Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: Sorry, gebouw.

sorry gebouw
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Vanaf het moment dat hij als zesjarig jongetje zijn eerste doos lego kreeg, wilde de architect niks anders dan bouwen. Hij was nooit een natuurtalent in de exacte vakken geweest, maar met hangen en wurgen lukte het om tot de TU Delft toegelaten te worden. Daarna ging op de faculteit bouwkunde zijn wereld open. Bouwen was niet alleen maar stenen stapelen, het was een manier om vorm te geven aan de wereld. Sterker nog: vorm te geven aan een betere wereld!
Maar na zijn afstuderen bleek die wereld weerbarstig. Zijn eerste ontwerp voor een groot project werd door de ontwikkelaar en de aannemer ontdaan van zijn schoonheid en inventiviteit. Te duur en te moeilijk. Wat uiteindelijk gebouwd werd, had in de verste verte niks meer te maken met een betere wereld.
Jaren verstreken en de architect lag eens in de zoveel tijd nog steeds ’s nachts wakker van dat misbaksel. Niet zozeer om zijn eigen eer, maar om de mensen die ernaast woonden en tegen de lelijk afgewerkte betonranden en kozijnen aan moesten kijken. En om de mensen die erin werkten; bedompt en hokkerig, in plaats van licht en ruimtelijk. Pasgeleden stapte de architect in het holst van de nacht met een spuitbus in zijn tas op de fiets. Mooier werd het gebouw er niet op. Maar hij had zich lang niet zó goed gevoeld.  

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.