Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De vraag was een nummer te schrijven dat past bij de Fictieweek. Het antwoord ging zijn eigen leven leiden. VanGogh presenteert op Vers Beton hun single- en videodebuut: Heimwee.

De frontman van VanGogh (“heeft de rest van de band bedacht, ik niet”) Johan van Gogh: “Het nummer had eerst geen naam. Nou ja, niet in Rotterdam. Als ik ergens anders was, dan noemde ik het nummer ‘Heimwee’. Vooral op kleine Amsterdamse podia. Dan herbeleef ik daar flarden van de Rotterdamse nacht. Heimwee dus. Er zit iets melancholisch in besloten.”

“Of ik het ben in het nummer of iemand anders, dat is irrelevant. De echte wereld, die wil je soms niet voelen. En dus voeg je elementen toe en maak je er je eigen wereld van. Drank, meisjes die nooit de jouwe worden, drugs, de straat. Al vergoelijkend blijft alleen nog de schoonheid van de Rotterdamse nacht overeind. De onschuld allang voorbij. Maar goed, op de juiste manier beschouwd kan het een mooie vrijdagavond zijn.”

“De volgende dag, als de realiteit zich aan wil dienen, maar jij nog weigert, heb je dat gedachtegesprek met die ander. Voor het geval dat je diegene tegenkomt. Dat gebeurt natuurlijk nooit, je maakt het verhaal op in je hoofd. Het is een voorbereiding op dat wat er nooit komt.”

2B0A9644 3
Beeld door: beeld: Anne-Claire Lans

Heimwee

’t Wordt alweer zomertijd geloof ik
Doe het gordijn alvast omlaag
Vrijdag gaat z’n derde dag in
Ontbijt met volle glazen
Niets staat vast en niets vandaag.
Ben nog nóóit zo snel ontslagen
Voegde eigenlijk niets toe en
Al was alles nog zo strak geregeld
’t Was blijkbaar meer dan ik wou dragen
Een meisje zit vol onbegrip en
Koffie op´t perron
Zat nog in de witte toen haar zaterdag begon
En de ravers landen kauwend
Onderweg naar ’t station
Iedereen snakt naar het nachtlicht
Op ’t Weena in de zon
Het waait op de brug vannacht
’t Is dus niet meer stiekem zoenen
Als ze snuiven op ’t toilet en
Iedereen die danst met ‘m als junk wordt weggezet
Maar ook al kreeg ik dan die ene meid niet meer naar bed
’t Was een mooie vrijdagavond
Langs de maas, boven de wet
Het waait op de brug vannacht
Hoef niet te horen wat je denkt
Wat je zou zeggen
Kan ik dromen ondertussen
Wie denk je dat ik nu ben dan?
Wie denk je dan dat er nu voor je staat?
Fijn dat ’t met jou zo goed gaat.
Tekst, zang, gitaar: Johan van Gogh
Tweede stem: Chris Lenting
Bas: Robbert Groenland
Drums: Gijs Visser

2B0A9486
Beeld door: beeld: Anne-Claire Lans

Het nummer Heimwee is het debuut van de band VanGogh. Beats Per Minute stelde hun studio beschikbaar voor Vers Beton. Een videoclip werd opgenomen door regisseur Martijn de Jong en cameraman Dennis Lubbers. Radio 1, waar Johan van Gogh ook zondagnachtdichter is, heeft voor de gelegenheid de zanger uitgenodigd. Je kunt het hier terugluisteren.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) is schrijver, vooral over eten en het leven. Ze woont in Rotterdam en probeert met haar kook- en schrijfproject ‘Condimentariër’ vleeseters ervan te overtuigen dierlijke producten als toevoeging te zien, niet als hoofdbestanddeel.

Profiel-pagina
Portret LansRader

Anne-Claire Lans

Fotograaf

Anne-Claire Lans is een conceptueel en documentair foto- en videograaf uit Rotterdam. In 2009 startte zij haar creatieve carrière aan de Willem de Kooning Academy en is daar opgeleid tot allround creator. Ze heeft vaak een antropologische insteek in haar werk, doet onderzoek naar gemeenschappen en subculturen en vertaalt dit “onderzoek” vervolgens vaak naar conceptueel werk.
Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.