Voor de harddenkende Rotterdammer

Zonnen aan de Kralingse Plas, hangen op balkonnetjes, op de brommer naar het strand. Fotograaf Helmuth Tjemmes legt al sinds de jaren vijftig vast hoe gewone Rotterdammers hun tijd doorbrengen. Uit zijn bijzondere fotocollectie maakten we een selectie van nostalgische zomerbeelden. 

Bijna honderdduizend foto’s heeft Helmuth Tjemmes in zijn archief. Van mensen en al hun bezigheden, feestdagen en ontspanning. “Ik fotografeer al zeventig jaar lang alles wat me opvalt”, vertelt Tjemmes. “Een ukkie op Koninginnedag, mannen in gedachten verzonken, buurvrouwen rokend op hun balkon. Ik zoek altijd de mensen op. Ook nu nog: ik ben bezig met een serie over mensen met hun mobiel.”
Een selectie uit de omvangrijke collectie is nu te zien bij DIG IT UP Gallery. Toen deze stichting voor beelderfgoed vorig jaar een oproep deed voor ‘zoldervondsten’ van oude foto’s, zond Tjemmes zijn werk in. Evan van der Most, artistiek leider van DIG IT UP, zag de waarde van Tjemmes’ omvangrijke collectie en nodigde hem uit voor een solotentoonstelling in de galerie aan de Schiedamsedijk.

Amateurfotograaf

‘Amateurfotograaf’ is voor Tjemmes een soort geuzennaam, vertelt Van der Most. “Hij begrijpt het vak en heeft veel gevoel voor mensen en de stad. Die combinatie van interesse en gevoel voor techniek maakt hem bijzonder.”
Interessant vindt Van der Most het contrast tussen Tjemmes’ beelden en optimistische persfoto’s van officiële gebeurtenissen die in de beeldbank van de stad zitten. “Dit is beeld van Rotterdam dat nog niet in de collectie te vinden was. Tjemmes laat het gezinsleven zien, de vrolijkheid in verder armoedige wijken, de vakanties op de fiets naar Kruininger Gors.”
De tentoonstelling STAD is t/m 10 september te zien in de galerie van DIG IT UP. Meer informatie.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep (1989) is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. willemijn@versbeton.nl

Profiel-pagina
DSCF9437a

Helmuth Tjemmes

Helmuth Tjemmes fotografeert al zestig jaar de stad in al haar gedaanten. Het is moeilijk om hem zonder camera te betrappen, want altijd is hij op zoek naar bijzondere beelden, situaties en plekken in Rotterdam. Hij beschikt inmiddels over een collectie van meer dan 100.000 foto’s.

Profiel-pagina
Lees één reactie

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.