Voor de harddenkende Rotterdammer

Is wantrouwen in het establishment de verklaring voor populisme en vaak lage opkomst bij de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen? Socioloog Jeroen van der Waal geeft het antwoord in het minicollege van 14 november.
Hoe de kieslijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen er definitief uitziet moeten we nog even afwachten. Maar nu de PVV deelneemt en Leefbaar Rotterdam een verbinding aangaat met Forum voor Democratie zijn de smaken aan de rechts-populistische kant in ieder geval verrijkt. De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam lijken op zijn zachtst gezegd interessant te worden.  Tegelijkertijd bleef tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen de opkomst in Rotterdam ver beneden het landelijk gemiddelde.

Zowel de hang naar populisme als de lage opkomst kunnen wijzen op een sterk wantrouwen ten opzichte van het establishment. Socioloog Jeroen van der Waal onderzoekt in zijn project ‘Cultuuroorlog in de Polder?’ waarom laagopgeleide mensen vaak politici, rechters, en wetenschappers wantrouwen. Hij onderzoekt waar de voorkeur of juist afkeur van elitair jargon, uiterlijk of opvattingen vandaan komt.
Tijdens het minicollege op dinsdag 14 november stellen we hem de vraag: Zijn Rotterdammers wantrouwender ten opzichte van politiek, justitie, wetenschap dan andere Nederlanders?

Benieuwd naar het minicollege van Jeroen van der Waal? Kom dan op dinsdag 14 november om 20:00 uur naar Studio Erasmus in de Rotterdamse Schouwburg. Meer info hier. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.