Minicollege Studio ErasmusWetenschap en onderwijs27 september 2017

Minicollege: Hoeveel ambtenaren heeft Rotterdam nodig?

In de afgelopen jaren is het aantal ambtenaren met 2500 verminderd. Wat blijkt: dat heeft aan de dienstverlening niets afgedaan. Jos Blank, hoogleraar productiviteit in de publieke sector, legt uit waarom personeelskosten geen goede graadmeter zijn voor een efficiënte ambtelijke organisatie.

De economische, demografische en infrastructurele verschillen tussen Nederlandse gemeenten zijn groot, dus hebben zij fors uiteenlopende budgetverdelingen. Zo heeft de gemeente Rotterdam meer mensen nodig die zich bezighouden met sociale minima dan de gemeente Wassenaar. De vraag hoeveel ambtenaren er minimaal nodig zijn om een stad goed te besturen is volgens Jos Blank dan ook niet te beantwoorden. Personeelskosten zijn geen goede graadmeter voor efficiëntie.

Omdat de kwaliteit van de dienstverlening voorop zou moeten staan is het onterecht dat deze koppeling wel vaak wordt gemaakt. Dat zou namelijk betekenen dat financiële tekorten simpelweg kunnen worden opgelost door personeel te ontslaan. Het takenpakket is echter voor iedere gemeente anders, met verschillen in benodigd aantal ambtenaren tot gevolg.

Bij gemeenten en het Rijk is flink gesnoeid in het personeelsbestand, maar door externe inhuur van personeel en uitbesteding van kosten komen deze ‘ambtenaren’ via de achterdeur weer net zo hard binnen. Is dat wel zo doeltreffend? “Uit onze onderzoeken blijkt dat je per gemeente moet beoordelen hoe efficiënt ze werken. Op het ene vlak kan de ene gemeente het beter doen dan de andere.”, aldus Blank. “Dus ik zeg: praat over geld en niet over mensen.”

"praat over geld en niet over mensen."

Want waarom zou je eigenlijk willen weten hoeveel ambtenaren er precies nodig zijn voor een optimaal functionerende gemeente? De burger is met name geïnteresseerd in de kwaliteit van de dienstverlening in verhouding tot de kosten, want uiteindelijk worden alle voorzieningen betaald door de belastingbetaler.

Tot slot zegt Jos Blank: “Over het algemeen blijkt dat mensen geprikkeld raken over hoe ze hun werk uitvoeren als je de duimschroeven een beetje aandraait. Maar op een gegeven moment loop je het risico dat het wél ten koste gaat van de dienstverlening en het is moeilijk aan te geven waar het kantelpunt ligt. Je kunt dienstverlening ook op een andere manier organiseren. Misschien kun je alle ambtenaren wel ontslaan of moeten er juist mensen bij. Uiteindelijk gaat het erom dat de dienstverlening goed verloopt.”

De volgende Studio Erasmus vindt plaats op dinsdag 10 oktober 2017. Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:ambtenaren, gemeente, jos blank, minicollege, Rotterdam en Studio Erasmus

Secties: Minicollege Studio Erasmus en Wetenschap en onderwijs

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *