Kunst & Cultuur7 juni 2017

Hiphopkroeg

Column

Wanneer krijgt Rotterdam nou eindelijk een degelijk hiphopcafé? Jelena vraagt het zich af in de juni-editie van de Uitagenda Rotterdam

Beeld: ikRotterdam

Een tijd terug dronk ik een biertje in een niet nader te noemen café in het Oude Noorden. Een vriendin van me stond dat weekend als invaller achter de bar, anders was ik er vrijwel zeker nooit naar binnen gelopen. De inrichting was nietszeggend, de verlichting was te hard, en de sfeer was op z’n zachtst gezegd suf en ongemakkelijk. Aan de bar zaten wat mannen van middelbare leeftijd voor zich uit te staren en in de hoek probeerden twee jongens een paar euro uit het gokautomaat te trekken.

Naast het gratis bier was alleen de muziek de moeite waard. Uit de speakers schalden producties van Madlib, Mike WiLL Made-It en 9th Wonder. Als ik mijn ogen sloot en het geluid van de gokkast negeerde, leek het bijna alsof ik mijn nieuwe stamkroeg gevonden had.

In 1992 opende Café De Duivel de deuren aan de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. In no time werd het de plek waar hiphopliefhebbers zich verzamelden na een concert, in het weekend of na een lange werkdag. Waar opkomende hiphopdj’s vlieguren konden maken. Waar zelfs Amerikaanse hiphoplegendes als Ghostface Killah en The Roots kwamen buurten als ze een bezoek aan Nederland brachten.

"In Amsterdam is De Duivel nog altijd een begrip, maar in Rotterdam ontbreekt een degelijk hiphopcafé"

25 jaar later is hiphop doorgedrongen tot de mainstream, mogen Rotterdamse rappers met regelmaat een platina plaat in hun zak steken en zijn er elk weekend tientallen hiphopfeestjes in de grote steden. In Amsterdam is De Duivel nog altijd een begrip, maar in Rotterdam ontbreekt een degelijk hiphopcafé. Ondertussen heb ik een leeftijd bereikt waarop ik niet perse twee keer per week in een club wil staan. Maar ik wil me ook niet opsluiten in mijn woonkamer om verzekerd te zijn van goede hiphop. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben, dus ik het tijd voor een oplossing.

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Zorg voor een goede sfeer, pleur wat turntables in een hoek, draai nieuwe releases en classic hiphopplaten, en vergeet het bier niet koud te zetten. Bonuspunten als er een fijn terras bij inbegrepen is. Dan beloof ik plechtig dat ik stamgast word.

Reageer of deel op Social Media

Tags:hiphop, uitagenda en Uitagenda Rotterdam

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *