Voor de harddenkende Rotterdammer

Adviseren over de financiën en financiering van startups, zowel aan startups als aan investeerders: dat is wat Finance for Startups doet. Oprichter Tom Veldkamp (34) over geld, beleggingen en de Rotterdamse markt.

9977-WEB-Willem de Kam
Beeld door: beeld: Willem de Kam

Finance for Startups. Doen jullie wat ik denk dat jullie doen?

“Waarschijnlijk wel (lacht). Wij geven advies over de financiering en financiën van startups, zowel aan startups als aan investeerders.”

Op Google staat dat jullie beleggingsadvies geven. Ik moet dan aan de beurs denken.

“Waar staat dat? Bij Google Maps? Dat staat daar inderdaad. Onze dienstverlening is nog wel iets breder maar in essentie draait het om beleggingen: een investeerder leent geld uit aan een bedrijf met het doel om er geld mee te verdienen. Wij adviseren aan investeerders wat een goede belegging is en aan startups hoe je een goede belegging bént. Dat laatste is meer dan alleen de financiële onderbouwing. De samenstelling van het team, de ontwikkelingsfase van het product en de afzetmarkt zijn hierin ook bepalend.”

Goed dat jullie er zijn! Zijn jullie de eerste in Nederland die dit doen?

“Nee en vast ook niet de laatste. De laatste jaren is er steeds meer behoefte aan dit soort advies. Misschien had ik in 2010 wel de eerste kunnen zijn. De domeinnaam financeforstartups.nl is al sinds 2010 in mijn bezit. Toen kwam ik al op het idee om startups en beleggers met elkaar in contact te brengen, maar er was altijd een ‘reden’ om het niet te doen. Toen ik in 2014 bij KPN ging werken en Jeroen ontmoette, wist ik wat ik nodig had: een partner om het samen mee te doen. Samen ondernemen is leuker en duurzamer. Jeroen was het stukje die mijn puzzel compleet maakte (lacht keihard).”

Waarom zou ik als startende ondernemer niet gewoon naar de bank gaan?

“In twee procent van de gevallen heeft dat nut. Sinds de financiële crisis nemen banken nog maar weinig risico. En startups zijn risicovol om geld aan te lenen. De vuistregel is dat van de tien startups zeven het niet halen, twee redelijk succesvol worden en eentje een knallend succes wordt. Als startup ben je dan aangewezen op particuliere beleggers die wel risico durven nemen, de zogenaamde business angels. In ruil daarvoor krijgen die business angels aandelen in je bedrijf en vragen ze een hoog rendement. Met die succesvolle belegging dekken ze dan de onsuccesvolle beleggingen af.”

Voor welk bedragen kan ik bij jullie aankloppen?

“Ik zou zeggen dat het zin heeft om met ons te praten als je 350.000 euro en meer nodig hebt. Tot nu toe zijn de financieringsaanvragen niet boven een miljoen gekomen maar we zouden ook voor grotere bedragen investeerders kunnen vinden.”

9969-WEB-Willem de Kam
Beeld door: beeld: Willem de Kam

En waar verdienen jullie je geld dan mee?

“Zoals ik eerder zei, is onze dienstverlening behoorlijk breed. Ten eerste kunnen we startups helpen om een goed financieel onderbouwd businessplan te schrijven. We focussen dan op de pilaren team, product, markt en financiën. Soms ligt er al een plan en dan gaan we direct aan de slag om geld op te halen. Als dat geld binnen is, kunnen we ook een dag per week bij de startup op kantoor komen zitten om de financiën te doen. ‘CFO for a Day’ heet dat. Voor een businessplan en CFO spelen, vragen we een vaste fee. Voor het binnenhalen van financiering krijgen we een percentage van het bedrag.”

Daar in Amsterdam zeggen ze weleens dat het daar allemaal gebeurt. Waarom hebben jullie voor Rotterdam gekozen?

“De markt voor startups en alles daaromheen is in Amsterdam redelijk verzadigd. Wij zagen enorme kansen in Rotterdam. Wist je dat er in het centrum alleen al 258 startups zijn? En er zijn hier weinig bedrijven die doen wat wij doen. Amsterdam mag dan meer startups hebben, maar dat zegt niets over de kwaliteit. De meest succesvolle startup van de afgelopen jaren komt gewoon uit Rotterdam: Coolblue. Daarnaast komt Jeroen uit Rotterdam en heeft hij een groot netwerk hier.”

Kan de gemeente eigenlijk nog wat verbeteren aan het startupklimaat?

“Zeker en voor betrekkelijk weinig geld. Het belangrijkste wat ze kunnen doen, is een podium geven aan jonge ondernemers. Schrijf een wedstrijd uit, geef de winnaar 10.000 euro en de grote investeerders komen dan vanzelf. Verder is voor investeerders vertrouwen in een bedrijf belangrijk en de gemeente kan dat aan startups geven door hun producten of diensten af te nemen. En heel praktisch: durf vooruit te betalen. Een startup kan lelijk in de problemen komen als ze negentig dagen moeten wachten op een factuur en in de tussentijd geen loon kunnen uitbetalen.”

Zijn jullie in Spaces gaan zitten in de hoop daar veel klanten te vinden?

“(lacht) Dat zou je denken maar volgens mij hebben we nog niemand uit Spaces geholpen. Nee, Spaces heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en de ligging is fantastisch. Ik reis elke dag uit Amsterdam en alsnog ben ik in Rotterdam minder geld kwijt aan reiskosten plus huur dan voor een vergelijkbaar kantoor op dezelfde locatie in Amsterdam.”

Jullie bestaan op 1 juli een jaar. Hebben jullie het roer al een keer helemaal om moeten gooien?

“Absoluut. We zijn begonnen met het idee dat we evenveel werk zouden doen voor startups als voor investeerders. Voor investeerders zouden we gaan analyseren wat goede startups zouden zijn om in te investeren. Het bleek dat we toen op de stoel van de investeerder gingen zitten. Zij doen die analyses zelf wel. De vraag naar advies was veel groter aan de kant van de startups. Toen we dat realiseerden, hebben we ons businessmodel omgegooid.”

9896-WEB-Willem de Kam
Beeld door: beeld: Willem de Kam

Zou je wat tips kunnen geven voor al die jongens en meisjes in Rotterdam met ondernemersdromen?

“Uiteraard. De gouden tip wat betreft financiering is dat je zo lang mogelijk moet wachten met het binnenhalen van investeerders. Als jij je bedrijf grotendeels kan opbouwen met eigen geld, dan geeft dat veel vertrouwen in eventuele geldschieters. Aan de andere kant moet een ondernemer zich wel op tijd realiseren dat hij geld nodig heeft. Tussen die realisatie en het moment dat het geld op je rekening staat, kan enkele maanden zitten.
Wat betreft ondernemen een beetje de standaardtips. Zoals: luister heel goed naar je klanten. Zij zorgen voor de omzet. Te lang vasthouden aan je eigen idee of droom kan je fataal worden. Als we ons nog op investeerders hadden gericht, hadden wij niet meer bestaan. Een andere tip is dat je beslissingen moet durven te nemen. Iets doen is beter dan nietsdoen.”

Deze interviewreeks met jonge beeldbepalende ondernemers in Rotterdam is tot stand gekomen in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe. (Wat betekent dit?) R’damse Nieuwe is een community van ondernemende Rotterdammers tussen de 18 en 35 jaar die zich inzetten om de stad bruisend en aantrekkelijk te maken. Ken jij iemand die in deze serie zou passen? Mail Osman.
Logo R'damse Nieuwe

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Jasper Meeuwissen

Jasper Meeuwissen

Als scholier wist Jasper Meeuwissen (1987) niet zo goed wat hij wilde. Politicologie dan maar. Jaren na zijn afstuderen weet hij nog steeds niet zo goed wat hij wil. Eigenlijk wil hij niet kiezen. Daarom studeerde hij onlangs ook nog journalistiek. Jasper vindt het leuk om mensen te interviewen die wel weten wat ze willen en schrijft graag verhalen die goed aflopen.

Profiel-pagina
Willem1

Willem de Kam

Fotograaf

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.