Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Dit jaar doe ik voor de eerste keer mee aan de Roparun, de estafetteloop van Parijs of Hamburg naar Rotterdam die dit jaar voor de 26ste keer plaatsvindt. Een tocht van ruim vijfhonderd kilometer door steden en slaperige dorpjes. Waar en waarom is de Roparun ontstaan? Ik besloot het uit te zoeken. 

Toen twee Rotterdamse vrienden begin jaren negentig een weddenschap aangingen (“Wedden dat ik zonder problemen van hier, Rotterdam, naar Parijs loop?”), konden ze niet vermoeden dat deze grootspraak zou uitmonden in een jaarlijks terugkerend mega-evenement. Sinds 1992 klinkt in het pinksterweekend traditiegetrouw het startschot voor duizenden sportieve weldoeners, die langs het parcours worden aangemoedigd door een veelvoud aan toeschouwers.
Arie Wezemer was erbij vanaf het prille begin en heeft de Roparun door de jaren heen zien uitgroeien tot wat het nu is. Als geen ander weet hij hoeveel organisatie het vergt om de loop in goede banen te leiden. “En die organisatie is perfect. Onze motorrijders zorgen voor controle en veiligheid. We hebben medische teams op de route en zelfs onze eigen Wegenwacht staat paraat, mocht er een volgwagen met pech uitvallen of onverhoopt in de greppel rijden.” Tijdens de Roparun doet het kantoor aan de Jan van Galenstraat in Schiedam – waar ik hem spreek – dienst als zenuwcentrum.

Cijfers

Eerst even wat cijfers over de Roparun. In het beginjaar deden dertien teams mee en bedroeg de opbrengst omgerekend rond de vijftigduizend euro. Aan de komende editie doen ruim 330 teams mee, die samen in totaal meer dan 150 goede doelen steunen. Ruim een vijfde van de teams komt uit Rotterdam, maar de regio is ook goed vertegenwoordigd. In 2016 bracht de Roparun meer dan vijf miljoen euro op; alle edities bij elkaar brengen het totaal op ruim 73 miljoen, allemaal voor het goede doel.
Een Roparunteam bestaat uit ongeveer 25 mensen, waarvan er acht ook daadwerkelijk lopen. De anderen faciliteren – en dat is minstens zo belangrijk. Zo gaan er altijd fietsers mee, om de lopers in de gaten te houden. Maar ook voor het moreel en om de routekaart te lezen. Dan zijn er de chauffeurs van het volgbusje. Weer anderen zorgen voor de logistiek. Sommige teams hebben een masseur (geen overbodige luxe) en altijd is er een kok aan boord.
In 2012 werd besloten om Hamburg toe te voegen als startlocatie, omdat dankzij de toename van het aantal teams de veiligheid van de lopers vanuit Frankrijk niet meer kon worden gegarandeerd. De organisatie van de Roparun koos voor de Duitse havenstad vanwege de vergelijkbare afstand tot Rotterdam, maar ook omdat er een geschikt parcours kon worden uitgestippeld.

Roparunning-1600 900-1
Beeld door: beeld: Xenia Gottenkieny

Goede doel

Hoewel de Roparun in de loop der jaren groter en groter is geworden, is aan het charitatieve karakter niets veranderd. De opbrengst gaat naar het goede doel. Dat doel is het leven van kankerpatiënten draaglijker maken. Wezemer: “Het gaat ons om de mens achter de patiënt. Eventjes de ziekte vergeten. We kennen allemaal wel iemand die de ziekte heeft meegemaakt. Dan weet je dat het geen pretje is, en dat is zacht uitgedrukt.”
Ook Wezemer kent de scepsis bij mensen die wel willen geven, maar twijfelen aan het nut ervan. Het schandaal bij Alpe d’Huzes ligt velen nog vers in het geheugen. Wezemer: “Wij willen niet dat er geld aan de strijkstok blijft hangen. Dat is dodelijk voor een charitatieve instelling. Daarom zorgen wij ervoor dat het geld wordt uitgegeven. We hebben concrete doelen, zodat mensen kunnen zien waar hun donaties naartoe gaan.” Het geld van de Roparun wordt bijvoorbeeld besteed aan het inrichten van een huiskamer in een hospice, of aan de aanschaf van handventilatoren voor patiënten die last hebben van de warmte. Maar er zijn ook grotere doelen, zoals een bungalowvakantie voor patiënten. Ook zijn bijna alle zogenoemde hoofdhuidkoelers in Nederland – waardoor je bij een chemo in veel gevallen niet kaal wordt – geschonken door de Roparun.

Daar is het feestje!

Meedoen met de Roparun doe je echter niet alleen voor het goede doel. “Toen Parijs nog de eindbestemming was, werd de Roparun altijd afgesloten met een enorm feest. Een biertje gaat er wel in na zo lang gelopen te hebben. En er ontstonden zelfs liefdesrelaties…”, memoreert Wezemer. Door de enorme toename van teams door de jaren heen, barstte het slotfeest uit haar voegen. Vanwege de geluidsoverlast werd daarom in 2004 besloten de route om te draaien. Het feest na afloop is in de ban gedaan. Nu wordt gefinisht op de Coolsingel en gaat elke deelnemer na binnenkomst zijns weegs, want bijna alle teams komen uit Nederland. Voor sommigen heeft dat de Roparun minder leuk gemaakt. Niet voor Wezemer. “Finishen op de Coolsingel is een feest op zich.”
De hele route van Parijs/Hamburg naar Rotterdam laat zich trouwens kenmerken door feest en gezelligheid. Steden en dorpen op de noordelijke route vanuit Hamburg, waaronder Zutphen en Almelo, omarmden de goede sfeer rondom de Roparun al snel. Op de zuidelijke route is de Roparun in sommige plaatsen aanleiding tot een waar volksfeest. “In Frankrijk zijn er een paar feesten, zoals in Bertry. Verderop in België is het feest in Zele, bij de plaats Dendermonde. In Nederland kom je de grens over bij Putte, gevolgd door Ossendrecht en Bergen op Zoom. Feest, feest, feest. De hele nacht door.”
Niet voor niets zijn de doorkomstplaatsen belangrijk voor de organisatie van de Roparun. Ze geven de deelnemers tijdens het afzien iets om naar uit te kijken. Deelnemers verkiezen ieder jaar voor zowel de noordelijke als de zuidelijke route de leukste doorkomstplaats, die zich dan voor één jaar Roparunnerstad mag noemen. De verkiezing zorgt er ook voor dat de Roparun gaat leven bij de plaatselijke bevolking. Een doorkomst staat dan ineens niet voor ontregeling van het verkeer, maar voor gezelligheid.

Niet teveel Rotterdam

De Roparun is in alles een Rotterdams evenement, zoals de naam al doet vermoeden. Het heeft in al die jaren veel te danken gehad aan de inzet van teams en vrijwilligers uit de havenstad. De samenwerking met de gemeente is erg goed, zegt Wezemer. De Roparun kreeg zelfs van burgemeester Aboutaleb te horen dat het evenement bij Rotterdam hóórt. Toch ziet Wezemer er ook het gevaar van in als de Roparun teveel ‘Rotterdam’ uitstraalt. “We streven naar landelijke bekendheid. De Rotterdamse signatuur willen we behouden, maar dit mag niet ten koste gaan van sponsorinkomsten en deelname van teams uit de rest van het land.”
Graag ziet Wezemer dan ook dat de Amsterdamse politiek zich eveneens sterk maakt voor deelname. “Dat is niet alleen goed voor de gezonde rivaliteit tussen de twee steden, maar laat ook het landelijke bereik zien van de Roparun. Zeker als de Amsterdamse politici in hun kielzog bijvoorbeeld ook die in Den Haag en Utrecht enthousiasmeren. Ongetwijfeld kan dit meer steden verleiden mee te doen.” Zover is het nog niet, maar wat niet is kan nog komen.
En toch. Wie Roparun zegt, zegt Rotterdam. Het evenement staat prominent op de kalender van de stad. Sport en het goede doel gaan hier op ongekende schaal hand in hand, aangevuld met een flinke dosis gezelligheid. Ik ga dus genieten dit jaar. En afzien, een beetje.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

dscf1653

Jaap Rozema

Auteur

Jaap Rozema (1983) schrijft over wetenschap en economie. Hij probeert niet om het wetenschappelijke verhaal te ontdoen van al haar vooronderstellingen, maar juist te betogen dat deze bijdragen aan waarheidsschepping. Tevens is hij fractiemedewerker bij de Partij voor de Dieren in Rotterdam.

Profiel-pagina
Xenia-avatar

Xenia Gottenkieny

Illustrator

Xenia Gottenkieny (Hameln , Germany) has studied audiovisual arts at the Willem de Kooning Academy in The Netherlands (1992-1995). She is a Rotterdam based (collage) artist, musician and photographer.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.