Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: de horizon van Rotterdam.

De_pier_visser
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Pasgeleden zag ik de voorstelling Toen Wij van Rotterdam Vertrokken, van Maas Theater en Dans. Het publiek zat op een tribune op een varend schip terwijl op de kades van de Delfshavense Schie, Coolhaven en Mullerpier de scènes van de voorstelling gespeeld werden. Het ging op een ingenieuze manier tegelijkertijd over de geschiedenis van de Rotterdamse haven én over vluchten uit een land waar oorlog is. Vooral ging het over de vraag: hoe geef je zelf vorm aan je toekomst, en hoe belangrijk is je verleden daarbij?
Terwijl ik naar de kades keek zakte langzaam de zon en toen we tijdens de slotscène de Parkhaven uitvoeren baadde de watervlakte van de Nieuwe Maas in een oranjegouden glans. In de verte staken de kranen en schoorstenen van de haven tegen de horizon af. Vlak langs ons voer een binnenvaartschip en mijn blik viel op de hoogbouw van de Wilhelminapier, het heldere wit van het SS Rotterdam, de rechte lijnen van het Scheepvaart en Transportcollege en de bouwput op de kop van de Mullerpier. Naast me sprak een vader tegen zijn dochter: “Ik heb nog meegemaakt dat het daar een kale vlakte was”.
Ik dacht aan mijn eigen ouders, die me vertelden hoe ze opgroeiden in een Rotterdam dat nu bijna niet meer terug te herkennen is en bedacht me dat ik een zelfde soort verhaal over een tijdje kan vertellen aan een volgende generatie. De staat van verandering is een fundamenteel onderdeel van deze stad. Rug naar het verleden, blik op de onbekende vlakte van de toekomst, maar steeds met de haven aan de horizon.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1111

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.