Voor de harddenkende Rotterdammer

Bijna een jaar geleden begon de zoektocht van de Rotterdamse PvdA naar een nieuwe lijsttrekker. Misschien is “klopjacht” een beter woord, schrijft Peter van Heemst. Want wie wil die ondankbare klus op zich nemen?

Peter_van_Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Met man en macht wordt gejaagd op de persoon die het nieuwe gezicht zal zijn van de PvdA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De eisen zijn niet misselijk. Wie is gevat, ervaren, bekend, geestig, slim, enthousiast, herkenbaar, goed gebekt, onverschrokken en 100 procent Rotterdams? En dat is nog maar een bescheiden greep uit de lange, lange wensenlijst. Maar de PvdA Rotterdam zoekt toch vooral iemand waarmee ze voor de dag kan komen, waarmee ze vriend en vijand verrast. Iemand die vanaf dag één wordt gezien als een zwaargewicht waarmee de concurrentie echt rekening zal houden.
De langdurige en spannende zoektocht naar een nieuwe man of vrouw zorgt achter de schermen voor onrust en speculaties. Namen duiken plotsklaps op, doen de ronde in de wandelgangen en verdwijnen weer snel in de prullenbak. Namen die afgeschreven leken, komen toch weer bovendrijven. Fanclubs en lobby’s zijn druk in de weer. De geruchtenmachinerie draait op volle toeren. Eén ding is zeker: het bestuur van de PvdA Rotterdam gaat de nieuwe lijsttrekker op 26 september aanstaande aan de leden presenteren.

Voor de Rotterdamse sociaal-democraten is het erop of eronder. Ze zagen hun aanhang de afgelopen tien jaar in rap tempo slinken van achttien raadszetels in 2006 via veertien in 2010 naar acht in 2014. Wie de Rotterdamse uitslag van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen vertaalde in gemeenteraadszetels zag een nog dramatischere uitkomst. De teller zou blijven steken op drie raadszetels. Om dat even in het juiste perspectief te zetten: maar liefst zes partijen deden het in Rotterdam beter dan de PvdA. Het allermeeste stak dat nieuwkomer DENK (met voormalig PvdA-Rotterdam gemeenteraadslid Kuzu als politiek leider) zijn ex-partijgenoten met bijna zesduizend stemmen de baas was.
Natuurlijk weet ook ik dat een Tweede Kamerverkiezing niet een-op-een over te planten is naar de gemeenteraad. Succesvolle Rotterdamse lokale partijen ontbreken op het landelijke stembiljet (NIDA en Leefbaar Rotterdam) en de opkomst is bij landelijke verkiezingen (72 procent) aanmerkelijk hoger dan bij lokale (45 procent). Maar toch, de trend is voor de PvdA alarmerend.
Dat roept direct de vraag op wie bij deze vooruitzichten trek heeft in het lijsttrekkerschap. Welk zwaargewicht durft die ondankbare klus op zich te nemen? Wie wil lijsttrekker worden met een hele grote kans dat daar geen wethouderschap op volgt?

In twee andere grote steden was de lokale PvdA ervan overtuigd dat er genoeg sterke kandidaten zouden zijn, die via een referendum onder de leden de strijd om het lijsttrekkerschap durfden aan te gaan. Dat bleek een goede gok. Zowel in Den Haag als Amsterdam viel er echt wat te kiezen. Inmiddels is in beide steden de PvdA-lijsttrekker bekend. Gekozen door de leden. Niet omdat een bestuur hem of haar heeft overgehaald op de eerste plek te gaan staan, maar omdat hij of zij zichzelf in de strijd had gegooid. Overtuigd van de missie.
Helaas besloot de Rotterdamse PvdA dit voorjaar het lijsttrekkersreferendum overboord te kieperen. Dat gebeurde bijna terloops. Drie keer hadden de leden wel via een referendum hun keuze kunnen maken. In 2006, 2010 en 2014. Het was een reactie op de verwijten van achterkamertjespolitiek. Op de geheimzinnigheid waarmee plots een lijsttrekker uit de hoge hoed werd getoverd. Dit keer durfde de PvdA het niet meer aan.
Wie gaat het worden? Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. De zoektocht voert langs de usual suspects. Langs hele en halve bobo’s, kopstukken en kopstukjes als oud- wethouders (Marco Florijn, Richard Moti en Hans Vervat), vrouwen als Nebahat Albayrak (oud-staatssecretaris Justitie) en Agnes Jongerius (nu Europees Parlementslid), oud-Tweede Kamerleden of bewindspersonen. Zelfs de naam van Wouter Bos duikt weleens op.
Misschien moet de PvdA Rotterdam haar ambitie bijstellen en accepteren dat ze in 2018 een bescheiden rol zal spelen. Dat het tijd is om nieuw talent een kans te geven. Talent dat fouten mag maken. Dat gretig is, graag bijleert. Talent waarvan het enthousiasme groter is dan de ervaring. Talent dat in de volgende raadsperiode mag groeien en rijpen, zodat het zich in 2022 uitbetaalt. Regeren is vooruitzien. Ook bij de keuze van een lijsttrekker.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Profiel-pagina
Lees 4 reacties