EconomiePolitiek3 november 2017

De Beste Stuurlui: Stop de verkoop van Eneco

Opinie

De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Steek je collega’s de ogen uit en neem een standpunt in over de verkoop van Eneco. Stuurman Awais Hassan doet alvast een voorzetje.

Beeld: Mark van Wijk

Wethouder Adriaan Visser past feilloos in de mal van de waardenvrije en zogenaamd economisch rationeel handelende bestuurder. Een ander en vele malen bekender voorbeeld van dit type is oud-minister Jeroen Dijsselbloem. Kenmerkend aan deze bestuurders is dat hoewel zijzelf in de vergetelheid zullen raken, hun besluiten blijvende consequenties hebben voor de samenleving.

Je kunt je de namen van wethouders die Visser (je was hem nu al vergeten hè?) voorgingen gegarandeerd niet herinneren, maar de bedrijven Essent en Nuon ken je wel. Net als Eneco waren deze bedrijven in handen van de overheid, veelal gemeenten en provincies. En net als Visser waren zijn voorgangers erop gebrand de kip met de gouden eieren te verkopen. Uiteraard met de ‘garanties’ over duurzaamheid en banen. Het papier bleek wederom geduldig.

Essent en Nuon kwamen allebei in buitenlandse handen, sneden al snel in de duurzaamheidsinvesteringen in Nederland, verplaatsten duizenden banen naar het buitenland en ondanks die prachtige garanties konden de voormalige eigenaren slechts toekijken.

Twee recente praktijkvoorbeelden van hoe nietszeggende beloftes van bestuurders in de praktijk geen waarde houden. Daarom is er groot maatschappelijk verzet tegen de verkoop. Van het bestuur en personeel van Eneco zelf; grote klanten als NS, KPN en Albert Heijn; tot aan Greenpeace en Milieudefensie.

"Behoud Eneco zodat de generaties na ons schone lucht kunnen ademen en spaar het dividend op in een duurzaamheidsfonds"

Het grote risico is dat Eneco als bedrijf haar voortrekkersrol in duurzame energie verliest. En dit kan Nederland, dat ver achterloopt op de klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken in Parijs, niet gebruiken. Rotterdam is nota bene de fossiele brandstof hoofdstad van Noordwest-Europa. Verkoop en verlies van een groene kampioen en groene banen in Rotterdam is een slecht idee.

Verduurzaam(en)d Rotterdam

Nu zul je de bestuurder heel verstandig klinkende dingen horen zeggen. Woorden als ‘kerntaak’, ‘risicoprofiel’, ‘credit rating’ en ‘balanssturing’. Hiermee laat de bestuurder merken dat het hier om een rationeel afgewogen keuze gaat. (Ook al zijn gerenommeerde adviesbureaus als BCG en KPMG het daar misschien niet helemaal mee eens.)

Stop daarom deze privatisering die overduidelijk tegen de belangen van het publiek ingaat. Behoud Eneco zodat de generaties na ons schone lucht kunnen ademen en spaar het dividend op in een duurzaamheidsfonds. En vanuit dat fonds kunnen investeringen worden gedaan in het verder verduurzamen van Rotterdam.

Rotterdam als kennis en ondernemerscluster voor de groene toekomst. Op deze manier maakt Rotterdam misschien nog een kans om de onvermijdelijke ondergang van de petrochemische industrie te overleven. Ook lang nadat we Visser vergeten zijn.

Reageer of deel op Social Media

Tag: De Beste Stuurlui

Secties: Economie en Politiek

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *