Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De WdKA Graduation Show is voor de studenten van de Willem de Kooning Academie het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen weekend toonden meer dan 300 jonge kunstenaars en ontwerpers hun projecten aan het grote publiek. We lichten drie typisch Rotterdamse eindexamenprojecten uit.

Hamas, Hamas

Anouk Smith komt uit een Rotterdamse familie. Voor haar Joodse oma Miep (85) is de oorlog een rode draad in haar leven, net als de club Feyenoord. Het doet haar dan ook behoorlijk pijn dat de supporters zich zo vaak bedienen van leuzen als ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’. Iedere maand gaat Miep naar Feyenoord om daar, gesterkt door de fanclub, in gesprek te gaan met de supporters. “Het is heel leuk dat zo’n omaatje dat doet en het is een heel mooi beginpunt, maar ze kan het niet alleen”, aldus Anouk.

Willem de Kooning Graduation Show 2017
Anouk Smith – Loze Leuzen

Om de vanzelfsprekendheid van antisemitische uitlatingen in voetbalstadions aan de kaak te stellen verdraaide Anouk de populaire uitroepen om ze zo te ontkrachten. Enkele van deze Loze Leuzen zijn “Hamas, Hamas, jouw moeder doet zeker nog jouw was” en “Hamas, Hamas, jij bent zeker 3x blijven zitten in de kleuterklas”.
Via posters en truien brengt Anouk haar Loze Leuzen onder de aandacht van een grote groep mensen. “Via zo’n expositie op de Willem de Kooning komt het project natuurlijk nooit bij de harde kern. Met de truien en posters wilde ik het op plekken laten zien waar wel Feyenoordsupporters komen”. Iedereen die nog een idee heeft voor een passende leus – denk aan rijmwoorden als matras, pinpas of contrabas – kan hiervan een eigen trui of poster laten maken.

Anouk Smith, Loze Leuzen, Willem de Kooning Graduation Show
Anouk Smith, Loze Leuzen

Helden van de straat

Illustrator Funs Janssen (ook wel: Funzig) is opgegroeid in Limburg. Inmiddels woont hij op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid; volgens hem best wel een beruchte straat. Met zijn afstudeerproject De Laan wil Funs probleemjongeren in Rotterdam-Zuid op een voetstuk zetten. “Heel veel mensen hebben negatieve associaties bij deze jongens en reageren op een bepaalde manier. Dit vind ik niet oké”. Zijn project bestaat onder meer uit De Cavalier, een modern glas-in-lood raam van gekleurd polyester en hout. Ridderhelm en maliënkolder worden in zijn werk gecombineerd met kenmerken van de hedendaagse straatcultuur, zoals kleding en elementen uit de stedelijke omgeving. Het liefst wil Funs dat zijn ramen in panden in Rotterdam-Zuid terechtkomen, zodat zijn hedendaagse Rotterdamse helden ook door buurtbewoners gezien worden.

Funs Janssen, De Cavalier, Willem de Kooning Graduation Show 2017
Funs Janssen, De Cavalier

Dit is Rotterdam

Van Nieuwkomert tot Rotterdammert (VNTR) is het afstudeerproject van Anne-Marije Manting. Het heet nieuwe Rotterdammers welkom en laat hen kennismaken met de essentie van de stad. VNTR richt zich op de gevolgen van de verhipstering en verpopularisering van Rotterdam. “Er moet heel erg bewust worden nagedacht over de waardes die Rotterdam nu heeft en hoe we die kunnen behouden met het oog op de toekomst”, aldus Anne-Marije.

In de installatie Van Niewkomert tot Rotterdammert luister je al zittend in een bouwplaats vol bakstenen en zand naar verhalen over de stad, verteld door echte Rotterdammers. Ze gaan over de dagelijkse dingen die Rotterdam zo eigen maken; de bouw van de Euromast, bruine kroegen en de typisch Rotterdamse mentaliteit, en weten de luisteraar daarbij soms zelfs te ontroeren.
Onderdeel van VNTR is ook een praktijkdag waarop nieuwkomers hun kennis over de stad in de praktijk kunnen brengen. Op zo’n dag ga je bijvoorbeeld vuil ophalen met de Roteb of een woensdag meewerken in een kraam op de Afrikaandermarkt. ‘Niet lullen maar poetsen’ is daarbij de mentaliteit, want alleen zo maak je kennis met die typische hardwerkende Rotterdammer.

Anne-Marije Manting, VNTR, Willem de Kooning Graduation Show 2017
Anne-Marije Manting, VNTR

VNTR heeft ook een eigen Instagram-pagina. Foto’s van Rotterdam worden hier gecombineerd met verhalen en weetjes over de stad. Anne-Marije wil zich hiermee onderscheiden van alle andere kanalen waarop snapshots van Rotterdam worden geplaatst. “Ik zie dan een foto van een latte macchiato met een figuurtje erin, maar dit kan ook in Amsterdam zijn, in Parijs, in Londen. Rotterdam is echt veel toffer dan een latte macchiato met een figuurtje erin”.

Anne-Marije Manting, VNTR , Willem de Kooning Graduation Show 2017
Anne-Marije Manting, VNTR

Uit liefde voor de stad

Aan de Willem de Kooning Academie zijn dus zeker mensen te vinden die zich bemoeien met de sociale en maatschappelijke problemen van Rotterdam. Ze bieden verrassende nieuwe inzichten in de werelden van Feyenoordsupporters, nieuwkomerts en Rotterdamse hangjeugd. Hun projecten, zo doorspekt met liefde voor de stad, verdienen een plek in de openbare ruimte van Rotterdam. En met een beetje hulp van de gemeente lukt dit misschien ook wel.

Meer verse Rotterdamse kunst spotten? Dan moet je snel zijn. Op vrijdagavond 7 juli staat de Witte de Withstraat in het teken van de KunstavondXL – Graduation Edition. TENT toont de eindexamententoonstelling van de Master of Education in Arts van het Piet Zwart Institute. Onder de titel Act Otherwise laten zeven studenten hun onderzoek en eindexamenproject zien. In V2_ is de tentoonstelling Test_lab: the graduation edition te zien, met een selectie kunst en design van net afgestudeerde kunstenaars en ontwerpers. Bij Showroom MAMA, Galerie de Kromme Elleboog en WORM opent tot slot Crooked Elbow, Serpent Brain, de eindexamententoonstelling van de Master Fine Art van het Piet Zwart Institute. Crooked Elbow, Serpent Brain is nog te zien t/m 16 juli.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Profielfoto Lisa Schmidt

Lisa Schmidt

Lisa Schmidt (1995) studeert Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is geïnteresseerd in alles wat met beeldende kunst te maken heeft. Naast studeren verslindt ze boeken over kunst en is ze vaak te vinden in musea.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.