Beeld26 september 2017

Ondertijds: Haven aan de horizon

Fotocolumn

Elke maand reageert Fay op een foto van Frank. Stedelijke beelden met een tekst die daarop doordenkt. Een plaatje-praatje voor uw kijkplezier, met deze maand: de horizon van Rotterdam.

Beeld: Frank Hanswijk

Pasgeleden zag ik de voorstelling Toen Wij van Rotterdam Vertrokken, van Maas Theater en Dans. Het publiek zat op een tribune op een varend schip terwijl op de kades van de Delfshavense Schie, Coolhaven en Mullerpier de scènes van de voorstelling gespeeld werden. Het ging op een ingenieuze manier tegelijkertijd over de geschiedenis van de Rotterdamse haven én over vluchten uit een land waar oorlog is. Vooral ging het over de vraag: hoe geef je zelf vorm aan je toekomst, en hoe belangrijk is je verleden daarbij?

Terwijl ik naar de kades keek zakte langzaam de zon en toen we tijdens de slotscène de Parkhaven uitvoeren baadde de watervlakte van de Nieuwe Maas in een oranjegouden glans. In de verte staken de kranen en schoorstenen van de haven tegen de horizon af. Vlak langs ons voer een binnenvaartschip en mijn blik viel op de hoogbouw van de Wilhelminapier, het heldere wit van het SS Rotterdam, de rechte lijnen van het Scheepvaart en Transportcollege en de bouwput op de kop van de Mullerpier. Naast me sprak een vader tegen zijn dochter: “Ik heb nog meegemaakt dat het daar een kale vlakte was”.

Ik dacht aan mijn eigen ouders, die me vertelden hoe ze opgroeiden in een Rotterdam dat nu bijna niet meer terug te herkennen is en bedacht me dat ik een zelfde soort verhaal over een tijdje kan vertellen aan een volgende generatie. De staat van verandering is een fundamenteel onderdeel van deze stad. Rug naar het verleden, blik op de onbekende vlakte van de toekomst, maar steeds met de haven aan de horizon.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:fotografie, haven en horizon

Sectie: Beeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *