Fictieweek10 augustus 2017

Charlois opgeschrikt door plafondcirkels

Waar men op globale schaal te kampen heeft met mysterie dat gaat over de grond, vinden we op lokaal niveau een vergelijkbaar enigma, maar dan op het plafond. Is er sprake van een buitenaardse interventie, gentrificatie of toch de ordinaire bolbliksem?

Meneer Egel, wonend in Oud-Charlois, deed op de ochtend van 23 juni zijn ogen open en werd verrast door iets dat hij nog niet eerder had gezien. Witte krullen beroerden zijn plafond. “Of het nou is weggehakt of juist eraan geplakt… ik zou het niet weten, eerlijk gezegd heb ik er nooit zo op gelet. De ruimte voelt wel iets kleiner. Maar goed, dat is een gevoel.”

Egel gaat uit van een buitenaardse interventie, zijn vrouw blijft er vrij nuchter onder. “Ach, wat zal ik zeggen: graancirkels blijken uiteindelijk ook gewoon door twee mannen te zijn gemaakt.” Dat kunnen we moeilijk tegenspreken. Doug Bower en Dave Chorley hebben menigmaal een graanslag opgeëist en kregen hiervoor in 1992 zelfs de Ig Nobelprijs.

Wanneer we deze genese aan een buurman met dezelfde perikelen voorleggen, dan stemt deze theorie hem niet vrolijk. “Dat zou betekenen dat er in Oud-Charlois sprake is van gerichte huisvredebreuk.” Zijn huis werd aangedaan in de nacht van 6 op 7 juli.

Beeld: Annabel Storm

Plafondcirkelroute

Al gauw praat heel de buurt mee. “Onmogelijk, dit is een goede wijk, er wordt hier niet ingebroken, wij zijn gecentrifugeerd.” “Gegentrificeerd?” “Correct, gecentrifugeerd. Wat ze in Amsterdam doen. Met die bakfietsen enzo.”

Lelijk vinden de buurtbewoners hun nieuwe zolderingen allerminst, en het is een mooie aanleiding om andermans huis eens van binnen te mogen bekijken. Er worden al plannen gesmeed voor een plafondcirkelroute. Toch blijft de ontstaansvraag groter dan het jouïssement en ook zijn er buurtbewoners die hun beklag doen. Want niet overal zijn de vormen even mooi – in sommige huizen zijn slechts scheuren boven het hoofd verschenen.

Een andere verklaring, gezien de weersomstandigheden rondom de data van ontstaan, is dat bolbliksems de plafonds onherstelbaar hebben aangetast. Mevrouw Egel: “Ik zeg altijd maar: niet lullen maar toetsen, meten is weten, je moet een plafond geen krullen in de reet steken.”

Reageer of deel op Social Media

Tags:Fictieweek, graancirkels, Nieuw Crooswijk en plafondcirkels

Sectie: Fictieweek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *