.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.