Voor de harddenkende Rotterdammer
MarkvanWijk-VersBeton-FictieWeek-balk

Het heeft niet helemaal uitgepakt zoals verwacht, maar de oplossing wordt door alle partijen gezien als de meest haalbare en logische: de Amsterdamse Hemwegcentrale wordt verplaatst naar de Tweede Maasvlakte.

De Hemwegcentrale is de oudste en relatief meest vervuilende kolencentrale van Nederland en in het bezit van Nuon. Vandebron, Triodos Bank, Stichting DOEN, Greenpeace en Hete Kolen hebben de handen ineen geslagen om de centrale te kopen. De gemeente Amsterdam draagt een miljoen euro bij als 50.000 supporters zich aansluiten. Nu het getal al een tijdje blijft steken op een teleurstellende 42.000, heeft de coalitie besloten om de centrale niet te sluiten, maar te verplaatsen.

Dit nepbericht is een Heijpaalbericht, de Rotterdamse tegenhanger van De Speld. Het is gepubliceerd tijdens de Fictieweek in 2017 en is satirisch bedoeld.

De Tweede Maasvlakte is daarbij als meest geschikte locatie uit de bus gekomen. Hier zijn niet lang geleden twee gloednieuwe kolencentrales geopend, waarbij de belofte werd gedaan dat de CO2 zal worden opgevangen. Dat de CO2-opslag uiteindelijk niet doorging, maar de centrales nog open zijn, is een aanwijzing dat de bewoners rondom dit gebied de minste weerstand zullen bieden.
De coalitie wil met deze actie een duidelijk signaal afgeven aan de overheid en de vervuilende energiebedrijven: dit kan niet overal in Nederland (maar wel in de Rotterdamse haven).

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties