Beeld4 augustus 2017

Fotoserie: 50 jaar zomer in Rotterdam

Zonnen aan de Kralingse Plas, hangen op balkonnetjes, op de brommer naar het strand. Fotograaf Helmuth Tjemmes legt al sinds de jaren vijftig vast hoe gewone Rotterdammers hun tijd doorbrengen. Uit zijn bijzondere fotocollectie maakten we een selectie van nostalgische zomerbeelden. 

Beeld van Helmuth Tjemmes

Bijna honderdduizend foto’s heeft Helmuth Tjemmes in zijn archief. Van mensen en al hun bezigheden, feestdagen en ontspanning. “Ik fotografeer al zeventig jaar lang alles wat me opvalt”, vertelt Tjemmes. “Een ukkie op Koninginnedag, mannen in gedachten verzonken, buurvrouwen rokend op hun balkon. Ik zoek altijd de mensen op. Ook nu nog: ik ben bezig met een serie over mensen met hun mobiel.”

Een selectie uit de omvangrijke collectie is nu te zien bij DIG IT UP Gallery. Toen deze stichting voor beelderfgoed vorig jaar een oproep deed voor ‘zoldervondsten’ van oude foto’s, zond Tjemmes zijn werk in. Evan van der Most, artistiek leider van DIG IT UP, zag de waarde van Tjemmes’ omvangrijke collectie en nodigde hem uit voor een solotentoonstelling in de galerie aan de Schiedamsedijk.

Amateurfotograaf

‘Amateurfotograaf’ is voor Tjemmes een soort geuzennaam, vertelt Van der Most. “Hij begrijpt het vak en heeft veel gevoel voor mensen en de stad. Die combinatie van interesse en gevoel voor techniek maakt hem bijzonder.”

Interessant vindt Van der Most het contrast tussen Tjemmes’ beelden en optimistische persfoto’s van officiële gebeurtenissen die in de beeldbank van de stad zitten. “Dit is beeld van Rotterdam dat nog niet in de collectie te vinden was. Tjemmes laat het gezinsleven zien, de vrolijkheid in verder armoedige wijken, de vakanties op de fiets naar Kruininger Gors.”

De tentoonstelling STAD is t/m 10 september te zien in de galerie van DIG IT UP. Meer informatie.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:digitup, kralingse plas, Oostvoorne, recreatie, Rotterdammers, Stadsarchief en zomer

Sectie: Beeld

kaart: DIG IT UP, Schiedamsedijk, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *