De HeipaalFictieweek7 augustus 2017

Nieuwe locatie Amsterdamse Hemwegcentrale: Tweede Maasvlakte

Het heeft niet helemaal uitgepakt zoals verwacht, maar de oplossing wordt door alle partijen gezien als de meest haalbare en logische: de Amsterdamse Hemwegcentrale wordt verplaatst naar de Tweede Maasvlakte.

De Hemwegcentrale is de oudste en relatief meest vervuilende kolencentrale van Nederland en in het bezit van Nuon. Vandebron, Triodos Bank, Stichting DOEN, Greenpeace en Hete Kolen hebben de handen ineen geslagen om de centrale te kopen. De gemeente Amsterdam draagt een miljoen euro bij als 50.000 supporters zich aansluiten. Nu het getal al een tijdje blijft steken op een teleurstellende 42.000, heeft de coalitie besloten om de centrale niet te sluiten, maar te verplaatsen.

Dit nepbericht is een Heijpaalbericht, de Rotterdamse tegenhanger van De Speld. Het is gepubliceerd tijdens de Fictieweek in 2017 en is satirisch bedoeld.

De Tweede Maasvlakte is daarbij als meest geschikte locatie uit de bus gekomen. Hier zijn niet lang geleden twee gloednieuwe kolencentrales geopend, waarbij de belofte werd gedaan dat de CO2 zal worden opgevangen. Dat de CO2-opslag uiteindelijk niet doorging, maar de centrales nog open zijn, is een aanwijzing dat de bewoners rondom dit gebied de minste weerstand zullen bieden.

De coalitie wil met deze actie een duidelijk signaal afgeven aan de overheid en de vervuilende energiebedrijven: dit kan niet overal in Nederland (maar wel in de Rotterdamse haven).

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Co2-uitstoot, Fictieweek, heipaal, Hemwegcentrale, kolencentrale en Tweede Maasvlakte

Secties: De Heipaal en Fictieweek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *