Minicollege Studio Erasmus6 november 2017

Aankondiging minicollege: hebben Rotterdammers meer wantrouwen in establishment?

Is wantrouwen in het establishment de verklaring voor populisme en vaak lage opkomst bij de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen? Socioloog Jeroen van der Waal geeft het antwoord in het minicollege van 14 november.

Hoe de kieslijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen er definitief uitziet moeten we nog even afwachten. Maar nu de PVV deelneemt en Leefbaar Rotterdam een verbinding aangaat met Forum voor Democratie zijn de smaken aan de rechts-populistische kant in ieder geval verrijkt. De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam lijken op zijn zachtst gezegd interessant te worden.  Tegelijkertijd bleef tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen de opkomst in Rotterdam ver beneden het landelijk gemiddelde.

Populisme en lage opkomst kunnen wijzen op een sterk wantrouwen ten opzichte van het establishment

Zowel de hang naar populisme als de lage opkomst kunnen wijzen op een sterk wantrouwen ten opzichte van het establishment. Socioloog Jeroen van der Waal onderzoekt in zijn project ‘Cultuuroorlog in de Polder?’ waarom laagopgeleide mensen vaak politici, rechters, en wetenschappers wantrouwen. Hij onderzoekt waar de voorkeur of juist afkeur van elitair jargon, uiterlijk of opvattingen vandaan komt.

Tijdens het minicollege op dinsdag 14 november stellen we hem de vraag: Zijn Rotterdammers wantrouwender ten opzichte van politiek, justitie, wetenschap dan andere Nederlanders?

Benieuwd naar het minicollege van Jeroen van der Waal? Kom dan op dinsdag 14 november om 20:00 uur naar Studio Erasmus in de Rotterdamse Schouwburg. Meer info hier. 

Reageer of deel op Social Media

Tags:establishment, gemeenteraadsverkiezingen 2018, minicollege en populisme

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: ROTTERDAMSE SCHOUWBURG, Schouwburgplein, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *