Beeld25 juli 2017

Ondertijds: Sorry gebouw

Fotocolumn

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: Sorry, gebouw.

Beeld: Frank Hanswijk

Vanaf het moment dat hij als zesjarig jongetje zijn eerste doos lego kreeg, wilde de architect niks anders dan bouwen. Hij was nooit een natuurtalent in de exacte vakken geweest, maar met hangen en wurgen lukte het om tot de TU Delft toegelaten te worden. Daarna ging op de faculteit bouwkunde zijn wereld open. Bouwen was niet alleen maar stenen stapelen, het was een manier om vorm te geven aan de wereld. Sterker nog: vorm te geven aan een betere wereld!

Maar na zijn afstuderen bleek die wereld weerbarstig. Zijn eerste ontwerp voor een groot project werd door de ontwikkelaar en de aannemer ontdaan van zijn schoonheid en inventiviteit. Te duur en te moeilijk. Wat uiteindelijk gebouwd werd, had in de verste verte niks meer te maken met een betere wereld.

Jaren verstreken en de architect lag eens in de zoveel tijd nog steeds ’s nachts wakker van dat misbaksel. Niet zozeer om zijn eigen eer, maar om de mensen die ernaast woonden en tegen de lelijk afgewerkte betonranden en kozijnen aan moesten kijken. En om de mensen die erin werkten; bedompt en hokkerig, in plaats van licht en ruimtelijk. Pasgeleden stapte de architect in het holst van de nacht met een spuitbus in zijn tas op de fiets. Mooier werd het gebouw er niet op. Maar hij had zich lang niet zó goed gevoeld.  

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:architectuur, fotografie, graffiti en stadse lelijkheid

Sectie: Beeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *