Voor de harddenkende Rotterdammer

De vraag was een nummer te schrijven dat past bij de Fictieweek. Het antwoord ging zijn eigen leven leiden. VanGogh presenteert op Vers Beton hun single- en videodebuut: Heimwee.

De frontman van VanGogh (“heeft de rest van de band bedacht, ik niet”) Johan van Gogh: “Het nummer had eerst geen naam. Nou ja, niet in Rotterdam. Als ik ergens anders was, dan noemde ik het nummer ‘Heimwee’. Vooral op kleine Amsterdamse podia. Dan herbeleef ik daar flarden van de Rotterdamse nacht. Heimwee dus. Er zit iets melancholisch in besloten.”

“Of ik het ben in het nummer of iemand anders, dat is irrelevant. De echte wereld, die wil je soms niet voelen. En dus voeg je elementen toe en maak je er je eigen wereld van. Drank, meisjes die nooit de jouwe worden, drugs, de straat. Al vergoelijkend blijft alleen nog de schoonheid van de Rotterdamse nacht overeind. De onschuld allang voorbij. Maar goed, op de juiste manier beschouwd kan het een mooie vrijdagavond zijn.”

“De volgende dag, als de realiteit zich aan wil dienen, maar jij nog weigert, heb je dat gedachtegesprek met die ander. Voor het geval dat je diegene tegenkomt. Dat gebeurt natuurlijk nooit, je maakt het verhaal op in je hoofd. Het is een voorbereiding op dat wat er nooit komt.”

2B0A9644 3
Beeld door: beeld: Anne-Claire Lans

Heimwee

’t Wordt alweer zomertijd geloof ik
Doe het gordijn alvast omlaag
Vrijdag gaat z’n derde dag in
Ontbijt met volle glazen
Niets staat vast en niets vandaag.
Ben nog nóóit zo snel ontslagen
Voegde eigenlijk niets toe en
Al was alles nog zo strak geregeld
’t Was blijkbaar meer dan ik wou dragen
Een meisje zit vol onbegrip en
Koffie op´t perron
Zat nog in de witte toen haar zaterdag begon
En de ravers landen kauwend
Onderweg naar ’t station
Iedereen snakt naar het nachtlicht
Op ’t Weena in de zon
Het waait op de brug vannacht
’t Is dus niet meer stiekem zoenen
Als ze snuiven op ’t toilet en
Iedereen die danst met ‘m als junk wordt weggezet
Maar ook al kreeg ik dan die ene meid niet meer naar bed
’t Was een mooie vrijdagavond
Langs de maas, boven de wet
Het waait op de brug vannacht
Hoef niet te horen wat je denkt
Wat je zou zeggen
Kan ik dromen ondertussen
Wie denk je dat ik nu ben dan?
Wie denk je dan dat er nu voor je staat?
Fijn dat ’t met jou zo goed gaat.
Tekst, zang, gitaar: Johan van Gogh
Tweede stem: Chris Lenting
Bas: Robbert Groenland
Drums: Gijs Visser

2B0A9486
Beeld door: beeld: Anne-Claire Lans

Het nummer Heimwee is het debuut van de band VanGogh. Beats Per Minute stelde hun studio beschikbaar voor Vers Beton. Een videoclip werd opgenomen door regisseur Martijn de Jong en cameraman Dennis Lubbers. Radio 1, waar Johan van Gogh ook zondagnachtdichter is, heeft voor de gelegenheid de zanger uitgenodigd. Je kunt het hier terugluisteren.

Voordat je verder leest...

Vers Beton heeft jouw support nodig! Wij kunnen alleen blijven bestaan dankzij support van lezers. Maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
image1 (1)

Anne-Claire Lans

Fotograaf

De fotografie van Anne-Claire Lans kenmerkt zich door een bepaalde ‘zeitgeist’. Ze maakt veel documentair werk en brengt daarbij een bepaalde subcultuur, generatie of gemeenschap in beeld. Sinds het begin van haar studie aan de Willem de Kooning (2009) woonachtig te Rotterdam en hier niet meer weg te slaan.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.