Politiek21 juni 2017

Geloofwaardigheid Eerdmans verdampt in aanpak seksuele straatintimidatie

Opinie

Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie vormen een alliantie bij gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Volgens de PvdA’ers Marco Heijmen en Fatima Talbi verliest wethouder Eerdmans daardoor zijn geloofwaardigheid in de aanpak seksuele straatintimidatie.

still uit de video waarin Eerdmans en Baudet aankondigen te gaan samenwerken Beeld: Leefbaar Rotterdam

Op 8 juni presenteerde wethouder Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) met veel tamtam de aanpak straatintimidatie. De boodschap: seksuele straatintimidatie is niet normaal. De PvdA staat vierkant achter deze boodschap. Dat veel vrouwen zich niet veilig voelen op straat vanwege het wangedrag van bepaalde heren is onacceptabel. Er moet een halt toegeroepen worden aan mannen die de grenzen van respect overgaan, beledigend en intimiderend vrouwen nalopen. In februari nog heeft Ahmed Marcouch namens de PvdA in de Tweede Kamer een initiatiefwet voorgelegd voor de strafbaarstelling van dit type wangedrag. Het is goed dat Rotterdam een campagne start om de norm te stellen, de norm bevordert met voorlichting en het overtreden van de norm strafbaar stelt.

Het is daarom verbijsterend dat Eerdmans, als politiek leider van Leefbaar Rotterdam, bekend maakte dat hij een verbond sluit met Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Wie de uitlatingen van Baudet kent, weet dat deze man niet als norm heeft dat je vrouwen niet moet intimideren. “Gewoon nog even aandringen”, is zijn devies. Baudet verkondigt een vrouwbeeld waarin de vrouw niet wil dat je hun ‘nee’, hun weerstand respecteert. “De realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden.”

De geloofwaardigheid van de wethouder is abrupt verdampt. Niemand zal begrijpen dat de wethouder een harde aanpak wil laten gelden voor sissende jongeren, terwijl hij het champagneglas heft met de man van wie diezelfde jongeren bedenkelijke adviezen meekrijgen. Wil de wethouder zijn geloofwaardigheid herwinnen dan zal hij ferm afstand moeten nemen van de uitspraken van Baudet. Hij zal ook Baudet erop moeten wijzen dat hij prompt in Rotterdam de zwaarste boete krijgt, mocht hij zijn verwerpelijke ideeën in onze straten praktiseren.

Als Eerdmans erbij blijft geen afstand te nemen, dan blijven de uitspraken van Baudet aan hem kleven. Maar niet alleen de wethouder heeft zijn geloofwaardigheid dan te grabbel gegooid. Als Eerdmans verantwoordelijk blijft voor de aanpak straatintimidatie staat tevens de geloofwaardigheid van de gemeentelijke campagne op het spel. Dat kan de raad niet toelaten. Die verantwoordelijkheid moet dan worden overgedragen aan een collega-wethouder die niet besmet is met de uitspraken van Baudet.

De Pvda fractie heeft voor donderdag 22 juni een interpellatie aangevraagd in de raad van Rotterdam.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Leefbaar Rotterdam, straatintimidatie en Thierry Baudet

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *