Voor de harddenkende Rotterdammer

SP-voorman Leo de Kleijn pleit voor één groot links blok in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Want, zo zegt hij: “Veel Rotterdammers zijn het spuugzat dat zij tegen elkaar worden uitgespeeld.”

Rotterdams-politiek-blok6
Beeld door: beeld: Narjara Grondman

Het zou goed zijn voor Rotterdam als de partijen van de huidige linkse oppositie gezamenlijk, als één blok, de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in gaan. Met een goed verkiezingsresultaat kunnen we voor en na 21 maart de Rotterdamse politieke agenda bepalen en het rechtse tij van de afgelopen vier jaar keren. Rotterdamse samenwerking op links is keihard nodig voor de PvdA, SP, GroenLinks en NIDA om echt iets voor elkaar te krijgen in een tijd waarin we als stad te maken krijgen met de maatregelen van een rechts kabinet. Ik zal vertellen waarom.
Het is hoog tijd om de koers van het stadsbestuur socialer en duurzamer te maken. Rotterdam zit in de lift, iets waar we met zijn allen voor gezorgd hebben. Lang niet alle Rotterdammers kunnen mee in die lift. In plaats van straf en dwang, zoals het huidige college tentoonspreidt, wil het linkse blok mensen met een uitkering begeleiden naar werk, met maatwerk, uitgaande van ieders mogelijkheden en capaciteiten. We willen dat ook Rotterdammers met een minimuminkomen schuldenvrij rond kunnen komen: herstel en verbeter de vrijstelling voor lokale lasten, en zet leenbijstand om in bijzondere bijstand. Bovenal: zet voluit in op meer banen voor Rotterdammers, juist ook op banen op mbo-niveau.
Er is flink geïnvesteerd in iconen als het Feyenoordstadion en de Coolsingel, terwijl veel goede wijkvoorzieningen met betrekking tot onder andere zorg en wijkgebouwen wegbezuinigd zijn. De ambities van het huidige stadsbestuur op het gebied van klimaat en duurzaamheid waren ronduit mager, en zelfs die doelen werden niet gehaald. Energiebesparingsmaatregelen werden nauwelijks genomen en de CO2-uitstoot nam zelfs toe in plaats van af.
Met Leefbaar Rotterdam in het stadsbestuur is de diversiteit onder Rotterdammers vooral als een probleem benoemd, in plaats van een blijvend feit en een kans om van Rotterdam een stad te maken van iedereen. De progressieve samenwerking gaat daarom vooral over de broodnodige veranderingen op bovenstaande terreinen.

Veel Rotterdammers zijn het spuugzat dat zij tegen elkaar worden uitgespeeld en opgezet. Zij hebben helemaal geen zin in een verkiezingsstrijd waar het debat tussen de PVV en Leefbaar Rotterdam de toon gaat zetten, want er is zoveel meer. Met het progressieve blok zorgen we ervoor dat de echt belangrijke keuzes op het gebied van armoedebeleid, goed en betaalbaar wonen voor iedereen, energiebesparing, emancipatie van iedereen en klimaatbeleid dé onderwerpen van het debat worden.
Het sterke van een samenwerking van deze partijen is dat we elkaar aanvullen in plaats van beconcurreren. De partijen hebben allemaal hun eigen sterke punten en hun eigen sociale basis in de stad. Waar de SP gemakkelijker teleurgestelde Leefbaar-stemmers over de streep kan trekken, zal GroenLinks het wellicht beter doen bij hoogopgeleide Rotterdammers, die twijfelen tussen D66 en het linkse blok.
De eerste publieke bijeenkomst op 24 september met PvdA, SP, NIDA en GroenLinks was hoopgevend. Alle vier de fractievoorzitters staan positief tegenover samenwerking. De basis daarvoor is natuurlijk gelegd in de afgelopen drieënhalf jaar. We vonden elkaar veelvuldig in onze kritiek op en alternatieven voor het rechtse stadsbeleid van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA. We werkten al samen in initiatieven tegen de afbraak van het armoedebeleid en het straf- en dwangbeleid voor mensen met een uitkering. We werkten samen rond het woonreferendum tegen de woonvisie van het college, en we kwamen gezamenlijk op voor het welkom heten van vluchtelingen in onze stad.
Bovendien merken we in gesprekken met mensen op straat of tijdens bijeenkomsten dat bijna iedereen die links of progressief wil stemmen progressieve samenwerking wenst. Een gezamenlijk blok op links opent ook veel meer mogelijkheden om Rotterdammers die geen lid zijn van een van de vier partijen te enthousiasmeren en mee te laten doen. Dat geldt ook voor maatschappelijke organisaties en bewegingen, van de vakbeweging, buurtorganisaties tot milieuclubs. Die zullen zich niet zo gemakkelijk uitspreken voor een van de vier partijen, maar veel eerder wel voor een gezamenlijk alternatief.

Tot slot, maar zeker niet het minst belangrijk: mensen gaan stemmen als er ook echt iets te kiezen valt. Met een gezamenlijk tienpuntenprogramma kan een links blok een realistisch en inhoudelijk aantrekkelijk alternatief voorleggen aan de Rotterdammers. Gaan we door met Leefbaar Rotterdam en misschien zelfs de PVV, of kiezen we voor een sociale en duurzame koers voor de stad? Twee grote blokken tegenover elkaar schept duidelijkheid en maakt duidelijk welke keuze er is op 21 maart. Om succes te hebben, zal er één duidelijke afspraak gemaakt moeten worden: ook na 21 maart – tijdens de coalitievorming – houden we vast aan de samenwerking, en de gezamenlijke hoofdpunten zijn de inzet voor een nieuw stadsbestuur.
We zijn het gesprek goed begonnen, erkennen de onderlinge verschillen, maar vinden elkaar in het belang van Rotterdam. Vol vertrouwen vooruit!

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Leo de Kleijn

Leo de Kleijn

Leo de Kleijn is fractievoorzitter van de SP in Rotterdam en ook lijsttrekker voor die partij bij de verkiezingen in 2014.

Profiel-pagina
PSX_20151019_152021

Narjara Grondman

Illustrator

Narjara Grondman (1981) is illustrator en architect. Ze schrijft het liefste kwinkslagen van de gesprekken die ze stiekem opvangt en tekent daar kleine absurde tekeningen bij.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Paul
  Paul

  ‘om van Rotterdam een stad te maken van iedereen’
  Jaren van beleid, de tijd VOOR LR/LPF, daar was weinig rechts aan. Het beleid toen was wat Leo de Kleijn nu voorstelt. Resultaat, Rotterdam is dermate ‘verrot’ dat er miljarden, ook EU geld, er in gepompt moet worden om er wat van te maken. Hoogste werkeloosheid, laag geletterd, laag geschoold, dat is van vele jaren en niet vann de afgelopen 4. Ga eens kijken in de buurt van Maashaven, de Putsebocht en zo. Mijn ouders zijn geboren en getogen in de wijk, maar Leo, kan jij met droge ogen beweren dat de wijk er echt voor IEDERE Rotterdammer is? Het beleid van toen, hebben er voor gezorgd dat partijen als LR en PVV voedingsbodem hadden en zo konden groeien. Oftewel
  hebben ‘jullie’ helemaal zelf gedaan! Daar kan LR niet de schuld van geven, daar moet je bij jezelf te raden gaan, want schijnbaar is niet IEDERE Rotterdammer tevreden en heeft men een slecht beleid gevoerd!

  NIDA links noemen en het hebben over gelijkheid, bij bijeenkomsten van NIDA heeft de vrouw een aparte ingang en zit gescheiden van de man. Een goede moslima bid THUIS en NIET in de moskee. Geloof en gelijkheid, dat bestaat simpel weg niet.

  1. Profielbeeld van P. van Klaveren
   P. van Klaveren

   helemaal mee eens !!
   En zekerals je NIDA een progressieve partij wil noemen ( de wens is de vader van de gedachte ) het zit er dik in… dat DENK aan de gemeenteraad-verkiezingen mee gaat doen (dat waarschijnlijk ten koste van PVDA en SP stemmen … die 2 gaan samenwerken en gaan voor een eigen agenda …

 2. Profielbeeld van Karima
  Karima

  Heel goed plan, Leo! Het is in onze mooie stad waar altijd plaats was voor iedereen erg koud geworden de laatste jaren. Die fascinatie van Leefbaar voor blond en welgesteld begint erg tegen te staan. Hoog tijd voor een andere koers!

 3. Profielbeeld van Pim Smit
  Pim Smit

  Nou, maar eens verdere verdieping en steun aan die beweging geven.
  Wij hebben 10 punten waarmee we willen aansluiten. Nou ja, aansluiten…

 4. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Van de NIDA site.

  “NIDA Rotterdam is een door de Islam geïnspireerde emancipatiebeweging die zich heeft ontwikkeld tot een Rotterdamse politieke partij.”
  “Onze geloofsbeleving is van meerwaarde in de samenleving en verdient terecht de ruimte in de publieke sfeer, in publieke voorzieningen en het openbaar bestuur.”

  Voor ALLE Islamieten is de KORAN een inspiratiebron.

  Ik adviseer de kiezers om een KORAN vertaald door prof.dr.J.H.Kramers op de kop te tikken. Een vertaling uit de periode (1956) toen de Islam amper in ons land voorkwam; dus volkomen onverdacht. Het woord islamofobie bestond nog niet.
  Deze vertaling heeft een woordenregister. Kijk onder de woorden vrouwen, Joden, ongelovigen, slaven!!! Misschien kan Leo me vertellen of dit linkse of extreem rechtse uitspraken zijn !
  (Uiteraard zijn de begrippen links en rechts in dit geval anachronismen)

  1. Profielbeeld van Paul
   Paul

   Elk geloof is gebasseerd op ongelijkheid, geloof dient daarom geen enkele politieke inmenging te verkrijgen.

 5. Profielbeeld van Peter van Dijk
  Peter van Dijk

  Helemaal eens met de samenwerking op links. Maar het venijn zit in de staart van het verhaal. Zijn de partijen bereid om af te spreken om ook na de verkiezingen bij de collegevorming elkaar vast te houden. Met andere woorden: is het ondenkbaar dat één van de betrokken partijen toetreedt tot een college waarvan de andere drie linkse partijen geen deel uitmaken? Ik heb geen van de vier partijen dat horen verklaren op de bijeenkomst op 24 september. Maar wat niet is kan en moet nog komen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1