voor de harddenkende Rotterdammer

Rotterdam is Zuid best bereid om op de fiets te stappen, als er maar samen wordt gekeken naar verbetering van de veiligheid. De Gemeente zou daar dan ook meer moeten investeren in veiligheid en voorlichting. Dat concludeert Morgan Geile uit haar masteronderzoek.
Fietsen? Onveilig en bovendien onpraktisch met een groot gezin. Voor Rotterdammers op Zuid zijn dit de belangrijkste redenen om de tweewieler te laten staan. Generatie op generatie leert niet (of slecht) fietsen en dat kan hun kansen op werk, goed onderwijs en volledige participatie in de maatschappij nadelig beïnvloeden.


Bewoners van Rotterdam-Zuid zijn bang dat hun fiets snel gestolen wordt en vinden de fietspaden vaak slecht verlicht en te gevaarlijk in verband met ander wegverkeer. In veel culturen is fietsen daarnaast niet vanzelfsprekend. Liever investeert men daarom in een auto of het openbaar vervoer. Met de auto breng je als ouder van een groot gezin – en daarvan zijn er veel op Zuid – de kinderen snel en relatief veilig naar school en haal je bovendien ook nog makkelijk even boodschappen.

Uit het onderzoek van Geile blijkt dat Zuid best bereid is om op de fiets te stappen, als er maar samen wordt gekeken naar het verbeteren van de veiligheid. Een eerste stap voor de Gemeente Rotterdam is dan ook het investeren in betere straatverlichting, aparte fietspaden en genoeg fiets-parkeerplekken. Maar om het imago van de fiets op te vijzelen is meer nodig. Een speciaal programma voor ouders bijvoorbeeld, om hun kinderen te leren fietsen. Met de juiste voorlichting en stimulering kan de fiets in Rotterdam-Zuid een serieus alternatief worden voor de auto of het openbaar vervoer.
Morgan Geile deed onderzoek in samenwerking met DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions).

De volgende Studio Erasmus vindt plaats op dinsdag 14 november 2017. Met o.a.: SCP-directeur Kim Putters over de absolute noodzaak van solidariteit en een virtuele rechtbank van Farshida Zafar. Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties