Voor de harddenkende Rotterdammer

Nederland is een fietsland bij uitstek. Nergens ter wereld wordt zoveel gebruik gemaakt van dit vervoermiddel om van A naar B te komen… Behalve in Rotterdam-Zuid. Daar wordt het minst gebruik gemaakt van de fiets van heel Nederland.

Te weinig toegang tot goede vervoersopties kan het voor mensen moeilijker maken om werk te vinden. Maar ook om onderwijs te volgen of om aan sociale bezigheden deel te nemen. ‘Transportarmoede’ wordt dit ook wel genoemd, veroorzaakt door bijvoorbeeld een gebrek aan geld om met vervoer te kunnen reizen of gebrek aan vervoer in de directe omgeving.

Morgan Geile, verbonden aan de Universiteit van Freiburg, deed een masteronderzoek in samenwerking met DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions) naar hoe fietsen mensen kan helpen om volwaardig mee te draaien in de samenleving. Zij bekeek de transportarmoede ‘op Zuid’ en ging na hoe fietsen deze vorm van armoede kan bestrijden.

Want hoe komt het dat er in Rotterdam-Zuid zo weinig gebruik wordt gemaakt van de fiets als vervoermiddel? En hoe kan fietsen meer worden gestimuleerd in Rotterdam, en in dit stadsdeel in het bijzonder? Morgan Geile beantwoordt deze vragen en licht haar onderzoek toe in het minicollege van dinsdag 10 oktober.

Kom op dinsdag 10 oktober 2017 naar Studio Erasmus in de Rotterdamse Schouwburg. Studio Erasmus begint om 20.30 uur. De deuren zijn geopend vanaf 20.00 uur voor de inloop (met live muziek). Klik hier voor meer informatie en reserveren.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.