voor de harddenkende Rotterdammer

Noem wijkagent Mat Soares (59) geen koddebeier: als je wilt snappen wat er in de wijk speelt, moet je bij hem wezen. In het centrum, waar hij patrouilleert, zijn de scherpe randen van de stad misschien uit het straatbeeld verdwenen, maar achter de deuren nog lang niet.

DSC-0867
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Het is vrijdagavond, koopavond. Mat Soares (59), wijkagent in het centrum van Rotterdam, begint aan zijn avonddienst. Maar van surveillance op straat zal weinig terecht komen. De wijkagent moet een jonge zwangere Kaapverdische vrouw bijstaan. Ze is ernstig door haar partner mishandeld. Ze spreekt geen Nederlands, maar dat is geen probleem. Soares spreekt Kaapverdisch.
In Kaapverdië werd ze zwanger van een Nederlandse man, ze verhuisden naar Rotterdam en daar blijkt die man toch wat minder aardig. Ze hoopt dat Soares voor haar wat kan regelen, bijvoorbeeld een woning. Ze woont nu tijdelijk bij een vriendin.
“Met zo’n probleem ben je wel een paar uurtjes bezig”, vertelt Soares. “Ik heb er wel voordeel van dat ik ook uit een andere cultuur kom. Al gaat het maar om de taal. Ik spreek Kaapverdiaans, Portugees en ook met Spaans kan ik overweg. En wellicht is het ook wel zo dat ik andere culturen goed begrijp.”

Zijn wijk is het hartje van de stad: Coolsingel, Blaak, Hoogstraat, Meent, Goudsesingel, Weena. Behalve winkelstraten ook hoge flats en de woningen op de Sint Jacobplaats. “In 2001 begon ik in Cool-Zuid, heel anders dan hier. Met de Witte de Withstraat en natuurlijk de bewoners in de zijstraten. Hier komt de sociale ladder wat hoger. Ik heb nu vaak te maken met jonge stellen of juist met mensen op leeftijd.”

DSC-0852
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Radeloze vaderPolitiewerk is veelzijdig. Soms frustrerend, soms fascinerend. Soares vertelt dat hij geniet van de contacten met de bewoners en winkeliers, maar dan schiet hem iets te binnen, dat alles overstijgt.
“Wij kregen pas een melding dat een kind in een woning gereanimeerd moest worden. Het was hier in de buurt. We waren snel ter plaatse. Het was een portiekwoning, maar we wisten niet waar we precies moesten zijn, dus belden we overal aan. Dan kom je op de vijfde etage en staat de radeloze vader met een ogenschijnlijk dood kind in zijn armen. Er moest snel worden gehandeld. Gelukkig was ik met een vrouwelijke collega, zelf moeder van jonge kinderen. Zij reageerde heel instinctief. Dan gaat er bij een man, bij mij dus, wat druk af. We gaven mond op mond beademing en hartmassage. En dan plotseling is dat kind er weer. Mooier kan het niet.”

“Daarna heb je natuurlijk je handen vol aan de ouders, die zojuist nog dachten hun kind verloren te hebben. Toen de ambulance kwam, brulde die kleine alweer de hele kamer bij elkaar. Uiteindelijk bleek de oorzaak stuipkoorts, dat kan bij jonge kinderen voorkomen. Ja, het is raar, je krijgt zomaar een kindje in je arm gedrukt. Het is gewoon een pop, geen hartslag, ademt niet, en dan…leeft het weer. Dat zijn wel dingen waarom mensen bij de politie gaan.”

DSC-0726
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Relatieproblemen

Ons gesprek in het hoofdbureau aan het Haagseveer wordt onderbroken door Wouter. Hij heeft een verzoek aan Soares.
“Vanmorgen is er iemand in jouw wijk aangehouden voor huiselijk geweld. Zou jij naar die familie kunnen gaan om de vrouw nog een paar vragen te stellen? Zij is bedreigd met een mes dat daar nog in huis zou zijn. Kun je een foto van dat mes maken? Die vrouw had zich opgesloten in de badkamer, de man heeft geprobeerd met dat mes het slot open te maken. Kun je kijken of dat slot beschadigd is? De verdachte zegt dat zijn telefoon nog in huis ligt. Wil je die meenemen?”
Soares luistert met aandacht, zegt dan kort: “Ik ga zo wel even langs.”
Hij kent het gezin. “Ouders uit elkaar, nog steeds veel trammelant tussen de voormalige echtgenoten.” Het verzoek van collega Wouter verrast hem niet. 
”Ik heb het meest te maken met relatieproblemen, in de brede zin van het woord. Ruzies tussen echtparen onderling, maar ook veel tussen bewoners. Daarnaast wonen er in de hoge flats nogal wat mensen met psychische problemen. Die veroorzaken ook weer overlast. Bijvoorbeeld harde muziek of op rare tijdstippen in portieken rond hangen. Als je dan ’s avonds dat portiek binnenkomt, schrik je je als bewoner het lazarus.”
“Je merkt dat er minder zorg is voor drugsverslaafden en mensen met psychische klachten. En als je ze meeneemt naar het politiebureau, arriveert de deskundige uren later en is die persoon die zich tevoren erg vreemd gedroeg weer rustig geworden. Wij moeten die man of vrouw weer de straat op sturen. Dat zien de buren, die denken: zie je wel, de politie doet er toch niets aan.”

DSC-0748
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Aanslagplegers

Het imago van de wijkagent is de laatste jaren veranderd. Soares: “Je bent niet meer een soort wijkzuster, niet alleen maar pleisters plakken of een praatje maken. Er wordt van je verwacht dat je niet alleen met de sociale kant bezig bent. Ik geef ook bekeuringen en arresteer als dat nodig is.”
 De koddebeier wordt inmiddels erkend als een belangrijke informatiebron. Dat gaat zo ver, dat hij ook wordt beschouwd als een belangrijk pion in de strijd tegen terrorisme.
Nederland is tot nu toe verschoond gebleven van aanslagen. Dat is ook mede aan wijkagenten te danken, zo blijkt uit onderzoek. De aanslagplegers komen vooral uit de wijken in Europese steden. Soares: “Ik zie de jeugd in de wijk jarenlang opgroeien, leer ze soms kennen en merk het wanneer iemand verandert. Al zegt dat niet alles.”

DSC-0877
Beeld door: beeld: Salih Kilic

Vakantie

DSC-6108

Lees meer

Wijkagent Dirk de Groot: "Elke jongere met iets op z'n kerfstok, stuur ik een handgeschreven kerstkaart"

Er zijn weinig Rotterdammers die 25 jaar lang de samenleving in de meest multiculturele…

Tot slot heeft Soares nog een tip voor Nederlanders die naar Rotterdam komen en zich angstig voelen in stadsdelen waar mensen uit alle werelddelen over straat lopen. 
”Als je over de West-Kruiskade loopt, dan hoef je niet angstig om je heen te kijken. Doe dan alsof je op vakantie bent. Veel Nederlanders gaan tegenwoordig op vakantie naar Turkije, Marokko, Antillen, Kaapverdië en andere exotische landen. Als ze dan in Rotterdam diezelfde mensen tegenkomen, zijn ze opeens bang van ze. Dat is vreemd.”

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

foto dirk.v1

Dirk Mellema

Dirk Mellema werkte voor Rotterdams Nieuwsblad en -Dagblad en Haagsche Courant als politieverslaggever en redacteur buitenland. Hij ondernam vele reizen naar Afrika, Azië en Amerika en was correspondent voor diverse kranten en de Wereldomroep vanuit West-Afrika (Ghana). Hij beschouwt zichzelf als wereldburger.

Profiel-pagina
salih_kilic

Salih Kilic

Salih Kiliç (1986) is freelance reportage fotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een zoektocht naar microsamenlevingen. Met zijn foto’s wil Salih deze microsamenlevingen en hun verhalen delen. Een blik achter de schermen op bijzondere plekken en bij bijzondere mensen. Kortom; hij legt alles vast waar een verhaal in zit.

Profiel-pagina
Lees één reactie