Voor de harddenkende Rotterdammer
MarkvanWijk-VersBeton-FictieWeek-balk

Het heeft niet helemaal uitgepakt zoals verwacht, maar de oplossing wordt door alle partijen gezien als de meest haalbare en logische: de Amsterdamse Hemwegcentrale wordt verplaatst naar de Tweede Maasvlakte.

De Hemwegcentrale is de oudste en relatief meest vervuilende kolencentrale van Nederland en in het bezit van Nuon. Vandebron, Triodos Bank, Stichting DOEN, Greenpeace en Hete Kolen hebben de handen ineen geslagen om de centrale te kopen. De gemeente Amsterdam draagt een miljoen euro bij als 50.000 supporters zich aansluiten. Nu het getal al een tijdje blijft steken op een teleurstellende 42.000, heeft de coalitie besloten om de centrale niet te sluiten, maar te verplaatsen.

Dit nepbericht is een Heijpaalbericht, de Rotterdamse tegenhanger van De Speld. Het is gepubliceerd tijdens de Fictieweek in 2017 en is satirisch bedoeld.

De Tweede Maasvlakte is daarbij als meest geschikte locatie uit de bus gekomen. Hier zijn niet lang geleden twee gloednieuwe kolencentrales geopend, waarbij de belofte werd gedaan dat de CO2 zal worden opgevangen. Dat de CO2-opslag uiteindelijk niet doorging, maar de centrales nog open zijn, is een aanwijzing dat de bewoners rondom dit gebied de minste weerstand zullen bieden.
De coalitie wil met deze actie een duidelijk signaal afgeven aan de overheid en de vervuilende energiebedrijven: dit kan niet overal in Nederland (maar wel in de Rotterdamse haven).

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Hans Roodenburg
  Hans Roodenburg

  Het heet sinds de aanleg officieel Maasvlakte 2. ‘Tweede Maasvlakte’ was de werktitel. Zegt ook alles over deze verslaggever bij wie deskundigheid misschien ontbreekt…

  1. Profielbeeld van Anneke Kortleve
   Anneke Kortleve

   Hans, dit artikel is fictief – dat ‘misschien’ kan je wel weglaten. Ik ben niet deskundig. Het is angstaanjagend hoeveel mensen dit voor waar aannemen. Ik had dat niet verwacht. Zegt veel over de situatie.

   En nog iets over de officiële benamingen: ik volg liever de volksmond (ook als ik mijzelf wel als deskundig presenteer). Tweede Maasvlakte dus (Wiki noemt het ook gewoon zo: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Maasvlakte). Ik noem de Koopgoot gewoon Koopgoot en geen Beurstraverse :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.