Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: De Grote Visserijstraat.

bospolder_018a
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

In de Grote Visserijstraat zitten minstens honderd kapperszaken. Steeds als een andersoortige winkel ermee stopt — en dat gebeurt vrij regelmatig — komt er een kapper voor in de plaats. Mijn favoriet is Salon Pink me Up, waar in het weekend Turkse bruiden in gigantische witte jurken gekapt en opgemaakt worden. Als ik erlangs loop, gluur ik naar binnen om een glimp op te vangen van een soort pracht en praal die in mijn leven nooit voorkomt.

De Grote Visserijstraat is niet erg mooi. De stoepen zijn groen uitgeslagen en verzakt. Aan scheefgezakte hekjes staan de fietswrakken naast volle afvalcontainers. Het is moeilijk om controle uit te oefenen op het uiterlijk van je leefomgeving. Je kapsel is daarentegen met een bezoekje aan de kapsalon zo gefikst. De straat is misschien niet mooi, maar de mensen in deze buurt doen hun best om dat wel te zijn.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Rachida
  Rachida

  De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor de stoepen en de openbare wegen in de stad,ook in de Grote Visserijstraat.
  De verhuurders van die woningen daar zijn weer verantwoordelijk voor de huizen ook aan de buitenzijde.
  Fietswrakken behoort gemeentewerken weg te halen.
  De roteb hoort die volle afvalcontainers op tijd te legen.
  Dat buurtbewoners dan toch nog in die verzakte niet onderhouden winkelpanden hun kapsalon willen beginnen is juist te prijzen.
  Met leegstand bereik je helemaal niets,en die verhuurders van die panden willen WEL iedere maand hun huurpenningen zien..wie anders gaat huurderving betalen?
  Dus wanneer iemand vind er zijn teveel kapsalons of teveel belwinkels,die zou ZELF eens een ondernemersplan kunnen maken(een haalbare in de betreffende wijk)en dan een leuke zak in dat pand openen.
  De gemeente kan nu eenmaal niet in elke wijk de pand verhuurders voor de helft aan huurpenningen sponsoren om zo een beginnende student of hippe bar in dat lege pand te krijgen,dan moeten de burgers van Rotterdam dit weer op hun beurt met belastingen ophoesten.
  Helaas zijn veel mensen niet op de hoogte dat de jaren 30 tot 80 niet meer is.
  Kleine winkeltjes met specifieke waren zoals de kruidenier,waterstoker,fourniturenhandel,winkel van Sinkel,de Gruijter en allerlei andere kleine winkels met dito ondernemers zijn met de vooruitgang van industrie en supermarkten niet meer haalbaar.
  En die kleine winkelpanden zijn er nog wel maar wat moet die verhuurder ermee?
  Die wil gewoon WEL iedere mand het volle pond aan huur ervoor hebben,maar wie wil nu ondernemen in dat pandje,en is dat dan haalbaar om er een goed inkomen mee te hebben?
  Nee is het antwoord!
  Daarom zullen winkels vaak met ondernemers ingevuld worden die WEL iets beginnen in kleine pandjes met handel die in de buurt ervan nog wat oplevert.
  De gemeente is NIET verantwoordelijk wie of wat in een winkelpand zijn of haar onderneming mag starten,tenzij..die gemeente een subsidie verstrekt of die pandeigenaar voor de helft aan huurpenningen betaalt.
  Dan kan de gemeente bepalen wie er in komt(logisch wie betaalt bepaalt)maar dat gaat de gemeente wel weer verhalen op de burgers met verhoogde belastingen!
  Misschien beter niet klagen over leegstaande winkelpanden of teveel belwinkels of..zelf een onderneming starten.
  Anders zorgt de gemeente na veel geklaag voor invulling hiervoor maar betaalt de burger de prijs hiervoor!
  En weten die bewoners van de Grote Vis niet dat ze de gemeente kunnen bellen voor de buitenruimte?

  1. Profielbeeld van Fay van der Wall
   Fay van der Wall

   Hoi Rachida,
   ik klaag niet over de kappers in de Grote Visserijstraat hoor, ik vind het juist mooi! Als bewoner van die straat gebruik ik trouwens zeer regelmatig de Buiten Beter app om zaken als volle containers en fietswrakken aan de gemeente door te geven. Dat werkt vaak goed, maar niet altijd.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Volgens mij staat de Zoutziedersstraat op bovenstaande foto!
  Deel tussen de Korfmakersstraat en de Grote Vis.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500