De HeipaalFictieweek11 augustus 2017

Prins Alexander verkozen tot UNESCO Werelderfgoed

Prins Alexander heeft de status Werelderfgoed gekregen. De commissie geeft aan dat de Lubbersarchitectuur in deze Rotterdamse wijk tot in perfectie is uitgevoerd – en wil dit graag doorgeven aan volgende generaties.

Van 1982 tot 1992 zwaaide Ruud Lubbers de scepter over Nederland. De bezem ging door het land. Miljardenbezuinigingen, werknemers op de min-lijn door het Akkoord van Wassenaar en versterkte banden met de VS, door de belofte tot het plaatsen van kruiskoprakketen. ‘Niet mauwen, doordouwen’ was het credo van de jaren 80.

Beeld van Jasmijn Krol

De architectuur en stedebouwkundige planning sloot daarop aan. De zogenaamde ‘Lubbersarchitectuur’, is praktisch, overzichtelijk en zuinig, met felle kleuren om bewoners op te vrolijken. Prins Alexander is volgens de UNESCO een kraakhelder voorbeeld van deze architectuur.

De voorzieningen in de zogenaamde Lubbersgebieden zijn in te delen in zes monocategorieën: wonen, werken, horeca, boven- en ondergronds parkeren, groenvoorziening en leisure. Zo kan iedere bewoner of bezoeker van het gebied optimaal en efficiënt worden voorzien in de opkomende leefbehoeften gedurende de hele dag.

In Prins Alexander is ook dit onderdeel perfect uitgedragen. Sterker nog, ook de bouwplannen ná het Lubbersarchitectuurtijdperk hebben deze strikt functionele indeling in ere gehouden. Met de Megastores (Alexandrium II) en de woonmall (Alexandrium III) is zelfs gestreefd naar het functioneel indelen van de in Prins Alexander belangrijke leisure-subcategorieën: ‘grote winkels’ en ‘meubels’.

Prins Alexander mag zich daarom vanaf vandaag bedienen van het prestigieuze label. “Dit bijzondere tijdsbeeld willen we niet verloren laten gaan. Door de Werelderfgoedstatus zullen gebieden als de Oosterflank niet alleen nu, maar ook voor volgende generaties verzekerd blijven,” aldus de woordvoerder van de UNESCO-commissie.

Dit nepbericht is een Heijpaalbericht, de Rotterdamse tegenhanger van De Speld. Het is gepubliceerd tijdens de Fictieweek in 2017 en is satirisch bedoeld.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Fictieweek, heipaal, Lubbersarchitectuur, Oosterflank, Prins Alexander, Unesco en werelderfgoed

Secties: De Heipaal en Fictieweek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *