Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week zul je naar de Wilhelminapier moeten om mee te praten. Ferrie Weeda evalueert namelijk de architectuur van het nieuwe restaurant Ketelbinkie, in De Rotterdam.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Wat zou Rem ervan vinden? Op een prominente plek op de begane grond van De Rotterdam zijn bouwvakkers in de weer met hout en bakstenen. Ze bouwen een soort bruine kroeg. De strakke conceptuele architectuur van OMA (betonnen kolommen, stalen roosters, wanden van travertijn en messing) maakt plaats voor een verlaagd plafond, gemetselde muurtjes, glas in lood en sierlijke ornamenten.
‘Bruine kroeg’ mag het van de bedrijfsleider niet heten, want Ketelbinkie is een restaurant. Louise Janssen ziet wel de overeenkomsten met een oud-Hollands café: een sfeer van knusse nostalgie. Met de inrichting wil ze “een warm Rotterdams gevoel” oproepen: “Dit past bij de geschiedenis van deze plek, waar de schepen naar Amerika vertrokken.” Ketelbinkie zat tot voor kort in de Montevideo, met hetzelfde soort interieur. “Als wij ons gaan aanpassen aan het ontwerp van De Rotterdam, dan is het voor ons geen Ketelbinkie meer.”
Dit interieur wordt een schok voor dogmatische architectuuradepten. Ze gaan dit ongetwijfeld kitsch noemen, of misschien zelfs wel een regelrechte verkrachting van het ontwerp van Koolhaas. Het contrast met het minimalisme van De Rotterdam kan inderdaad niet groter zijn. Het donkere hout, de gietijzeren wenteltrap en de groteske kroonluchters lijken onderdelen van een barok toneeldecor.

Maar kitsch of niet – het is fantastisch dat de Rotterdammers bezit nemen van dit steriele gebouw. De vaak tochtige Kop van Zuid kan onherbergzaam aanvoelen. Door hun ongenaakbare vormgeving kunnen gebouwen als De Rotterdam bijdragen aan een unheimisch gevoel. Een restaurant vol nostalgische knusheid is daar het perfecte tegengif voor.
Het contrast dat het oplevert hoort bovendien onmiskenbaar bij de stad. En het hoort ook bij Koolhaas, met zijn ideeën over strijd en tegenstellingen in cultuur, architectuur en samenleving. Was De Rotterdam trouwens niet bedacht als ‘verticale stad’, een ‘social condensor’ die verschillende mensen met verschillende opvattingen dwingt samen te leven in een soort culturele snelkookpan? Nou dan!
Wanneer de verbouwing precies klaar is, kan de bedrijfsleider nog niet zeggen. Maar hopelijk gaat restaurant Ketelbinkie nog dit jaar open. Uw beste stuurman kijkt ernaar uit. De steriele Kop van Zuid kan wel wat gezelligheid gebruiken.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

✉ ferrie@versbeton.nl

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.