Voor de harddenkende Rotterdammer

In een tijd waar nepnieuws en fact free politics hoogtij vieren, verkent Vers Beton een week lang de grenzen van feiten en fictie. Gasthoofdredacteur Anneke Kortleve krijgt vijf dagen de scepter in handen op de redactie en vertelt wat we kunnen verwachten tijdens deze Fictieweek.

kabel4
Beeld door: beeld: Saskia Wigbold

Grote gedeelten van onze samenleving zijn een gemakkelijke prooi gebleken voor schone schijn. Van onschuldig naar erger. Brexit is een voorbeeld van laatstgenoemde, met Rupert Murdoch als de grote aanjager van het vertellen van zo veel mogelijk (meer dan 600, de idioot) onware dingen over de Europese Unie. Fact free politics van het kaliber kind dat chocolade heeft gejat en met een bruine mond zegt dat hij het niet was, maar zijn zusje. En iedereen beschuldigt het zusje, omdat het jongetje zo koddig is. Goedgelovigheid is levensgevaarlijk gebleken.
Gelukkig ging Facebook er iets aan doen. Een soort watermerk van onwaarheid voor nepberichten, had Mark Zuckerberg ons beloofd. Oh ironie. Facebook, waarin een schijnwereld hoog gehouden wordt. Vakanties, festivals, alles is leuk en gezellig en vriendschappelijk. Als je te vaak kijkt naar de vrolijke voorstelling van andere levens, dan ga je vanzelf wel twijfelen aan je eigen. Die kleine pijnscheut die ik als Cupido’s verschoppeling wel eens voelde bij foto’s van dertigers die stralend van geluk hun Yasir, Mees of Irene omarmen. Snel doorscrollen.

Yogi's en fit girls

De fictieve wereld schept mogelijkheden. Talloze mogelijkheden, er staat geen teller op fictie. Er is immers maar één waarheid, maar je kunt álles verzinnen. Het kost ons sociale dalen, maar er zijn ook mieterse toppen. Alleen al voor al die Instagrammende yogi’s, fit girls en influencers die er hun brood mee verdienen. Ik bedoel, wat deden ze hiervóór dan als werk? Vast niet dit, vast iets saaiers.
Nog even over dat Facebook-watermerk voor leugens. Dat is inmiddels alweer oud nieuws. Het is waarschijnlijk niet meer nodig. Er is genoeg journalistieke sensatie. Rupert en Donald hebben hun gelijk gecreëerd en maken er een bende van. Elke dag een portie waarheid om van te smullen.
En daar vallen dan weer goede grappen over te maken. De Speld viert hoogtij en Arjen Lubach is ongekend populair geworden met zijn verwelkomingsfilmpje aan Trump. De grap zit hem in de waarheid. Satire is in al haar luchtigheid misschien wel de meest doordringende stijlfiguur. Funny because it could be true.

Schijnwereld

Zelfs Rotterdammers zijn niet wars van een beetje schone schijn. We zoeken constant naar vreemde dingen om deze stad op te leuken, Rotterdam als een utopie voor te stellen. Ik begon zelf mijn journalistieke carrière met een interviewserie over de komst van de Luchtsingel. Ik zie nog zo de 3D-tekeningen voor me van die brug, vol vrolijke Rotterdammers en toeristen met kleurrijke kledij. Gebakken lucht die we maar wat graag inademden, toen we stemden op dit initiatief. We willen opgetogen Rotterdammers zijn, die zich onpraktisch maar idyllisch verplaatsen. Daarom ook een surfgolf in de Wijnhaven, of een kabelbaan. En daarom ook een megatrap om 75 jaar wederopbouw te vieren.
Rotterdam en fictie, het kan best. Ik heb verschillende schrijvers gevraagd naar hun invulling. Ik kreeg twee (of eigenlijk drie) soorten fictie binnen. Allereerst: de waarheid als fictie. Een echte wereld, een fictieve verschijning. Zo lees je een psychologische analyse van Samira, over hoe je Rotterdam filtert tot je eigen waarheid. Of bijvoorbeeld een verhaal van Elise, waarin de Rotterdamse vloer in lava verandert, en zij met vier dochters naar Limburg vlucht.

Heipaal

Het gaat ook de andere kant op: fictie wordt gepresenteerd als waarheid. Dit noemen we deze week de Heipaal. Soms filmisch, zoals Annabel met haar plafondcirkels. Soms de status quo bevragend, zoals Vatans beklemmende verslag over Rotterdam in 2037. En soms als Rotterdamse onderbroekenlol, waar ondergetekende je in zal voorzien.
Als kers op de taart hebben we een primeur. De band Van Gogh heeft speciaal voor Vers Beton een debuutsingel opgenomen met het thema fictie en Rotterdam. Ik ben zo trots als een pauw, écht waar.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) houdt van verschillende opties, groente, het geluid van een stem door een megafoon en voetbal. En Rotterdam natuurlijk. Ze studeerde rechten en journalistiek. Ze is een weekje gasthoofdredacteur tijdens de Vers Beton fictieweek. Schrijven is haar leven, liefst samen met Sam. Haar bedrijf heet Terra Cacti.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.