Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Dankzij wat bijdehante mailtjes stond Laura-Anne van Dansvoer vorig jaar bovenop de Laurenskerk en op het IFFR-slotfeest met duizend koptelefoons. Deze ‘koningin van de vette feestjes zonder overlast’ onderneemt op gevoel en met lef.

In het bedrijfsverzamelgebouw Keilewerf 2, in het Merwe-Vierhavenkwartier ontmoet ik oprichter en ‘dansaanvoerder’ Laura-Anne Grimbergen, in gezelschap van haar hond Flip. Ze deelt het ruime en lichte kantoor met twee andere bedrijven, de sfeer is ongedwongen en op de achtergrond staat – uiteraard – muziek aan.

IMG-4127a
Beeld door: beeld: Florine van Rees

Vertel, wat is Dansvoer eigenlijk?

Eigenlijk doen we twee dingen: we organiseren zelf silent discofeesten en verhuren doe-het-zelf pakketten met zenders en koptelefoons. Dat kunnen we uitbreiden met DJ’s of de productie van het hele evenement.

Hoe kwam jouw eerste koptelefoon op de dansvloer?

“Ik reisde ooit in Australië een tijdje meemet mensen die silent disco feestjes organiseerden. Toen viel me op dat het opzetten van een koptelefoon kan werken als een muur die wegvalt tussen mensen, waardoor ze zich vrij voelen om te dansen. Met dat in mijn hoofd heb ik bij de eigenaresse van Aloha – waar ik werkte nadat ik stopte met mijn promotieonderzoek – het idee gepitcht om silent discofeestjes te organiseren. Ze was meteen enthousiast en zei: ‘doe maar’. Ik geloofde in silent disco als avondvullend programma. Wilde het uit de ‘geinig, leuk voor 10 minuten-vibe’ halen en er een volwaardig evenement van maken, met verschillende DJ’s op drie kanalen. Zodat er voor iedereen wat tussen zit.”

“Ik had geen uitgestippeld levensplan en dacht: het ergste wat er kan gebeuren is dat iedereen het heel kut vindt, maar dan heb ik honderd koptelefoons en een leuke zomer gehad. Het eerste feestje waren er weinig mensen, maar we hadden wel een hele toffe avond. Zo is het gegroeid en binnen no-time waren we koptelefoons aan het bijbestellen. Inmiddels zijn het er duizend.”

Hoe kwam je op de naam Dansvoer?

“De naam is een product van een avond eten met iets te veel wijn met een goede vriendin. Het komt van het Engelse food for thought. En natuurlijk een knipoog naar ‘dansvloer’. Iets waar ik soms wel spijt van heb want ik mis veel mails omdat mensen naar @dansvloer mailen.”

Door welke slimme zet heb je zo snel kunnen groeien?

“Dat was omdat ik al snel een nogal bijdehand mailtje naar de organisatie van de Rotterdamse Dakendagen heb gestuurd om te vragen of ze wilden samenwerken. Zij waren meteen enthousiast maar vonden dat ik wel wat weinig koptelefoons had. Dat was dus een gigantische stok achter de deur om uit te breiden. Tijdens de tweede editie vorig jaar stonden we bovenop de Laurenskerk die uitgelicht was in onze kleuren.”
“Inmiddels hebben we meer toffe Rotterdamse partijen waar we mee samenwerken. Zo mochten we bijvoorbeeld het IFFR-slotfeest doen vorig jaar en hebben we dit jaar voor de derde keer een mooie samenwerking met Schaatsbaan Rotterdam. Ook met het Vroesenpaviljoen hebben we vette feestjes gegeven, dat was heel sprookjesachtig. Toch mooi hoe je zonder overlast te veroorzaken zulke leuke dingen kunt doen?”

Hoe ben je op de Keilewerf terecht gekomen?

“Ergens halverwege 2015 werd hier een ‘Tostitreffer’ georganiseerd, met een rondleiding van één van de initiatiefnemers van het bedrijfsverzamelgebouw. Toen hij liet doorschemeren dat nog niet alle kavels verhuurd waren, moest ik even uitrekenen of ik het kon betalen. Maar ik dacht ook: ‘hoe chill is het als ik die dingen niet meer in mijn woonkamer heb staan’. Uiteindelijk is het snel gegaan, ik ben in maart met Dansvoer begonnen en al in augustus hiernaartoe verhuist. Daardoor hadden we de mogelijkheid om te groeien, dat had vanuit mijn woonkamer niet gekund.”
“De energie hier is heel besmettelijk. Dat klinkt zweverig, maar dat is het totaal niet. Dit is juist een plek waar ideeën heel concreet worden. Ik ben blij dat er zo’n plek is in de stad waar ondernemers de ruimte krijgen om te leren. Hier kun je op je eigen tempo fouten maken en er is altijd wel iemand die meer over een bepaald onderwerp weet dan jij.”

Wat zouden beleidsmakers beter kunnen doen voor jou als ondernemer?

“Ik word dus heel droevig van het idee dat hier in het Vierhavengebied straks appartementen zouden komen. Ze moeten toch zien hoe belangrijk het is wat hier nu gebeurt?”

IMG-4180a
Beeld door: beeld: Florine van Rees

Het is onmogelijk om echt winst te maken met jullie feesten, zeg je. Wat is je businessmodel dan?

“Op de manier waarop wij evenementen organiseren is dat inderdaad eigenlijk onmogelijk. We willen kwaliteit, maar ook drie DJ’s die tegelijkertijd op de verschillende kanalen draaien. Dat kost veel geld, terwijl we de entreeprijs laag willen houden. Dus investeren een deel van de omzet uit de verhuur, in onze feesten. Want andersom zijn de feesten ook weer een mooi visitekaartje voor zakelijke klanten. Het werkt twee kanten op. Verder ben ik niet echt een strateeg maar doe ik dingen op gevoel. Ik geloof er heilig in dat als je mensen behandelt zoals jezelf behandeld wilt worden, je dat ook terugkrijgt.”

Wat wil je de komende jaren bereiken?

“Aan het einde van de avond vragen we altijd aan mensen of ze het leuk hebben gehad. Laats zei iemand: ik ga eigenlijk nooit uit omdat ik me nergens op mijn gemak voel, maar hier voelde ik me echt thuis. We zien steeds meer hoe dit voor heel veel verschillende mensen tof kan zijn. In principe is de doelgroep oneindig breed, ik heb nog genoeg te willen.”

Deze interviewreeks met jonge beeldbepalende ondernemers in Rotterdam is tot stand gekomen in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe. (Wat betekent dit?) R’damse Nieuwe is een community van ondernemende Rotterdammers tussen de 18 en 35 jaar die zich inzetten om de stad bruisend en aantrekkelijk te maken. Ben jij of ken jij iemand die in deze serie past? Mail Osman. 

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]rsbeton.nl

Profiel-pagina
10547749_10154894484515486_7617606655025449823_o_1000

Florine van Rees

Fotograaf

Florine van Rees (1988) is afgestudeerd als modevormgever en benut haar kennis in de beeldvorming. Met een modische blik benadert ze documentaire onderwerpen in de fotografie. Een samenspel van kleur, contrast, textuur en lijnen staat hierin centraal. Naast haar werk als fotograaf mede-beheert Florine ook het online magazine www.slash-zine.com waar vooral inspiratie gedeeld wordt.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Hans Ringeling
    Hans Ringeling

    “Those who dance are considered insane by those who cannot hear the music”. George Carlin

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.