Voor de harddenkende Rotterdammer

Waar men op globale schaal te kampen heeft met mysterie dat gaat over de grond, vinden we op lokaal niveau een vergelijkbaar enigma, maar dan op het plafond. Is er sprake van een buitenaardse interventie, gentrificatie of toch de ordinaire bolbliksem?

Meneer Egel, wonend in Oud-Charlois, deed op de ochtend van 23 juni zijn ogen open en werd verrast door iets dat hij nog niet eerder had gezien. Witte krullen beroerden zijn plafond. “Of het nou is weggehakt of juist eraan geplakt… ik zou het niet weten, eerlijk gezegd heb ik er nooit zo op gelet. De ruimte voelt wel iets kleiner. Maar goed, dat is een gevoel.”

Egel gaat uit van een buitenaardse interventie, zijn vrouw blijft er vrij nuchter onder. “Ach, wat zal ik zeggen: graancirkels blijken uiteindelijk ook gewoon door twee mannen te zijn gemaakt.” Dat kunnen we moeilijk tegenspreken. Doug Bower en Dave Chorley hebben menigmaal een graanslag opgeëist en kregen hiervoor in 1992 zelfs de Ig Nobelprijs.
Wanneer we deze genese aan een buurman met dezelfde perikelen voorleggen, dan stemt deze theorie hem niet vrolijk. “Dat zou betekenen dat er in Oud-Charlois sprake is van gerichte huisvredebreuk.” Zijn huis werd aangedaan in de nacht van 6 op 7 juli.

Graancircus-a-storm-17
Beeld door: beeld: Annabel Storm

Plafondcirkelroute

Al gauw praat heel de buurt mee. “Onmogelijk, dit is een goede wijk, er wordt hier niet ingebroken, wij zijn gecentrifugeerd.” “Gegentrificeerd?” “Correct, gecentrifugeerd. Wat ze in Amsterdam doen. Met die bakfietsen enzo.”
Lelijk vinden de buurtbewoners hun nieuwe zolderingen allerminst, en het is een mooie aanleiding om andermans huis eens van binnen te mogen bekijken. Er worden al plannen gesmeed voor een plafondcirkelroute. Toch blijft de ontstaansvraag groter dan het jouïssement en ook zijn er buurtbewoners die hun beklag doen. Want niet overal zijn de vormen even mooi – in sommige huizen zijn slechts scheuren boven het hoofd verschenen.
Een andere verklaring, gezien de weersomstandigheden rondom de data van ontstaan, is dat bolbliksems de plafonds onherstelbaar hebben aangetast. Mevrouw Egel: “Ik zeg altijd maar: niet lullen maar toetsen, meten is weten, je moet een plafond geen krullen in de reet steken.”

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Annabel-Storm-portret

Annabel Storm

Annabel weet als geen ander: fotograferen is liegen. Alleen al het bepalen van kaders staat gelijk aan het ontkennen of versimpelen van de realiteit. Het is vanwege de verheerlijkende aard van fotografie dat ze het opzichtig bewerken van beelden niet schuwt. Zo maakt ze over elke geklikte foto nog talloze keuzes om bij de kern te komen. Je zou kunnen zeggen dat ze zich bezig houdt met fictieve documentaire-fotografie.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1