Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Steek je collega’s de ogen uit en neem een standpunt in over de verkoop van Eneco. Stuurman Awais Hassan doet alvast een voorzetje.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Wethouder Adriaan Visser past feilloos in de mal van de waardenvrije en zogenaamd economisch rationeel handelende bestuurder. Een ander en vele malen bekender voorbeeld van dit type is oud-minister Jeroen Dijsselbloem. Kenmerkend aan deze bestuurders is dat hoewel zijzelf in de vergetelheid zullen raken, hun besluiten blijvende consequenties hebben voor de samenleving.
Je kunt je de namen van wethouders die Visser (je was hem nu al vergeten hè?) voorgingen gegarandeerd niet herinneren, maar de bedrijven Essent en Nuon ken je wel. Net als Eneco waren deze bedrijven in handen van de overheid, veelal gemeenten en provincies. En net als Visser waren zijn voorgangers erop gebrand de kip met de gouden eieren te verkopen. Uiteraard met de ‘garanties’ over duurzaamheid en banen. Het papier bleek wederom geduldig.
Essent en Nuon kwamen allebei in buitenlandse handen, sneden al snel in de duurzaamheidsinvesteringen in Nederland, verplaatsten duizenden banen naar het buitenland en ondanks die prachtige garanties konden de voormalige eigenaren slechts toekijken.
Twee recente praktijkvoorbeelden van hoe nietszeggende beloftes van bestuurders in de praktijk geen waarde houden. Daarom is er groot maatschappelijk verzet tegen de verkoop. Van het bestuur en personeel van Eneco zelf; grote klanten als NS, KPN en Albert Heijn; tot aan Greenpeace en Milieudefensie.

Het grote risico is dat Eneco als bedrijf haar voortrekkersrol in duurzame energie verliest. En dit kan Nederland, dat ver achterloopt op de klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken in Parijs, niet gebruiken. Rotterdam is nota bene de fossiele brandstof hoofdstad van Noordwest-Europa. Verkoop en verlies van een groene kampioen en groene banen in Rotterdam is een slecht idee.

Verduurzaam(en)d Rotterdam

Nu zul je de bestuurder heel verstandig klinkende dingen horen zeggen. Woorden als ‘kerntaak’, ‘risicoprofiel’, ‘credit rating’ en ‘balanssturing’. Hiermee laat de bestuurder merken dat het hier om een rationeel afgewogen keuze gaat. (Ook al zijn gerenommeerde adviesbureaus als BCG en KPMG het daar misschien niet helemaal mee eens.)
Stop daarom deze privatisering die overduidelijk tegen de belangen van het publiek ingaat. Behoud Eneco zodat de generaties na ons schone lucht kunnen ademen en spaar het dividend op in een duurzaamheidsfonds. En vanuit dat fonds kunnen investeringen worden gedaan in het verder verduurzamen van Rotterdam.
Rotterdam als kennis en ondernemerscluster voor de groene toekomst. Op deze manier maakt Rotterdam misschien nog een kans om de onvermijdelijke ondergang van de petrochemische industrie te overleven. Ook lang nadat we Visser vergeten zijn.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als consultant bij een groot Nederlands bedrijf.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van P. van Klaveren
    P. van Klaveren

    kort door de bocht verhaal …..in de eerste plaats heeft het college van Rotterdam .. jarenlang gevochten tegen de ontkoppeling van Stedin (infrastructuur) / Eneco ( levering stroom ) nu die ontkoppeling onder dwang uitgevoerd moet worden .. is het logisch dat de binding met Eneco die niet meer dan een leverancier is van diensten is ten gelde te maken … de rare angst dat het richting Nuon en Essent op gaat is nergens op gebaseerd … Eneco is eigenaar van windmolenparken is bedenker van Toon … die gaat echt niet Bruinkolenstroom introduceren !!

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.