Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Het is de Week tegen Eenzaamheid en dus zijn er overal initiatieven om eenzame ouderen te overladen met sociaal contact. Want alleen zijn, dat is zielig. Ook het programma Voor Mekaar van de gemeente legt nadruk op contact. Maar de oorzaak van eenzaamheid ligt misschien heel ergens anders.
Artikelen over eenzaamheid gaan meestal over sociale isolatie. Mensen hebben te weinig contacten en vereenzamen. De remedie: meer contact, vaker bij elkaar op de koffie, meer investeren in ontmoetingsplaatsen. Maar is dat voor eenzame ouderen wel altijd de beste oplossing? Wij interviewden negen ouderen en vroegen hen wat eenzaamheid voor hen betekent.

eenzameouderen2klein
Beeld door: beeld: Esther Lankhaar

Eenzaam zijn is in je hoofd

Uit deze interviews kwam naar voren dat de ouderen een verschil maakten tussen alleen zijn en eenzaam zijn. “‘Alleen zijn” beschrijft een feitelijke toestand, “eenzaamheid” een subjectief gevoel van verlies dat ontstaat als gevolg van veranderingen in levensomstandigheden. Bijvoorbeeld door het wegvallen van steunpilaren die altijd in je leven aanwezig waren geweest. De respondenten, zowel getrouwd als alleenstaand, beschreven alleen zijn als een onvermijdelijk aspect van het ouder worden. Naarmate je ouder wordt, overlijden steeds meer vrienden en familieleden en verhuis je misschien naar een andere stad, wijk of woning. Dat brengt een aardverschuiving in je sociale bestaan teweeg. Vooral pensionering kan werken als een katalysator: voor veel ouderen gaat het verlies van een dagvullende baan gepaard met een verlies van een gevoel van eigenwaarde.
Een van de ouderen beschreef het verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn zo:

Alleen maar niet eenzaam

Eenzaamheid is dus wat anders dan alleen zijn. En niet iedereen die alleen is, is eenzaam. Individuen hebben verschillende behoeftes wanneer zij alleen zijn. Of dat ook werkelijk leidt tot een gevoel van eenzaamheid, heeft te maken met deze behoeftes en dat hangt weer af van iemands persoonlijkheid. De één heeft behoefte aan meer sociale interacties dan de ander:

Actief zijn

Wat in onze interviews vooral naar voren kwam, is dat mensen die actief zijn, zich minder snel eenzaam voelen, ook als ze alleen zijn. Het gevoel van eenzaamheid heeft dus meer met activiteit te maken, dan met alleen zijn. Deze interpretatie wordt ondersteund door het beeld dat een respondent had over hoe eenzaamheid onder ouderen ontstaat:

De persoonlijke omgang met het alleen zijn blijkt een bepalende factor te zijn bij het ontstaan van eenzaamheid. Een goede omgang is voor iedere persoon verschillend: voor de ene is sociale interactie de oplossing, anderen hebben hier veel minder behoefte aan en trekken er liever alleen op uit. Deze verschillende voorkeuren vereisen verschillende vormen van ondersteuning.

eenzameouderenklein
Beeld door: beeld: Esther Lankhaar

Voor Mekaar

We concluderen dat eenzaamheid wordt veroorzaakt door een combinatie van verminderde sociale interactie met afnemend activiteiten ondernemen. Anno 2017 blijkt de individualisering van de samenleving zijn stempel op eenzaamheid te hebben gedrukt: ouderen vinden het – om een gevoel van eenzaamheid te voorkomen – erg belangrijk om het vermogen te hebben om zelf activiteiten te ondernemen.
Toen de gemeente Rotterdam concludeerde dat de helft van de ouderen eenzaamheid ervoer, ontwikkelde de gemeente het actieprogramma Voor Mekaar. Ook is de gemeente een samenwerkingsverband aangegaan met Coalitie Erbij, een nationale organisatie die eenzaamheid bestrijdt. Naar onze mening zijn deze programma’s te veel gefocust op de sociale interactie in groepen.
De naam van het actieprogramma Voor Mekaar geeft al aan dat de gemeente een gezamenlijke inspanning verwacht. In het tussenrapport over het actieplan Voor Mekaar wordt aangegeven dat de huisbezoeken aan ouderen van 75 jaar en ouder vaak niet van de grond komen vanwege ouderen die afbellen of niet reageren. Het rapport geeft ook aan dat eenzame ouderen lastig bij activiteiten te betrekken zijn, zo ook bij de activiteiten in de Lief & Leedstraten die zich specifiek richten op het versterken van banden tussen buren.

Wij denken dat het goed is om niet alleen op de sociale interactie te focussen. Het is waardevol om te investeren in de persoon zelf, om de ouderen te ondersteunen in de veranderingen die zij ondergaan, van het omgaan van verlies van vrienden tot het verlies van mobiliteit. Het 65+-magazine, onderdeel van het actieplan Voor Mekaar, is wat ons betreft een goed initiatief om de zelfstandige, actieve levensstijl te promoten. Jammer genoeg wordt het magazine maar eens per jaar uitgegeven. Actieve promotie van de gratis ov-chipkaart en de reductieprijs van de Rotterdampas zou aansluiten op de persoonlijke focus. Ouderen kunnen immers alleen zijn zonder eenzaam te zijn.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Quint

Quint van de Wijngaard

Quint van de Wijngaard is een derdejaars Erasmus University College student en volgt een major in Economics. Bijna drie jaar geleden is hij verhuisd van een klein dorpje in Flevoland naar Rotterdam. Wat hem het meest opviel aan Rotterdam was het internationale karakter van de stad wat volgens hem een perfecte omgeving is om in te studeren. Verder is hij vooral geïnteresseerd in maatschappelijke en politieke kwesties.

Profiel-pagina
Alex

Alex Kain

Alex Kain is 20 jaar oud en woont, werkt en studeert in Rotterdam. Hij is dagelijks te vinden op Erasmus University College waar hij een major volgt in Business en Social and Behavioural Sciences. Rotterdam betekent voor hem diversiteit. Het is een stad waar iedere inwoner anders is en ze zijn niet bang dat te laten merken.

Profiel-pagina
Reinhard

Reinhard van Rooyen

Reinhard zit in het laatste jaar van het economisch traject bij de Erasmus University College. Aan het begin van zijn studie verhuisde hij van Zuid-Afrika naar Rotterdam en voelde zich onmiddellijk thuis in de open en nuchtere stad. De stad heeft vele gezichten: daardoor kan zijn interesse voor culturele en sociale kwesties goed tot uiting komen.

Profiel-pagina
Julia

Julia Stam

Julia Stam is geboren in Rotterdam en nu terug om er te studeren. Ze studeert aan Erasmus University College en volgt een major in Sociology/Urban Studies en in International Relations. Tijdens haar studie heeft ze ontdekt dat stedelijke ontwikkeling ontzettend interessant is. Volgend jaar hoopt ze daarom ook om een master te volgen in “Urban Studies”.

Profiel-pagina
Screenshot-20170723-161008

Esther Lankhaar

Illustrator

Esther Lankhaar heeft een achtergrond in de jeugdhulpverlening en het maatschappelijk werk en werkt nu als illustrator.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Lis
  Lis

  <3 MAG IK MEE?
  Ineens denk ik weer aan mijn vader. Hij had op het laatst de ziekte van Parkinson en kwam eigenlijk nergens meer. Hij kon zo stilletjes en verdrietig voor zich uit zitten staren. Op een dag was ik even bij mijn ouders en zou net weer weggaan, toen hij me vroeg: " Waar ga je heen?" "Ik ga naar de bieb", antwoordde ik.
  "MAG IK MEE?" vroeg hij gretig. 'Ach pap, ik hoef alleen maar even een boek te ruilen", zei ik. Zo van – wat HEB je daar nou aan – ?
  "Ik wil ZO graag even mee" zei hij weer.
  Zo gezegd, zo gedaan. Best omslachtig voor ie goed en wel in de auto zat, maar hij genoot, zo te zien. Het korte ritje, even in de auto zitten op de P-plaats en mensen kijken, ja vooral dat mensen kijken. Gewoon zien dat de wereld nog doordraait…..
  Och ik had me daarvoor nooit zo sterk gerealiseerd hoe het is om altijd maar tussen 4 muren te zitten. Natuurlijk had hij gelukkig mijn moeder nog, dat wel.
  Ik ben daarna nog even een kop koffie met hem gaan drinken met wat lekkers erbij, in de net nieuw geopende Hema. Nadat we eerst mama even hadden opgehaald. Want die moest er ook hoognodig eens uit. :) De zorg voor hem nam HAARr weer helemaal in beslag.
  En van die uitjes, daar hebben we echt een gewoonte van gemaakt. Heel bewust. .
  Ik denk hier nu aan, omdat ik nu zelf tegen de muren opvlieg. Misschien. ga ik straks even bij de ingang van de supermarkt staan, die is vanmiddag open…. even mensen kijken. Ik kan nog wel auto rijden, maar lopen, ho maar. Alleen een beetje schuifelen. En verder zou ik niet weten, naar wie ik toe kan. Maar het is zooo stil en eenzaam. Ik stik er bijna in.

 2. Profielbeeld van Quingo
  Quingo

  Fijn dat er zulke initiatieven zijn vanuit de gemeente. Zelf werk ik ook met ouderen en eenzaamheid komt helaas vaker voor dan de maatschappij denkt ofwel bewust van is.

  Met vriendelijke groet, Quingo

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.