Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In haar vaste column voor DRAAD, dé politieke talkshow van Rotterdam, neemt Tara Lewis de Rotterdamse politiek onder de loep. Het onderwerp laat haar niet onberoerd. “Persoonlijk vind ik het tegenstrijdig om aan de ene kant eenzaamheid tegen te willen gaan, terwijl je aan de andere kant buurthuizen sluit.”

versbeton-illustratie1600x900px-lobke-van-aar
Beeld door: beeld: Lobke van Aar

Een zucht van opluchting ging door Twitter toen politiek verslaggever Mark Hoogstad aankondigde te zullen gaan schrijven voor Trouw. Zijn vertrek bij het Rotterdams Dagblad betekende wat mij betreft een kaalslag voor de lokale politieke verslaggeving, maar gelukkig kunnen we in Trouw ouderwets genieten van zijn mooie scoops, zoals het blok dat de linkse partijen op initiatief van de SP willen gaan vormen. Samen met de PvdA, GroenLinks en NIDA droomt de partij namelijk van een gesloten blok op links.

De VVD lijkt ondertussen wel heel wanhopig om nieuwe kiezers te vinden. Ondanks de krapte op de Rotterdamse huizenmarkt, deed de partij via een advertentie in het Parool pogingen om Amsterdammers naar Rotterdam te lokken. Ondertussen verloor de SP twee raadsleden, omdat die hier geen woning konden vinden. Zo zie je maar: de liberalen worden er steeds vernuftiger in om socialisten naar de kroon te steken.

Toch zijn er lichtpuntjes voor de oppositie. Dinsdag werd bekend dat Magis010 een nieuw contract heeft kunnen afsluiten met de gemeente. De banen van honderden mensen met een beperking zijn daarmee veiliggesteld. Mocht u het hebben gemist: dat hebben ze te danken aan niemand anders dan Jos Verveen. Het raadslid van D66 was tijdens de stemming namelijk aan het bellen met Ted Langenbach, waardoor met een nipte meerderheid de motie werd aangenomen die de redding van Magis010 bleek.

Ondertussen doen partijen als DENK en Forum voor Democratie elk op hun eigen opvallende manier pogingen om zieltjes te winnen. DENK paradeerde opzichtig op het eetplein Djemaa el Fna om Marokkaanse stemmen binnen te hengelen, en beticht ondertussen onze burgemeester ervan moedwillig Turkse Rotterdammers dwars te zitten. De partij wil dat de gemeenteraad een extern onderzoek laat uitvoeren naar burgemeester Aboutaleb en zijn houding ten opzichte van de Turks-Nederlandse gemeenschap, zo was te lezen in Elsevier.

Thierry Baudet, wiens FvD de rechtse evenknie van DENK is, heeft zijn steun voor Leefbaar uitgesproken en denkt als Amsterdammer ver te komen met uitspraken als ‘Een groot deel van Rotterdam is lelijk’ en ‘Koolhaas is in mijn ogen de grootste misdadiger tegen de menselijkheid’. Altijd fijn als dit soort figuren met hun eigen onzin om de oren wordt geslagen, zoals Antti Liukku van het Rotterdams Dagblad op Twitter deed, door Baudet erop te attenderen dat dat afschuwelijke gebouw van Koolhaas wel als achtergrond diende voor Baudets logo, tijdens zijn politieke bijeenkomst vorige week in Villa Thalia.

Bron: beeld: twitter.com

Dan is er tot slot de kwestie die tijdens deze DRAAD-editie centraal staat: de eenzaamheid onder ouderen. Mijn vriend was één van die bewonderenswaardige vrijwilligers die op huisbezoek is geweest. Hij ontmoette onder meer echtparen die buiten elkaar geen sociaal contact hebben en een misantroop met vijf honden en een hekel aan mensen. Allemaal waren ze het er roerend over eens: dit is een goed initiatief van de wethouder. 

Persoonlijk vind ik het tegenstrijdig om aan de ene kant eenzaamheid tegen te willen gaan, terwijl je aan de andere kant buurthuizen sluit. Maar ik vind het een nobel initiatief van wethouder Hugo de Jonge en het is voor de verandering een belofte die dit college wél is nagekomen. Dat is ook wat waard. Mijn advies aan eenzame oudjes zou zijn om net als Hendrik Groen in de bestseller Pogingen iets van het leven te maken’ het lot in eigen handen te nemen en niet wachten tot het entertainment door de voordeur komt, maar samen met andere oudjes nieuwe dingen leren en avonturen beleven. Richt een Omanido-club op: Oud, Maar Niet Dood.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
Lobke van Aar

Lobke van Aar

Illustrator

Het werk van Lobke van Aar (1982) is een speelse mengeling van illustratie, kleur en typografie. Zij gebruikt een scala aan technieken en toch blijft haar handschrift herkenbaar. Lobke heeft een fascinatie voor vervlogen tijden, een passie voor het maken van letters en zoekt in haar thema’s altijd naar het menselijke. In het dagelijks leven zijn het de kleine dingen die eruit springen en haar inspireren.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Van de NIDA site.

  NIDA Rotterdam is een door de Islam geïnspireerde emancipatiebeweging .
  ‘Nida’ is een begrip uit de koran en betekent ‘oproep’ en ‘stem’

  Ik zou zeggen als docent geschiedenis. Lees de bronnen en vraag je dan af waarom NIDA in hemelsnaam links genoemd wordt?

  Bekijk hun site en zie de middeleeuwse kleding van de vertoonde vrouwen.
  Links ? Reactionair!

 2. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Leuk stukkie hoor Tara, maare… er staat bovenaan: ‘en spaart niemand’. Jokkebrok. Dat zou moeten zijn: ‘en spaart geen enkele partij die Vers Beton normaal ook niet spaart’.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.